Last news in Fakti

8 Март, 2012 12:32 1 129 0

Нов ред за заплатите и бонусите на чиновниците

  • заплати-
  • бонуси-
  • чиновници

Въпреки несъгласието на опозицията, депутатите приеха на първо четене промените в Закона за държавния служител. 83 гласуваха „за“, 18 бяха „против“ и 18 се въздържаха.

По време на разгорещените дебати от Коалиция за България и ДПС се противопоставиха на промените. Янаки Стоилов предупреди, че с предлаганите промени ще се пристъпи към „генерално отстъпление от защитата на труда в България“. Това отстъпление, според него, най-вероятно скоро ще бъде последвано от следващо, а законопроектът ще засегне стотици хиляди в администрацията и след месеци ще бъде срещу милиони хора. Смущаващото, според Стоилов е, че промените минават тихомълком, че синдикатите не шумят, както обикновено.

От ДПС се обявиха срещу прехвърлянето на клас прослужено време към останалата заплата и предупредиха, че това може да доведе до сериозни последици. Според тях оценките, които ще бъдат правени на служителите на всеки 3 месеца, ще бъдат прекалено субективни и ще зависят от прекия началник. Субективно ще бъде и допълнителното материално стимулиране, смятат от ДПС.

Финансовият министър Симеон Дянков пък заяви, че от 27 държави в ЕС само 4 имат клас и всичките те са бивши социалистически държави – Румъния, Словения, Словакия и България. „Това не е нещо европейско, а е остатък от социализма и ние трябва да помислим - искаме ли да се връщаме назад или искаме да вървим към Европа. Ако искаме да вървим към Европа - това е пътят“, отсече Дянков.

Той обясни, че този закон не обхваща членовете на политическите кабинети, защото те не са държавни служители. Не виждам причина, поради която вие да не подкрепите този законопроект, обърна се Дянков към опозицията. "С този законопроект вие поставяте под политическа, партийна зависимост държавните служители", заяви в изказването си депутатът от Коалиция за България Емилия Масларова.

Законопроектът на Министерски съвет предлага да се въведе в публичния сектор нова схема за формиране на възнагражденията на служителите, съгласно която то се състои от една постоянна непроменлива и друга част с променлив характер, обвързана с резултатите от конкретния труд.

Предлага се преструктуриране на работната заплата и отпадане на допълнителното възнаграждение за прослужено време, което да бъде включено в основната месечна заплата на служителя, с което се цели създаване на условия за равно третиране на новопостъпилите служители и тези с дългогодишен опит в администрацията.

Законопроектът създава възможност за определяне на допълнително възнаграждение с постоянен характер за привличане и задържане на служители за изпълнение на длъжности с особено важно значение за административната структура, като допълнителните възнаграждения за постигнати резултати се предлага да се определят въз основа на оценка на резултатите от дейността на структурните звена в административната структура и на отделните служители.

Като общ принцип се предлага премахване на възможността за допълнително материално стимулиране от приходи, административни такси и глоби, събирани от съответни органи. Към държавните служители по реда на Закона за държавния служител се приравняват и служителите, работещи в институции, създадени със специални закони. На тях се предоставя статут на държавен служител при спазване изискванията на съответния специален закон.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА