Last news in Fakti

17 Май, 2023 18:42 1 935 28

Ивайло Дичев: Надявам се ГЕРБ все пак да подкрепи втория мандат

  • втори мандат-
  • прокуратура

Скандалът в прокуратурата усили конфликтите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Той постави тежка разделителна линия между тях, която трудно ще бъде преодоляна, смята той

Ивайло Дичев: Надявам се ГЕРБ все пак да подкрепи втория мандат - 1

"Скандалът в прокуратурата усили конфликтите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Той постави тежка разделителна линия между тях, която трудно ще бъде преодоляна".

Това каза пред БНР Ивайло Дичев, професор по културна антропология в Софийския университет.

По думите му, за да стане съдебна реформа, трябва да има някакво съгласие в парламента, а в момента основните две сили са в тежък конфликт:

"След тази кал, която избликна около връзките на прокуратурата и ГЕРБ и ДПС, много трудно ще влязат отново в някакви разговори и договорки. ... Очевидно е, че животът на този парламент става много къс. Как си представяме, че ще намерят 2/3 гласове за избиране на членове за попълване на ВСС. Да не говорим изобщо за конституционно мнозинство".

Според проф. Дичев резултатът от стеклите се събития от т.нар. взрив до колата на главния прокурор и се стигне до цялата война в прокуратурата и обръщането на 180 градуса на някои прокурори - дава основание да се мисли, че цялата тази серия от събития е била целенасочена:

"Скандалът беше така замислен и произведен, за да отидем на избори и да няма дълбока реформа, защото сегашното състояние на нещата урежда определени кръгове. Тази версия ми се струва най-вероятна".

Проф. Ивайло Дичев изказа песимизъм, че нещо ще се случи във връзка с искането за предсрочно освобождаване на Гешев:

"Мисля, че ще увиснем на едни безкрайни процедури - искане, контраискане. ... Той не е обвинен за това, което е вършил през годините, че спира едни дела целенасочено, а подхваща други без необходимост, с което ликвидира самата идея за правосъдие, което трябва да е сляпо и безпристрастно".

Невъзможност за съставяне на правителство прогнозира той, но допусна:

"Надявам се ГЕРБ все пак да подкрепи втория мандат. За трети мандат дори не мислим, защото, ако следваме логиката на президента, той пак ще го даде на БСП, което значи провал".


Поставете оценка:
Оценка 2 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГЕРБ

    27 0 Отговор
    И защо ????????
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 да де

    34 0 Отговор
    Онзи нали щяхте да ги чегъртате каква подкрепа от шайката или това беше само за баламурниците за да гласуват за шарлатаните.
  • 4 Монтьор на немски коли

    30 1 Отговор
    Ивайло , колко по малко се ИЗЦЕПВАШ , толкова по добре. А най добре е да се скриеш и да спреш с тъпите си излияния .
  • 5 Кабамилионеров

    4 10 Отговор
    Министър от ГЕПИ...Пашата,Таки,Роса Косовска,или един от трите Маргина.....
  • 6 А аз се надявам

    15 4 Отговор
    хората да поумнеят и да спрат да гласуват за мафиите зад ГЕРБ, ПП и ДБ и такива жалки продажни индивиди като теб!

    Коментиран от #15

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 обективен

    7 21 Отговор
    ГРАБ ще се отече в мръсният канал ,защото тези индвиди не се спират пред нищо в името на парите ,и за това страда държавата и народа !
  • 9 Васил

    24 3 Отговор
    В това се надява само манипулаторът на хранилка Дичев, българският народ няма никакви подобни надежди, защото е зачеркнал окончателно неофашистите от ПП
  • 10 Браво,бе

    28 1 Отговор
    Значи шарлатаните не могат да подкрепят ГЕРБ заради непреодолими пречки,възникнали уж последните дни (макар че още от началото си го казваха и преди разговорите), тогава по каква логика ГЕРБ да ги подкрепи,след като е анатемосан и неудобен? В случая важи “каквото даваш -това и получаваш” и всяко друго действие е пагубно за тази партия и ще доведе до отлив на симпатизанти. Каквото и ПП-тата казваха,че би се случило и с тях при същата ситуация! Тогава за какъв дявол го искат ,а самите не дават?!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Чегъртач

    15 4 Отговор
    Бойко , моля ти се за подкрепа ! Обещавам да не те чегъртам повече !
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Гепард

    6 16 Отговор
    Никога Герб Сдс
  • 15 Тоест да

    5 10 Отговор

    До коментар #6 от "А аз се надявам":

    Гласуват за връщането на соц-а ли - и за Задунайска руска република,каквато дори бай Тошо не можа да ни направи! Че то направо да се връщаме в първобитния строй - тъкмо да живеем природосъобразно и никакви “капиталистически и упадъчни” благини да няма - всички да сме равни в нямането

    Коментиран от #18

  • 16 Хахаха

    18 0 Отговор
    Ще си остане с надеждата тоз
  • 17 Да ама не

    4 9 Отговор
    Идва магницки 3 та няма къде да ходи
  • 18 Не помня

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Тоест да":

    да съм написал нещо подобно! Ако ти е трудно четенето, чети по два пъти!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ха ха

    16 1 Отговор
    ГЕШЕВ ЩЕ ИМ ВАДИ ПАПКИ НА ТРУБЧЕТА ПРИ ВСЕКИ ОПИТ ЗА ПРАВИТЕЛСТВО.САМО ТАКА ЩЕ ИЗКАРА МАНДАТА СИ ДО КРАЯ НА 2027 ДИЧЕВ,Твоите от ПП и те са с много разследвания
  • 21 смятам че

    3 6 Отговор
    с изявлението на габриел ГЕРБ загуби може би 5-7 % електорат.
    С подкрепа на харвардите ще стане трета сила в НС
  • 22 шарл

    12 1 Отговор
    Това нищожество къде се обажда?!? Да каже защо го изхвърлиха от Франция на времето
  • 23 Хаха

    7 0 Отговор
    Не виждам смисъла да се подкрепи втория мандат, ако ще правят нещо тези партии да се взимат от начало и това е. Ако ли не да се ходи към нови избори и да отпада шкартото като тях и да идват най накрая някой където нещо умно ще направят, а не такива който се предебват кой да хване повече от кокала.
  • 24 6666

    7 0 Отговор
    Вече никой не става за нищо.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Козяк

    3 0 Отговор
    му казал така да се надява, центаджията
  • 27 Пълна мъгла

    2 0 Отговор
    Нашето общество има нужда от безпощадна самооценка. Ширещата се бедност, липсата на медицински услуги в много селища, ниското качество на медицинските, и денталните в това число, услуги почти в цялата страна, липсата на качествено и безплатно медицинско обслужване, независимо от платените здравни осигуровки, ниското ниво на образованието в България, пълната овладяност на съдебната система от българската мафия и други подобни - това са темите, по които трябва да се говори и да се търси изход от това тежко положение. А бърборенето и пописването на статийки на тема: "значението на човката на гаргата в очовечаването на човека" са напълно излишни. Те дори вятъра не клатят.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове