Last news in Fakti

17 Юни, 2013 18:44 5 450 9

Четвърти ден хиляди на площада, агресия пред централата на "Атака" (обновена 1.30 ч.)

  • протест-
  • делян пеевски-
  • мс

Популярни лица сред хилядите на митинга пред МС

Четвърти ден хиляди на площада, агресия пред централата на "Атака" (обновена 1.30 ч.) - 1
Снимки: БГНЕС

Рок динозавърът Васко Кръпката, Павел Чернев и д-р Ваньо Шарков - бивши депутати съответно от "Атака" и СДС, бившият министър на икономиката от служебния кабинет  Асен Василев са сред демонстрантите пред Министерски съвет в четвъртия ден на недоволството от избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, прераснало в протест за оставка на правителството, провеждане на нови парламентарни избори с искане за свикване за Велико народно събрание и промяна в конституцията. Д-р Шарков носеше плакат с надпис "Никога повече БСП на власт",  а известен професор по богословие заяви, че Орешарски е политически номад и вече трябва да вдига седЕнката, визирайки станало скандално известно негово изказване по време на учителски протест.

В "триъгълника на властта" в началния час на протеста - около 18.30, се събраха няколко хиляди души. Те скандират "Оставка", „И преди, и сега БСП е мафия”, „Червени боклуци” и носят лозунги „Народът не преговоря”, „Атака се прецака – само Волен от парите е доволен”, "Мафията в затвора", "Не довиждане, а сбогом" и др. Силни освирквания заглушават човешкия говор.

Протестиращ баща - един от многото, дошли на събитието с детето си, каза, че не би искал малкият да запомни нищо от този ден, тъй като макар солидарността да е хубаво нещо, поводът за акцията е "омерзителен".  

Сградите на МС и Народното събрание на ларгото са оградени с метални бариери, има полиция и жандармерия.

Спряно е движението на кръстовището на бул. „Мария Луиза" и бул. "Цар Освободител", както и по бул. "Дондуков" при Министерски съвет. Въпреки това протестиращите пропуснаха линейка. В района има засилено полицейско присъствие.

Малко по-късно основната част от протестиращите се придвижи към площада пред парламента, където паметникът на Цар Освободител бе окичен с транспаранти. Пред Народното събрание и в околните улици е пълно с народ, който приижда в епицентъра на събитието. Има много хора с малки деца, дори майка със съвсем невръстно бебенце. Пред хотел "Радисън" са наизлезли чуждестранни туристи, които снимат ставащото.

Много от присъстващите коментират, че изборите са близо и осъждат "нахалството на управляващите".

Във връзка с придвижването на протестиращите Орлов мост около 20.15 ч. вече също бе затворен за движение, а по-късно - и бул. "Евлоги Георгиев" в посока НДК. Бият тъпани, звучат свирки, чуват се скандирания "Червени боклуци", "Мафия", "Оставка". Стигайки до бул. "Фритьоф нансен" и Моста на влюбените много от участниците в шествието насядаха на трамвайните релси.

По бул. "Евлоги Георгиев" гръмнаха няколко пиратки, но пострадали няма, а също и по бул. "Витоша", където продължава протестът. Самите демонстранти обаче освиркаха това действие.  

Оттам множеството стигна до централата на БСП на "Позитано", където протестиращите скачаха под възгласа "Кой не скача е червен". Сградата се охранява от два кордона полицаи. Следващата спирка по пътя на шествието бе централата на ДПС на бул. "Стамболийски", където над 10 минути демонстрантите освиркваха и скандираха "Долу ДПС" и "Волене, излез".

Около 22.30 ч. епицентърът на протеста се премести при централата на партия "Атака" на пресечката на ул. "Раковски" и ул. "Врабча", където полицейското присъствие бе особено засилено, имаше и 4 коли на жандармерията и представители на жандармерийски части с щитове. Напрежението ескалира, множеството скандираше "Турци сте!", "Еничари" и "Елате при нас". Двама протестиращи бяха ударени с камъни, но контузиите им не са сериозни, според бТВ. Един младеж е ранен в ръката, а момиче е било ударено по главата и изведено извън множеството, за да му бъде оказана медицинска помощ. Впоследствие се разбра, че има и момче, ранено във врата, както и пострадал жандармерист. 

Това се оказаха първите провокации и инциденти от началото на протестите в петък.

Празни пластмасови бутилки хвърчаха по представители на жандармерията и полицията, които отделяха протестиращите от офиса на "Атака". Чуваха се обидни квалификации по адрес на лидера на партията Волен Сидеров и редовните скандирания "Извини се, бе!".   

Имаше и доста привърженици на "Атака", от чиято страна според медията също прехвърчаха шишета и други предмети. Оттам се носеха възгласи "Атака" и също оглушително се свиркаше. Положението обаче бе овладяно. Пристигнаха подкрепления на полицията и жандармерията.

Защитен от своите хора под "навес" от пластмасови маси, Сидеров се опита да влезе в диалог с протестиращите, но никой все още не искаше да си тръгва.

Около 23.20 някои от протестиращите бяха категорични, че ще стоят цяла нощ, други призоваваха към разотиване, за да не се стигне до сблъсъци.

В ефира на Нова тв Волен Сидеров заяви, че неговите привърженици са на разрешен от общината митинг пред своята централа, докато другите не са и това не прилича на мирен протест. Той ги определи като хулигани, поръчани криминални структури и др., и изтъкна, че трима от неговите привърженици са ранени. Лидерът на "Атака" няколко пъти повтори "Ще се моля за вашите души, защото не знаете какво вършите!". 

БНР съобщи, че са ранени 8 души. Според телевизия "Алфа" ранен е и най-младият депутат от "Атака" Кристиян Димитров.

Около 1 ч. след полунощ повечето протестиращи се оттеглиха и полицията започна да освобождава и разчиства бул. "Дондуков".  

По данни на МВР около 7000 души са се включили в началото на днешния протест в столицата, а след 21.30 ч. те вече са останали 3000. Екипи на СДВР и Специализирани полицейски сили осигуряват реда и сигурността на участниците в проявата.

По изчисления на самите участници, цитирани от бТВ, без медията да се ангажира с достоверността им, излезлите по улиците и площадите на София са били 35-40 000.

ххх

Във Варна над 1000 протестиращи тръгнаха от катедралата към сградата на Областната администрация в знак на несъгласие с назначаването на областен управител от ДПС. След известно време недоволните граждани се насочиха към централата на ДПС, която се пазеше от полицейски кордон. С мощно освиркване и викове „Долу ДПС” хората изразиха недоволството си, след това изпяха националния химн и се насочиха към централата на БСП с викове „Мафия”. След като освиркаха и централата на "Атака", протестиращите се върнаха пред общината и със скандирания "Утре в шест!" митингът приключи без инциденти.

Стотици протестиращи в Пловдив обкръжиха централите на БСП и Атака, а после и на ДПС със скандирания и искания за незабавни оставки на кабинета. Това е първата масова проява в Града под Тепетата, която ясно заявява, че пловдинчани вече искат оставката на правителството. След два часа и половина акцията приключи мирно и с благодарности към органите на реда, а пловдивчани обещаха утре сутринта пред общината и в 18.30 ч. нови протести.

В Бургас над сто протестиращи пред общината развяха тоалетна хартия като ясен знак към политиците; около 100 са демонстрантите и в Сливен.

Очаквайте още подробности.

_________________________________________________________________________________________

P.S.
Валякът, с който политическата олигархия мачка народа вече 23 години, се нарича пропорционална избирателна система.

Ако искате истинска промяна, подкрепете: 100% мажоритарни избори с възможност за отзоваване на депутатите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 toti toti

    1 0 Отговор
    ДОЛУ БСП,ДПС.......Лаладжии,Б...ци,,,,,,
  • 2 toti toti

    1 0 Отговор
    ДОЛУ БСП,ДПС.......Лаладжии,Б...ци,,,,,,
  • 3 веско алексиев

    1 0 Отговор
    КЪДЕ СТЕ СЕГА ВЕ ЧЕРВЕНУШКИ КРИЕТЕ СЕ В МИШИ ДУПКИ НАЛИ БЯХТЕ МНОГО СИЛНИ ВЪВ ФОРУМИТЕ А...А НАРОДА НЕ СПИ ВЕЧЕ ....
  • 4 веско алексиев

    1 0 Отговор
    КЪДЕ СТЕ СЕГА ВЕ ЧЕРВЕНУШКИ КРИЕТЕ СЕ В МИШИ ДУПКИ НАЛИ БЯХТЕ МНОГО СИЛНИ ВЪВ ФОРУМИТЕ А...А НАРОДА НЕ СПИ ВЕЧЕ ....
  • 5 веско алексиев

    1 0 Отговор
    АЗ ИМАМ ДВЕ ДЕЦА И НЯМА ДА ПОЗВОЛЯ ДА УЧАТ ТУРСКИ ЕЗИК НЯМА ДА ПОЗВОЛЯ АЗ ДА СЕ БЪХТЯ ЦЯЛ ЖИВОТ ЗА ДА ИМ ОСИГУРЯ ЖИЛИЩЕ А ЦИГАНИТЕ ДА ПОЛУЧАВАТ НОТАРИАЙНИ АКТОВЕ ЗА ЗЕМИ ЗА КОИТО НЕ СА ДАЛИ И ЕДИН ЛЕВ НЯМА ДА ПОЗВОЛЯ СИГУРНОСТТА В ДЪРЖАВАТА ДА СЕ УПРАВЛЯВА ОТ ТУРЦИ И ВСЕ ПАК ВСИЧКИ КОИТО ПРОТЕСТИРАМЕ СМЕ ЕДНО И ТО Е БЪЛГАРИ
  • 6 веско алексиев

    0 0 Отговор
    И ВСЕ ПАК ИМАМ ДОСТА ПРАВОПИСНИ ГРЕШКИ
  • 7 Bobi

    1 0 Отговор
    Зам министърка на образованието от ДПС е писала "трудове" , в които пише против Левски и Ботев . Иска да бъдат премахнати от учебната програма . По времето на Левски и Ботев такива изменници са наказвани със смърт !
  • 8 йордан иванов

    1 1 Отговор
    ЕЕЕ на са много протестиращите според сърГей и тв7..били около 5 или 6 хиляди човека..

    Коментиран от #9

  • 9 Тоти Тоти

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "йордан иванов":

    Файда са Брато
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове