Last news in Fakti

29 Януари, 2012 13:35 1 105 0

Николай: Дойде време да се срещнем очи в очи с истината

  • николай-
  • пловдив-
  • досиета

Пловдивският митрополит Николай призова днес за оповестяване на цялата истина за досиетата. „В тези дни на изпитания за Българската православна църква, дойде време да се срещнем очи в очи с истината”, заяви той, съобщава електронното издание PlovdivNews.net.

Според митрополита – сега обществото е научило една част от истината и общественият образ на църквата е накърнен, а народът – смутен. Той прогнозира, че с този скандал църквата е изправена пред нов разкол и тук е изключително голяма ролята на 97-годишния ни патриарх Максим, който трябва да преведе Православната църква през това изпитание.

„От всички нас зависи – да не се разцепи корабът на Българската православна църква. Вярвам, че след това изпитание, тя ще излезе още по-силна”, каза митрополит Николай. По думите му – Бог ни е оказал голяма помощ с това, че имаме за патриарх именно Максим, който ще преведе църквата през това изпитание.

Според митрополит Николай – въпросът сега е не как и какво, а защо българските митрополити са станали агенти на ДС. Той каза, че повечето от митрополитите са били заплашвани от ДС, и принуждавани – каза митрополитът.

Някои от тях се покаяха, някои обаче не го правят. Всичко било техен личен избор. Абсолютната истина е известна само на Господ. В момента има само различно интерпретиране на истината, която е една. Самото покаяние е личен избор на всеки един от митрополитите. Не бива да тропаме с крак и да настояваме за публични извинения; ние не сме тези, които трябва да ги накараме да го направят – каза митрополит Николай. Всеки човек, дори митрополитът, може да се уплаши, но ако отново повярва в силите си, Бог няма да го остави. Християнската вяра ни дава следващ шанс за спасение – каза той.

„Питат ме дали гласът на църквата ще се чува силно след този скандал”, каза митрополитът и отговори, че гласът на църквата е гласът на вярващите и е дошло време, когато всеки православен християнин трябва да поеме своята отговорност.

Проблемът с досиетата беше решен предварително само в нашата епархия, каза митрополит Николай, цитиран от БГНЕС. Владиката подчерта, че свещениците от Пловдивската епархия са отворили досиетата си още през септември миналата година. По време на църковна конференция те са попълнили справка за това имат ли агентурно минало. Всички бивши агенти на ДС от епархията са оставени да се покаят, каза дядо Николай, но не коментира кои и колко са те.

Владиката отслужи днес Съборна света литургия и Молебен за благодатен мир и единство в Българската православна църква. Повод за това станаха критиките на реставратори и интелектуалци от града, които се възпротивиха на начина, по който е ремонтирана църквата, след като стана ясно, че оригиналните стенописи са заличени, върху тях са залепени изображения на светци от мушама.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА