Last news in Fakti

29 Март, 2012 10:55 814 0

Здравко Георгиев: Държавата да поиска компенсации

  • здравко георгиев-
  • ашраф ал хаджудж-
  • компенсации-
  • либия

Държавата да поиска компенсации от Либия за българските медици, които престояха 8 години в затворите на Джамахирията и получиха три смъртни присъди. Ние нямаме нито възможност за адвокати, нито достатъчно време. Това заяви пред bTV  д-р Здравко Георгиев по повод спечеленото дело на Ашраф ал Хаджудж за компенсация от 1.3 милион евро.

Той обаче не е обнадежден, че Ашраф ще получи тези пари, защото в момента бившият правосъден министър на Либия, по което време медиците ни получиха трите смъртни присъди, оглавява Националния революционен комитет, а един от основните им мъчители Джума Мишра е генерал.

Но Георгиев се възхити на упоритостта на Ашраф, както и от действията на Холандия в защита на техните граждани. Д-р Георгиев припомни, че в България прокуратурата веднъж прекрати делото срещу Либия, тъй като, след като били разпитани медиците ни, нямало достатъчно данни за мъчителите и съдействие от Либийската страна. След това делото бе възобновено, при което медиците са упоменали отново имената на своите мъчители. Според Георгиев по-скоро, ако бъдат получени компенсации за мъченията в затвора, то това може да стане по-лесно по дипломатически път, отколкото с дела.


Самият Ашраф ал Хаджудж бе включен в телефонен разговор от Холандия. Той каза, че това решение на съда за него е голям успех, тъй като то говори за невинността на медиците и има голяма морална стойност, освен материална. Запитан дали вярва, че ще получи тези пари, той каза: „Нашите имена са по-важни от парите. Никакви пари не могат компенсират мъченията ни”.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА