Last news in Fakti

4 Март, 2013 17:01 1 329 12

Костов: Президентът да не връчва утре мандата на ДПС

  • костов-
  • надежда нейнски-
  • президентът-
  • мандат-
  • дпс-
  • правителството

Президентът да не връчва утре мандата на ДПС. Тази седмица да направи последен опит след консултации да състави  програмно правителство от експерти и по този начин да запази работещ парламента. Това заяви на пресконференция лидерът на ДСБ Иван Костов.
При успех на консултациите, ние ще поемем отговорността да внесем това правителство в Народното събрание, допълни той.

ОТ ДСБ поискаха парламентът да подкрепи Програмно правителство със следната законодателна програма:
Да промени във всички закони, за да защити интересите на потребителите и санкционира строго злоупотребата  с монополно положение.
Да избере нов състав на регулаторните и контролни органи без мандат, с възможност да бъдат отзовавани.
Да направи възможните промени в Изборния кодекс.

Програмното правителство:
Да изведе страната от политическата криза
Да  проведе честни избори

Да запази финансовата и икономическа стабилност в условията на икономическа и социална криза.
Надежда Нейнски допълни, че: „За нас ключовото в момента е да бъдат проведени честни избори, в които наистина волята на хората да бъде изразена, да бъде върнато доверието в институциите, защото смятаме, че демократичната държава се опира върху работещи демократични институции. За мен едни от най-големите провали на правителството, не само на това, но и на предишните правителства е разрушаването на доверието в демократичните институции”. Според нея протести има в цяла Европа, но разликата между нас и Европа е в това, че в Европа има работещи институции, които могат да отговорят адекватно, докато в България институциите са напълно блокирани, пълни с непрофесионалисти и нещо, което е по-лошо – хора, които са зависими. И в тази връзка за нас едно такова програмно правителство, което ние сме готови да внесем, ще може да бъде еднакво дистанцирано от сегашните схеми на властта и ще може да проведе необходимите реформи, които хората от улицата искат. И това ще бъде единственият начин да се откачим от хаоса и от крайните леви искания, които в момента започват да се появяват по улицата поради факта, че хората не виждат изход от кризата, допълни Нейнски.


Специално за датата на изборите 12 май, датата, която е казал президента е казана под условие, че парламента не успее да състави и назначи програмен кабинет. Тогава изборите се насочват за 12 май. Това е смисъла на неговото изявление,, коментира Костов.
В отговор на въпрос: „Ако може нещо да уточним. Ако бъде съставен програмен кабинет, означава, че сегашното Народно събрание ще изкара мандата докрай? Това е едното и второто - смятате ли, че БСП и ДПС ще променят позициите си, при условие че президента направи веднъж консултации с тях, свика Консултативния съвет за Национална сигурност, всички казват, че искат служебно правителство и предсрочни избори?”, Костов каза:
„Не всички в парламента искат служебно правителство, зависи от позицията, в която са поставени. Това правителство може да не е подкрепено от БСП и ДПС, затова тук пише отгоре под “позиция”, че искаме да спрем БСП и ДПС, да не се приеме ултиматума им и да не се разпуска парламента и да отиваме на избори. Това е нашата позиция от политическа гледна точка. Възможно е, ако ГЕРБ промени позицията си, ако президента ги убеди, тогава има достатъчно подкрепа в НС, да се излъчи тогава един такъв програмен кабинет. Нали хората от протестите искат да работи парламента. Ето това е начинът да работи НС”.
Според Костов президента е  прибързал с желанието си да връчва мандатите с висока скорост, защото това, както се вижда не успокоява протестите, хората остават на улицата и ескалират исканията си. „Аз мисля, че причината не е техническа, а просто установяване на факта, ако не се направи последен опит, както ние сме го нарекли тук, след консултации не се състави правителство и да се пресрещнат основните искания, не всички, защото всички не може, но основните, тогава ще излезе, че и той е действал под диктат. Затова според нас е насрочил за утре връчването на мандат. Трябва да го отложи до петък и трябва да насрочи консултации, ако искате с дати да кажа какви са възможностите според Конституцията”, каза Костов.
Относно исканията за 50% мажоритарен вот, Костов, каза, че  това е невъзможна промяна, тъй като изисква да се направят 120 мажоритарни избирателни окръзи за цялата страна, които могат да се окажат ненужни, ако страната отива на намаляване на народните представители от 240 на 120, което ще се окаже още повече, ако се свика Велико народно събрание. Т.е. има изпълними неща, има неизпълними в исканията, каза Костов.

Сред изпълнимите искания на протестиращите Костов изреди  примерно да се намали таксата за участие в избори, да се прецени отново изборната бариера и т.н.
Нейски допълни, че като лидер на СДС неотдавна, аз въведох гражданските квоти, което между другото беше успешен модел. Така, че ние сме работили по този начин и имаше сериозно гражданско присъствие в нашите листи. Знаете, че ние предлагахме и преференциите, което също е форма на мажоритарен вот. Т.е. има много неща, които могат да бъдат обсъдени и приети, но пак казвам наистина, затова трябва да се седне, за да бъдат открити.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 joni

    0 0 Отговор
    Само Иван КОСТОВ може да изведе държавата от дълбоката криза забъркана ГЕРБ и ББ .

    Коментиран от #9

  • 2 П.Стоянов

    0 0 Отговор
    Иван Костов не трябва да се допуска по никакъв начин до властта.Той е човекът който най-много съсипа България.По негово време слагаха хора на СДС на входа и на изхода на заводите.Източиха парите а после ги приватизираха за по 1 лв.Този човек е за съд и затвор. Никаква давност.За това се натиска да стои в парламента-заради имунитета.Крайно време е да се пемахнат тези имунитети.
  • 3 лумпен

    0 0 Отговор
    При Костов започнаха да работят заводите които спряха преди това,не бъдете черногледи.Икономиката тръгна.
  • 4 Пацул

    0 0 Отговор
    Я па таа Нейнски как изплува, като сухо л..но у варел....НемА наядане.....
  • 5 Батиста

    0 0 Отговор
    Кои заводи са тръгнали при Костов.А мистър 10% кога беше.Вземаше пари за да разпродава предприятията.Като паднаха от власт се правеше на луд.А колко пари гушнаха под масата за да фалират изкуствено заводите.
  • 6 sach

    0 0 Отговор
    Иван Йорданов Костов е български политик, министър-председател на България в 84-то правителство (1997–2001).Народен представител е в 7-ото велико народно събрание и в 36-ото, 37-ото, 38-ото, 39-ото, 40-ото и 41-ото обикновено народно събрание.Това е човек който няма моралното право да дава акъл на днескашните политици понеже той е още по голям плъхок от тях!
  • 7 муспи

    0 0 Отговор
    В България има около сто хиляди , измучили страната до дъно. Това е цяла каста от канибали и Костов е в челните редици. За тях не може да има по меко наказание от максималното.
  • 8 х5

    0 0 Отговор
    Залагам на Иван Костов!
    Много бързо забравихте, как измъкна държавата от калта при Жан и тогава тръгнха нещата..
  • 9 гошо

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "joni":

    сагласен сам с теб!в бг няма друг политик на неговото ниво!за сажаление тои си изцапа много рацете като допусна негожите сапартиици да крадат здраво!
  • 10 Смехурко

    0 0 Отговор
    до5.По-добре заложи на Арменския поп.Той по-бързо ще те измъкне от калта.
  • 11 Смехурко

    0 0 Отговор
    Грешка - отнасясе до 8.
  • 12 Насо

    0 0 Отговор
    Факта,че този Костов е на свобода ,говори много лошо за България!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове