Last news in Fakti

5 Май, 2023 16:54 1 170 10

Пеканов: Служебният кабинет е предприел всички действия за предоговаряне на ПВУ, чакаме решението на ЕК

  • атанас пеканов-
  • предоговаряне-
  • план за възстановяване-
  • решение-
  • брюксел

"България е в "златната среда“. Получили сме около 25% от средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. Има много страни, които са получили много по-малко. Има шест-седем страни, които въобще не са направили искане за първо плащане. Радвам се, че в рамките на служебния кабинет успяхме да наваксаме част от забавянето, което се беше получило“, каза още вицепремиерът

Пеканов: Служебният кабинет е предприел всички действия за предоговаряне на ПВУ, чакаме решението на ЕК  - 1
Снимка: Нова телевизия

Служебният кабинет е предприел всички действия за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост. Подготвените промени трябва да бъдат съгласувани с Европейската комисия. Това каза вицепремиерът Атанас Пеканов при изслушването му в парламента, предаде репортер на "Фокус“.

Процесът по предоговаряне продължава и решението на парламента ще бъде изпълнено дотолкова, доколкото е възможно в хода на преговорите с ЕК. От Брюксел ще имат окончателната дума по отношение на предложените промени, поясни вицепремиерът. Заедно с това, целта ни е да не се допусне забавяне на изпълнението по време на предоговарянето, както и загуба на европейски пари по Плана, уточни той.

"България е в "златната среда“. Получили сме около 25% от средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. Има много страни, които са получили много по-малко. Има шест-седем страни, които въобще не са направили искане за първо плащане. Радвам се, че в рамките на служебния кабинет успяхме да наваксаме част от забавянето, което се беше получило“, каза още Атанас Пеканов.

Той прогнозира, че възможно най-скоро, след като приемем необходимото законодателство, ще можем да получим второто плащане.

Пеканов изброи всички стъпки, който служебната власт е направила след решението на парламента от 20 януари тази година.

6 дни след решението, Пеканов е изпратил писмо до генералният директор на Работна група по възстановяването и устойчивостта, Селин Гауер и генерален директор на Генерална дирекция "Икономически и финансови въпроси“ на Европейската комисия - Мартен Вервей, за да ги информира за искането на страната ни.

По същество промяната, за която депутатите задължиха Министерски съвет да преговаря с ЕК, цели намаляване на емисиите на въглероден диоксид от производството на електроенергия с 40%, и гарантиране на работата на въглищните ни централи без ограничение поне до 2038 г.

От ЕК отговорили в началото на февруари, че имат готовност за диалог по отношение на техническите детайли, но ревизираният план трябвало да продължи да съответства на критериите за оценка съгласно Регламента за създаване на Механизма за възстановяване и устойчивост, сред които е адресирането на предизвикателствата, идентифицирани в специфичните препоръки за България в контекста на Европейския семестър. Сред тях е препоръката за "постепенната декарбонизация на икономиката, включително във въгледобивните региони“.

В отговора се отбелязвало, че реформите и инвестициите в Плана са от основно значение за справяне с тази препоръка и всяко изменение в това отношение следва да предвиждало мерки с равностоен ефект, разказа Пеканов.

Били проведени и 9 срещи с представители на ЕК, за да се обсъдят исканите промени.

Мнозинството в парламента продължава да подкрепя пътя на държавата към еврозоната, заяви служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства Атанас Пеканов по време на парламентарния блицконтрол.

Пеканов припомни, че скоро имаше избори, на които всяка една партия каза своето мнение за приемането на страната в еврозоната. "Вие имате ясно изразено мнение, аз го уважавам, дори да не съм съгласен с него", обърна се Пеканов към партия "Възраждане", които според него имат право да са против, но има решение на Народното събрание за еврозоната и то не е отменено. Техническата работа по приемането продължава, защото служебният кабинет има такава отговорност, каза Пеканов.

Той отрече обвинения от "Възраждане" служебният кабинет да е плащал на лобисти в ЕК. "Нямам информация за разплащания към лобисти и не мога да коментирам", каза Пеканов. Той припомни, че Министерският съвет одобри отпускането на 10 млн.лв. по бюджета на Министерството на финансите за 2022 г. за финансово обезпечаване на комуникационните дейности по процеса за въвеждането на еврото в Република България.

Пеканов обаче подчерта, че няма информация тези средства до момента да са използвани. "Те са делегирани, но не са използвани", каза вицепремиерът. Всички други въпроси трябва да ги отнесете към Министерството на финансите, каза той на партия "Възраждане".

До юни ще стартира приема по всички оперативни програми. Това стана ясно от изказване на служебния вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов по време на блиц контрола в парламента.

По новия програмен период в рамките на служебния кабинет през миналата година бяха одобрени 10 от 10 оперативни програми. По почти всички вече са започнали процедури. Остават няколко, които през май месец или в началото на юни ще започнат процедурите, така че до края на този служебен кабинет, цел е всички програми да са стартирали, заяви Пеканов.


Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Викаш

    17 0 Отговор
    25% сме златна среда а????? Ами да си плащаме вноската за пленство в ЕС в размер на 25% че и те да са в златна среда. Нали тряяя сме толерантни???
  • 2 Плъховете се правят,

    15 1 Отговор
    че не разбират, че ще има референдум за еврото.
  • 3 Тоя

    15 1 Отговор
    дойде в Парламента с вирнат нос , но някои депутати го навряха където му е мястото ! Некомпетен , лъжлив и омацан ! А и парите изхарчили !
  • 4 Братвурст

    9 2 Отговор
    Ивънбрачния син на Асен Василев и Кирил Петков ли виждам ?!

    Коментиран от #8

  • 5 ДФР4Т

    5 6 Отговор
    Служебният кабинет предоговаря, ББ после ще окраде парите по плана.

    Коментиран от #6

  • 6 ДФР4Т

    3 5 Отговор

    До коментар #5 от "ДФР4Т":

    А , да се аргументират тия, които цъкат минуси 5!
    ГЕРБ вече са узурпирали властта, днес оглавили правната комисия, а уж трябваше правната комисия да се оглави от ПП. Всички в НС- БСП, Q-ПЕЙКИН, ДПС, ИТН гласували за ГЕРБ.
    ББ излъга, че няма да се кандидатира за мин. председател ,но ще стане мин. председател, той не може да стои без да командва, без да е начело на кражбите и без да е по 24 часа по ТВ- иите.

    Коментиран от #9

  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 1 Отговор
    "Дядото борец против фашизма, таткото на Пеканов дипломат, но това е изтрито от нета
    Мая Сарафова, фейсбук"
  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Братвурст":

    "Невръстния ентусиаст Наско, с дръзновения поглед на дядо си Наско (Пеканов) – изтъкнат член на Окръжния комитет на БКП в Пловдив, активен борец против фашизма. За този дядо, който живееше в Партийната кооперация на ул.“Иван Вазов“ в Пловдив – онази, на Дража и Панев, всичко е изтрито в нета. А също и за баща му – Ангел Атанасов Пеканов, дългогодишен дипломат от кариерата. То, Наско младши, за това е роден в Гърция. Баща му веднага след завършване на МИО в Москва беше назначен в посолството в Гърция, а майката на Наско-младши беше репортерка „на живо от Атина“ за БНТ. Но тази информация липсва в интернет. Търсачките не я намират."
  • 9 Дзифт

    8 2 Отговор

    До коментар #6 от "ДФР4Т":

    Брееййй и къде пише, че ТРЯБВАЛО комисията по мангизите да се оглави от крадливите кокорляци? Пеперунгелодеберунгелите много ви влечат това евраците по разните програми за крадене и корупция, а?

    Коментиран от #10

  • 10 ДФР4Т

    2 9 Отговор

    До коментар #9 от "Дзифт":

    Реалността показа, че ГЕРБ ги влекат големите пари и кражбите. Май и на Qпейкин е обещал мръвка, щом така яростно браните ГЕРБ. Разпределили сте порциите вече.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол