Last news in Fakti

21 Февруари, 2012 06:31 848 0

Комисията по досиетата прави равносметка

  • досиета-
  • дс

Комисията по досиетата ще отчете публично дейността си за последните пет години на пресконференция от 10 ч. в Гранд хотел „София”. На форума, който е и с международно участие, ще бъдат представени обобщени данни за свършеното от 2007 г. насам.

Комисията с председател Евтим Костадинов беше избрана от 40-то Народно събрание на 5 април 2007 г. В началото на април тази години изтича  5-годишният й мандат. Очаква се следващият месец парламентът да номинира и избере нов състав за следващите 5 години.

За 5-те години от своето съществуване комисията по досиетата е проверила около 113 000 души, като 6377 от тях са се оказали свързани с Държавна сигурност. Оповестени са имената на 5782 сътрудници поради забрана за огласяване на имената на починали лица.

От проверените между  63 000 и 64 000 са попаднали в обхвата на закона заради участието им в различни избори. За около 42 000 души са извършени проверки по силата на заеманата от тях ръководна публична длъжност.

На пресконференцията комисията ще представи идеи за поправки в закона за досиетата, които да улеснят работата и достъпа до архивите на ДС, а също така и такива, които да разширят неговия обхват.

Очаква се на форума да присъства вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който да отбележи взаимодействието на МВР с комисията по предаването на архивите на ДС в нейно владение.

Лидия Йорданова, директор на НЦИОМ, ще представи последни данни за общественото мнение за дейността на комисията.

Д-р Анна Камински, директор на Федералната фондация за осмисляне на диктатурата на Германската единна социалистическа партия, ще изнесе лекцията  „Комунистическото минало през документите на тайните служби”.

На пресконференцията ще се състои и тържествено предаване на председателството на Европейската мрежа от българската комисията на Института за национална памет в Словакия. Комисията „Костадинов” пое председателството на мрежата на институциите, натоварени с разкриването на архивите на бившите комунистически тайни служби през юли 2011 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА