Last news in Fakti

1 Април, 2021 10:30 3 094 27

Плажните концесионери искат сами да определят цените на чадъри и шезлонги

  • концесионери-
  • плажове-
  • чадъри-
  • шезлонги-
  • туризъм

Наемателите изтъкват, че имат немалки разходи и не искат да се облекченията за туристите в кризата да са за тяхна сметка

Плажните концесионери искат сами да определят цените на чадъри и шезлонги - 1
Снимка: БГНЕС

От Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите поискаха безплатни чадъри и шезлонги поне за 3 години напред, но концесионерите на плажове не одобряват подобни искания. Те искат сами да определят цените на чадърите и шезлонгите.

Николай Димитров е концесионер на плаж в Крайморие. По думите му те не плащат само концесионни такси, но и голяма част ДДС и данък печалба за годината.

"Разходите за осигуровки, обезопасяването на плажа, за почистването, тоалетни, вода, това не е малко. Не бива всяка година да сме дъвка и да се търсят решения през нас, но само за наша сметка, това не е правилно", защитава бизнеса си Димитров.

Пред БНТ той призова за гъвкав подход от Министерството на туризма и всеки плаж сам да определи цените си за шезлонг и чадър.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аноним

    22 1 Отговор
    Чадъра отзад и отваряш и тая година

    Коментиран от #16

  • 2 сила

    19 1 Отговор
    Е СА СТАА СТРАШНО,ЩЕ ИМА СЕКВИ ИЗВРАЩЕНИЯ....
  • 3 случаен

    38 1 Отговор
    сега ще има чадър и пояс задължително, защото аз сам си определям цените, и всичкото за 50 лева на ден, затова хората избягват българското крайбрежие още от 2000 година, и добре правят
  • 4 Си ган

    33 0 Отговор
    Пилците се броят наесен...и пак ще има провален сезон...тия не разбраха ли, че са едни кожодери и нищо повече.
  • 5 читателка

    39 0 Отговор
    като е толкова трудно да се стопанисва плаж защо никой не се отказва,ами напротив?
  • 6 Тъпу тролче

    35 0 Отговор
    И после ще искат държавни субсидии, че няма туристи!
  • 7 хъхъ

    28 3 Отговор
    На гръцките плажове си взимаш едно кафе и сладолед за общо 5 евра и шезлонга и чадъра са ти безплатни. Нашите да се научат как се прави бизнес.

    Коментиран от #17

  • 8 каквито

    21 1 Отговор
    и еквилибристики и ластици да правят, няма как да върнат българския турист на Л.................морието, познавам много местни предприемачи на юг и на север от Бургас, които ходят на море или в Гърция, или в Тунис, или в Египет, тоест не са си потопили краката и за един ден в нашето Черно море, като ходя в Гърция все по често виждам автомобили с Варненска и Бургаска регистрация, явно за тези хора Бяло море се оказва много по привлекателно от Черно море което им е на една ръка разстояние, вие си направете изводите.
  • 9 Наблюдаващ

    25 0 Отговор
    Ами какво да очакваме , след като всички концесионери са алчни мутри .
  • 10 123

    14 0 Отговор
    Хората отиват на море заради плажа и Морето, но с концесионерите на които услугите им са златни работата няма да върви. По хубаво Хотелиерите да си намерат начин да стопанисват плажа,защото концесионерите ще им съсипят бизнеса.Във Майами Бийч, плажа е безплатен, градския транспорт до плажа и до ресторантите и барове е безплатен,концерти, и кино има 2-3 пъти в седмицата безплатни,музеите и картинните галерии са безплати един ден в седмицата, плажа и паркинга на плажа е безплатен. В кий бискейен се плаща за паркинг който е цял ден за 4 човека е 8 долара или по два долара на човек на ден.
  • 11 НЕ НЕ И ПАК НЕ

    26 1 Отговор
    А, ЗАЩО СА НИ КОНЦЕСИОНЕРИ?
    ЗАЩО ДЪРЖАВАТА НЕ СИ ГИ СТОПАНИСВА ТЕЗИ ПЛАЖНИ ИВИЦИ И НЕ ПЕЧЕЛИ ОТ ТЯХ И ТАКА ДА СЕ ПЪЛНИ БЮДЖЕТА?
    ЗАЩО ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ НА НЯКАКВИ ЧАСТНИЦИ ДА СИ ПЪЛНЯТ ГУШАТА С ПАРИ, СЛЕД КАТО ТОВА Е ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ ?
    НЯМА ДА ВИ СТЪПЯ НИТО В ХОТЕЛИТЕ, НИТО НА ПЛАЖА. ЕДНА СТОТИНКА НЯМА ДА ВИ ДАМ. ЩЕ СИ ХОДЯ В ГЪРЦИЯ, А ТЕЗИ "КОНЦЕСИОНЕРИ" ДА ЛАПАТ МУХИТЕ И ПАРИТЕ НА БАЛЪЦИТЕ.

    Коментиран от #15, #18

  • 12 Next

    25 0 Отговор
    Безхаберието е пълно, то не си присвояват плажове, пътищата до тях и всичко за пари. Такава кочина няма аналог в света. Наврете си шезлонгите отзад дето слънцето не огрява.
  • 13 Най интересното е че

    16 1 Отговор
    Ще има балами дето ше идат и ше плащат
  • 14 Вируслав

    22 0 Отговор
    Който дойде на власт ТРЯБВА да изчегърта от законите тази дивотия целия плаж с чадъри и лежанки и тръскане туристите с по 10 лева на калпак задължително! Плажовете да се върнат на общините. Да се вкл. поддръжката им към туристическата такса. Нека пред двете или трите кръчми, ама само пред тях да има ивица легла и чадъри, а собствениците им сами да определят начина на таксуване и размера - винаги има балами, но плажа на 90 % да е открит и просторен! Това е плаж бе ма..му стара, а не заведения по Витошка - от чадъри има плажове на които се не вижда морето къде е!
  • 15 Next

    24 0 Отговор

    До коментар #11 от "НЕ НЕ И ПАК НЕ":

    В територията на грабителите е така, пропаднал паркинг 10лв/час , чадър с 2 шезлонга 25 лв/ден , изпикаване в дървена барака с дупка в пясъка 1лв. Много е приятно на кафявото море. Идвайте туристи.
  • 16 Тези

    20 1 Отговор

    До коментар #1 от "Аноним":

    по закон не трябва да ги има изобщо ! Достъпът до плажовете е свободен !
  • 17 Бг туриста

    17 2 Отговор

    До коментар #7 от "хъхъ":

    Ами различни са цените. Тези които даваш са от по-скъпите. Аз на Йонийско море, плаж ''Врахос'' плащах 1,8 евро фрапето, 2 евра сладоледа. Да и да не забравя, към кафето вървеше и бутилка 0,5л добре изстудена бутилка вода.. И се излягаш цял ден на шезлонга под чадъра. А тия тъпанари продавали 20лв литър мин.вод. Хахахахаха..от 15 години не съм стъпвал на го..номорието . И не се очертава в близките поне още 20 да стъпя.

    Коментиран от #21

  • 18 Фри

    12 3 Отговор

    До коментар #11 от "НЕ НЕ И ПАК НЕ":

    На почивка само в Гърция,никога в България
  • 19 по времето

    20 0 Отговор
    на соца, плажната ивица беше изключителна държавна собственост както и сега, но общините стопанисваха плажовете, и те бяха безплатни, като смея да твърдя, че се поддържаха безупречно и чисто, в Гърция тази схема не се е променила от времето на стария Георгиос Папандреу, добре де гърците по големи балъци ли са от нас, или май са по големи тарикати, защото това е работеща схема която беше разбита у нас от алчните за власт мутри в правителствата на прехода с цел лична облага, но ще доиде време когато всички плажове ще бъдат стопансване по старата схема от общините, и тогава българският турист ще се върне.

    Коментиран от #22

  • 20 Аз пък искам

    11 0 Отговор
    на концесия морето.Ще си го оградя с мрежа и концесионерът ще ми плаща.
  • 21 Да допълня

    6 1 Отговор

    До коментар #17 от "Бг туриста":

    Сега се сетих че имаше и една карта, с която на всеки 5 кафета, 6 тото бе безплатно. Бие ти бармана печата и си вземаш бонуса.
  • 22 Бг туриста

    13 0 Отговор

    До коментар #19 от "по времето":

    Мечтиии..дори да се върне на общините, пак българина няма да се върне. Щото нещата не опират само до плаж, а са комплексни. Не може да искаш фантастични суми и да те хранят с таратор и анорексични пилета със зейе. Със спаружени ябълки за десерт и да спиш две седмици в едни и същи чаршафи. Българина не е прост, прави си сметка на трудно заделените пари и иска да ги изхарчи по най-добрия и изгоден начин . А излъжеш ли го веднаж, после хОди да го гониш. Вече не са онези години, когато имаше само Слънчака и Албена. Хареса му нашенеца в Гърция, Турция, Хърватска. А отскоро и Албания ни отвява не с 200, а с 500.Но костеняците наши, дето се правят на концесионери вече са изгубили напълно връзката с реалността.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Сами ще

    9 0 Отговор
    определяте цените,но и сами ще си лежите под чадъра.Тази порочна практика,трябва да се изкорени.Може и да повторя някои от форума,,но това пречи и съсипва туризма.Процента за фиска е нищожен, спрямо загубите от платени данъци към фиска,заради намален туристопоток..Абсолютно безплатен достъп.В обособени части пред самия хотел- самия собственик да решава.Плажна такса да се калкулира към легловата база на всеки.Тя да се отчислява към бюджета на конкретната община.Която с тези приходи,да подсигури ежедневна поддръжка на ивицата.Постига се двоен ефект.Приходи за общината която ще осигури достатъчно работни места за местните хора.И доволни туристи- всеки ще ползва плажа,където реши.Към самите хотели,може да се отдават чадъри под наем.Искаш- наемаш за деня.Друг,работещ вариант е,фиксирани места на плажната ивица със чадъри.Отново безплатно,но по гръцки модел. Не е оправдано, интересите на шепа хора,да стоят над интереса над държавата.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 винкел

    4 1 Отговор
    За плажовете трябва да се грижи държавата а хотелиерите да поемат разходите и чадърите да са безплатни.А разходите да поемат хотелиерите.Туристите отиват там заради морето а не за скапаните им хотели и сергиите с парцали.
    Това в случаи че искат туристи иначе нека си реват!

    Коментиран от #27

  • 27 П. Георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "винкел":

    И идваш ти с Опелчето от с. Тънково от квартирата и лягаш на безплатното шезлонгче а хотелиерите да ти го плащат. Така ли? Разберете че държавата даде плажовете на мутраците и взима огромни рушвети всеки сезон от тях. За това и нямат думата при определянето на таксата. Иначе ще трябва да връщат ресто. А Чекмеджан само взима и задна не връща. Че има разходи за чистене спасители тоалетни и медицински пунктове е истина но не са виновни всички хотелиери за това. Трябва плажовете да се стопанисват от държавата и да се наложат ниски такси за принадлежностите и сигурността. Трябва и да се изградят безплатни общински паркинги в близост до плажа. Но по този начин властимащите ще се лишат от огромни средства всяка година. Както всяко друго нещо в тази държава и плажовете са схема за пълнене на черни каси. Затова ако искате неща да се промени излезте и гласувайте в Неделя.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове