Last news in Fakti

2 Май, 2023 08:47 1 977 27

Харалан Александров: Сериозните врагове на Гешев са доста по-опасни от тези, които искат да му ограничат правомощията

  • харалан александров-
  • иван гешев-
  • врагове-
  • опасни-
  • правомощия

„Безспорно държавата трябва да хвърли всички ресурси и да разкрие възможно най-бързо кой стои зад този акт. Сигурно е подбиран моментът заради политически съображения, но това трябва да остане на втори план”, смята Даниел Смилов.

Харалан Александров: Сериозните врагове на Гешев са доста по-опасни от тези, които искат да му ограничат правомощията - 1
Снимка: NovaNews

Кой стои зад опита за атентат срещу главния прокурор и ще повлияе ли този опит върху политическия процес у нас. Темата коментираха в предаването „Здравей, България” журналистът Ружа Райчева, културният антрополог Ивайло Цветков- Нойзи, политологът Даниел Смилов и социалният антрополог Харалан Александров.

„Твърде склонни сме да се фокусираме върху политическите приятели и врагове на главния прокурор”, коментира Харалан Александров. „Сериозните му врагове са съвсем различни – доста по-опасни и неприятни хора от тези, които искат да му ограничат правомощията. На първо място това е организираната престъпност, различните мафиотски групи. Второто, което ми хрумва, е руската държава, след като той отправи закана, че ще арестува Путин. Имперските персони не обичат такива неща”, коментира Александров.

„Дупката, която ще се отвори в политическата ситуация в България, ще е по-сериозна от дупката, която изкопа взривът в пътя. Но доколкото познавам Гешев това няма да го уплаши, а ще го мотивира”, коментира социалният антрополог.

„Ужасява ме готовността, с която голяма част от обществото заяви, че това е инсценирано”, коментира Ружа Райчева. „Не съм експерт, но е факт, че някой не го е страх от последствията. Това е безстрашие срещу държавата”, смята журналистката.

„Безспорно държавата трябва да хвърли всички ресурси и да разкрие възможно най-бързо кой стои зад този акт. Сигурно е подбиран моментът заради политически съображения, но това трябва да остане на втори план”, смята Даниел Смилов.

„Този случай е предупредителен изстрел във въздуха. Някой казва – внимавай”, смята Ивайло Нойзи Цветков.

„Важно е следствието да не изключва никоя версия. Наистина е възможно да има участие и на хора от служби – всичко това трябва да бъде разследвано. Тук идваме до някои от структурните проблеми на българската съдебна система. Казусът кой може да разследва главния прокурор – тук може да бъде илюстриран много ясно. Едната от версиите няма как да бъде обективно разследвана – тази, че е вътрешна работа, инсценировка. Това е спекулативно, но просто илюстрирам един от тези проблеми. Надявам се да не бъде сложен край на реформите в съдебната система”, каза Смилов.

Случаят с главния прокурор трябва да стресне политическите играчи и да осъзнаят необходимостта от нормализиране на политическия процес, смята Харалан Александров.

В общественото пространство отново излязоха имена на възможен кабинет, предложен от ПП-ДБ, този път в списъка не присъства името на Кирил Петков.

„Проблемът е, че ПП-ДБ влязоха в това НС със заявката – нищо с ГЕРБ, нито мандат, нито участие. После седнаха на една маса. После се появиха слухове, че са се срещали и след това. Доколкото знам изтеклите имена се обсъждат. Избирателите обаче остават с впечатлението, че са излъгани, че са на тъмно, че им се замазват очите”, обясни Райчева.

„Въпросът е да бъдат праволинейни. За мен трябваше още след изборите да кажат, че ще правят нещо с ГЕРБ, смята журналистката.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Харлан

    36 4 Отговор
    🐽 е от Гешевите.

    Коментиран от #9

  • 2 Ей го на

    25 3 Отговор
    и той да се изтакова !
  • 3 Вервайте

    37 6 Отговор
    Лаладжиите се надпреварват един през друг да ни обясняват "театралната постановка" !
  • 4 ZеЛЕвСКИ

    16 9 Отговор
    МИСЛЯ СИ ДАЛИ НЕ Е СИК-аджията КОМУНИСТА ПОЖАРНИКАРа агент "БУДА"-ла☭ ......МАЙ ВЗЕ ДА ГО Е СТРАХ КАСКЕТА ГЕШЕВ ДА НЕ ГО ИЗПЕЕ... МУ-ХА-ХА
  • 5 И кои

    30 4 Отговор
    са му враговете , "сериозните" , щом ги знаеш ? Ама колкото да се изтропаш !
  • 6 гост

    9 1 Отговор
    Те са едни и същи. Като не става мирно, слагат тротил ...
  • 7 ТЕАТЪР СЪЛЗА И СМЯХ

    26 6 Отговор
    МНОГО СА ВИ ПЛОСКИ СЦЕНИТЕ И ИЗТЪРКАН СЮЖЕТА! ПРИЛИЧА НА АТЕНТАТА СРЕЩУ ДОГАН, САМОПОКУШЕНИЕ С ХАЛОСТНИ ПАТРИОНИ, ХОЛИВУД ПАСТИ ДА ЯДЕ! САМО НЕ НИ ВЗИМАЙТЕ ЗА КАНАРЧЕТА ПОВЕЧЕ!
  • 8 Ком

    13 3 Отговор
    "Вълците започнаха да се само изяждат."
    В края на криминалния преход!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Пенчо

    18 4 Отговор
    Не разбирам, защо някой ще гърми главния прокурор ? Нали самия той казва, че е един обикновен администратор от който нищо не зависи, и който няма никакви права да се меси в работата на редовите прокурори. Значи остава версията любовен триъгълник;)
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ЕДГАР КЕЙСИ

    4 19 Отговор
    МНОГО ТОЧЕН АНАЛИЗ НА ....... ХАРАЛАН АЛЕКСАНДРОВ ...... ФАКТ !
  • 13 УРА,, Ура

    19 1 Отговор
    Силата на този взрив е шега за брониран автомобил. Всичко е направено така, че да няма пострадали. Целите на това " покушение" видимо са други.
  • 14 Буха ха

    16 1 Отговор
    Единственият смислен коментар, всъщност риторичен въпрос е " А кой ще разследва версията постановка?" Ако т.нар. атентат е постановка, тя очевидно е подготвена от милиционер с ниско IQ който се чувства недосегаем. А кой печели от такава постановка? Разбира се че същият милиционер. Кой може да е този милиционер? Питайте Сарафов, хи, хи
  • 15 гост

    18 1 Отговор
    При всяко едно събитие трябва да си зададем въпроса: НА КОГО Е ИЗГОДНО? Всички политици и престъпници са доволни от работата на Гешев, До сега по негово обвинение няма нито един осъден! Колко дела той замете под чергата? Нали е тръгнал за Турция, защо за по-направо не е минал през Русе? В почивен ден със семейството по служба ли е тръгнал или на разходка? Тези атентатори трябва да са големи аджамии щом по бронирана коло използват осколки? Така , че пак въпроса "на кого е изгодно"? Не се надявайте органите да дадат верен отговор!
  • 16 Перо

    14 1 Отговор
    Прецедент е да се прави “атентат”, без никакъв мотив, без никаква заплаха за мафията и мафиотите, те са най-доволни от сегашната прокуратура! Особено, след гласуването на закона за споразумение на обвиняемите с прокуратурата. На Гешев, всички дела, на 100%, преди да бъде Гл.Прокурор са му със споразумения! Като добавим и крайно, непрофесионално извършения “атентат” с поставяне на взрива на открито за максимално разсейване на взривната вълна и липсата на драскотина по колата на Гешев, всичко става един театър. Справка: вижте тротиловия еквивалент, мястото на поставяне на взрива и последствията от атентатите срещу Джовани Фалконе и Паоло Борселино, в интернет. След “закуската” на Гешев в страната с различна правна система, “прецедентно право” и после в Украйна, Гешев стана герой и “борец” Nо 1 срещу мафията за изборите тази година на Гл.Прокурор, а неговата “специализирана” прокуратура се показва като главна “грешка”, която трябва да се поправи!
  • 17 АБСОЛЮТЕН

    11 2 Отговор
    ЦИРК!

    200 грама шашка бе обявена за „3 кг взрив“!

    Нали се кълнете в нато и евроатлантизма, хайде, поискайте сателитните снимки от „партньорите“, че да видим кой какъв „атентат“ прави, кой каква шашка заравя, и да лъсне целия цирк!

    Лъжите на шефа на следствието!

    Абе, Сарафов, защо криминалистите изземват доказателства с лопата, без специални дрехи и газят там, където трябва да търсят микроследи?!

    Станахте за смях с кретенската си постановка „Убиват главния прокурор!“
  • 18 ЕДГАР КЕЙСИ

    2 5 Отговор
    ЗАЩО СЛЕД , АТЕНТАТА СРЕЩУ ГЕШЕВ ? ? ? ........(П)РЕЗИДЕНТА ФИГУРАНТ МЪЛЧИ ....... ЗАЩОТО ....... "ГУЗЕН НЕ ГОНЕН БЯГА ....... ФАКТ !
  • 19 Ванчо Фалконето

    2 0 Отговор
    Мъж на годината е.... Той ее.... Ванчо оооооо.....
  • 20 Асенчо

    6 1 Отговор
    културен антро / социален антро - фани единия удри другия
    добре платени нищоказвачи ..
  • 21 Дъщеричката

    3 0 Отговор
    на оза Райчев е член на ИТН , не блести с никакъв интелект, а този Нойзи е един търтей.
  • 22 Васил

    4 1 Отговор
    Пропангадистите на мафиотите от Герб са се активизирали в защита на менте атентата колко трябва да си прост за да повярваш че това е истина???
  • 23 Име

    5 1 Отговор
    Не може да е сериозна работа, така поставен динамитът е безвреден, то е на открито и - просто е безсмислено.

    За какво може да става на въпрос - ами - едва ли има и смисъл това - хората видяха какво струва на дело властта.

    Има няколко крупни мафиота - дето все не могат да ги стигнат.
  • 24 Явор

    1 0 Отговор
    Мен никак не ме ужасява тази готовност, с която хората говорят за инсценировка. Това означава, че българинът не е толкова наивен. Много повече ме ужасяват хора, които вярват на всичко, което им се поднася и представя като информация.
  • 25 Явор

    1 0 Отговор
    ДОВЕРЧИВИЯТ ЧОВЕК ВИНАГИ СИ ПАТИ. МАНИПУЛАТОРИТЕ, АКО СИ УМЕН, ПРОСТО ВЕДНАГА ЩЕ УСЕТИШ, ЧЕ СА ТАКИВА.
  • 26 Явор

    2 0 Отговор
    САМО ЛЕКОВЕРНИЯТ ЧОВЕК, СВРЪХ ЛЕКОВЕРНИЯТ, ПРИЕМА ЗА ЧИСТА МОНЕТА ВСИЧКО, КОЕТО ПРОЧЕТЕ ИЛИ ЧУЕ.
  • 27 Матей преображенски

    2 0 Отговор
    Сега,че ма-фия-та си има задни мисли и как да стегне положението,поли-цейщина това си пролича,но защо се излагат така!?И по бнр не спряха да повтарят ,че е направен атентат срещу държавата.Коя държава бе,хай-ва-ни,оная бан-дит-ска-та ли,ми народа тайничко щеше да се радва ако имаше някои народни партизани и да извършат нещо такова ,навремето са пращали при дяволите разни ей такива хай-ва-ни.А сега сами си играят театро,някой вътрешен агент му издал маршрута и тям подобни съчинения.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол