Last news in Fakti

8 Май, 2012 09:26 920 4

Докладите на ЕК демотивират магистратите

  • стелияна кожухарова-
  • доклад-
  • правосъдие
Докладите на ЕК демотивират магистратите - 1
Снимка: БГНЕС

Мониторингът на Европейската комисия създава напрежение и демотивира магистратите. Това заяви в сутрешния блок на БНТ Стелияна Кожухарова, говорителят на главния прокурор Борис Велчев. Тя поясни, че не е необходимо пълното отпадане на механизма за сътрудничество и проверка, но фокусът му трябва да бъде изместен. „Той би могъл да прерасне в много полезна форма за двете страни – за нас и за останалите европейски държави“, допълни  Кожухарова.

Тя е на мнение, че и България има опит, с който може да се похвали пред ЕС, особено с трафика на дрога и на хора.

Резултат от механизма са редовните доклади на ЕК за напредъка на страната ни в областите „правосъдие“ и „вътрешен ред“. Това лято Брюксел ще оцени цялостното ни присъствие в ЕС за последните 5 години.

„Години наред прокуратурата полага усилия да заложи на действия и методики с по-дълга перспектива. За съжаление, това не намира отзвук и не се отчита в механизма за мониторинг и това демотивира магистратите. Години наред расте броят на осъдителните присъди.  Осъдените и санкционираните лица с влезли в сила присъди са 97.6% за 2011 година“, разясни обвинителят.

„Поставят се няколко дела в центъра на общественото внимание – тежките и сложни дела, една част от които биха затруднили магистрали и от европейските държави“, заяви Кожухарова. 

Говорителят на Борис Велчев заяви, че средната натовареност в прокуратурата е много голяма - 6 и половина преписки на ден за един обвинител. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДОшО

    1 0 Отговор
    Е то като си свикнал да си клатиш краката е така. Когато има кой да те натиска да си вършиш работата типично по Български всички се демотивират, понеже никой не им оценява работата. Тука сичкото Българин се праени за шеф!
  • 2 vsa

    1 0 Отговор
    97,6%, а??? Браво, но това са предимно кокошкари. А "делата в центъра на общественото внимание" ги знаем до къде са стигнали. Качествената работа по точно тези "тежки и сложни дела" ще върнат доверието на Брюксел и българските граждани в българската прокуратура и в правораздавателната система въобще. Иначе прокуратурата ще продължи да си седи "неразбрана и неоценена" някъде в кюшето.
  • 3 шенгена

    1 0 Отговор
    Добре, че парите на престъпниците ги мотивираха, иначе нямаше да имаме съдебна система. :)
  • 4 тапака

    0 0 Отговор
    цитат на БОЙКО ГЕНЕРАЛА от близкото минало ,БИЗНЕСМЕН С 2 АДВОКАТА И 3 ДОКТОРА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ОСЪДЕН ,ЗА КОКОШКАРИТЕ 100 ПРОЦЕНТА ВИНОВНИ И ОСЪДЕНИ ,А ОТ ГЕРБ ВСИЧКИТЕ СА ЧИСТА СЪЛЗА,АБЕ ТОЯ КРАДЛИВ ГЕНЕРАЛ НЯМА ЛИ ДА СИ ХОДИ ВЕЧЕ