Last news in Fakti

9 Май, 2012 18:05 886 0

Комисията по досиетата ясна следващата седмица

  • комисията по досиетата-
  • гласуват-
  • следващата седмица-
  • анастас анастасов
Комисията по досиетата ясна следващата седмица - 1
Снимка БГНЕС

Ще направим всичко възможно да бъде гласувана Комисията по досиетата следващата седмица. Това заяви след изслушване на кандидатите в парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред нейният председател Анастас Анастасов.
„Трябва да определим обаче на председателски съвет приоритетите.  Доста закони се натрупаха, започна се гласуването им в зала, но не са довършени. Но за мен е задължително да влезе още другата седмица състава на Комисията по досиетата , тъй като вече изтече един месец от 7 април, когато на старата комисия свърши мандата”, каза Анастасов.

Предложенията на ГЕРБ за Комисията по досиетата са Ефтим Костадинов, Екатерина Бончева, Иванка Витанова и Орхан Исмаилов. От Коалиция за България предлагат Апостол Димитров и Георги Пънгаров, от ДПС – Айруш Хаджи и Борис Михайлов, от Синята коалиция – Боряна Даракчиева и Валери Кацунов.
Петима от предложените са членове и на предишната комисия, а Георги Пънгаров е на работа към администрацията на комисията.
Атака не е внесла собствена кандидатура.
След изслушването комисията внася доклад, т.е. тя не дава становище, решение или предложение.
След като Здравко Тодоров си е оттеглил кандидатурата, в момента има десет кандидати, а комисията трябва да бъде от 9 члена.
„Ние ще предложим едно решение като преамбюл точка 1 избор на кандидати и като точка втора избор на ръководство на комисията, но без имена. В пленарна зала всеки един от кандидатите ще бъде гласуван поименно”, уточни Анастасов.

Според него изслушването на кандидатите е минало много бързо, тъй като с тези хора, са работили и ги познават.

„Всички кандидати са на мнение, че комисията трябва да продължи да работи – структурирането е приключило, но архивирането още не е завършило. Всички споменаха, че на 90-95% е събран архива, известно е каква база беше изготвена в Банкя, но има много работа още по архивирането. Според един от колегите, който бе препитан това е втората по големина архивна структура в България”, каза Анастасов и заяви категорично, че има воля за приемственост в комисията.

Коментирано е било с кандидатите евентуалното превръщане на този архив в Институт на националната памет. Има много предложения в тази посока, те са коментирани и от парламентарната група на ГЕРБ и от Синята коалиция. Но мнението поне за момента е, че на този етап на структуриране на архива няма как това да се случи. Може би в един по-късен момент, когато бъде изцяло оформен архива, когато започне да работи както трябва, това може да стане спокойно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА