Last news in Fakti

25 Януари, 2012 10:09 1 246 0

Само България без нови затвори от ЕС

  • пламен георгиев-
  • правосъдие-
  • затвори-
  • арести
Само България без нови затвори от ЕС - 1
Пламен Георгиев.Снимка: БГНЕС

Прокурорската професия е за цял живот. Човек, който веднъж е бил прокурор, се чувства цял живот такъв. Така Пламен Георгиев, вече заместник-министър на правосъдието,  коментира пред БНР дали още се чувства прокурор.

„След като получих поканата, нямаше как да откажа. Година и половина не изглежда много, но могат да се направят много неща. Отговарям за затворите и арестите, както и за конвоирането на лишените от свобода“, заяви новият заместник-министър.

Водим редовен диалог със синдикалната организация, има и Съвет за социално партньорство. Търсят се оптимални решения. Една от първите срещи на министър Ковачева беше именно с представители на синдикатите за проблемите на служителите в затворите. Разбира се, решенията трябва да се търсят и от двете страни, особено с оглед ограничения бюджет.

„България е единствената страна в ЕС, в която няма построен нов затвор. А за да се подобри положението в затворите, това трябва да стане. Няма как сега съществуващите да бъдат приведени към евростандартите. От милион и половина 700 000 са насочени към спешни ремонти“, заяви Георгиев.

„Един от основите приоритети е разширяване на материалната база. В момента няма 100 милиона за нов затвор в София, опитваме се да намерим пари“, допълни той.

Има и проблем с прословутите 4 квадратни метра, което трябва да се осигурят на затворниците. С подобряване на условията за затворниците донякъде ще се преустановят и проблемите, които възникват.

Предсрочното освобождаване трябва да е само за такива, за които няма риск от после рецидивиращо поведение, категоричен е Георгиев. Вече има статистика колко хора и с какви престъпления са помилвани.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА