Last news in Fakti

9 Октомври, 2013 11:00 1 656 1

ГЕРБ: ЕК спира проектите за тунела под Шипка и Западната тангента

  • герб-
  • проекти-
  • еврофондове-
  • дончев

От траспортното министерство отрекоха и подчертаха, че проектите могат да бъдат реализирани с европейско финансиране

ГЕРБ: ЕК спира проектите за тунела под Шипка и Западната тангента - 1
Снимка: БГНЕС

Инфраструктурните проекти за тунела под Шипка и Западната тангента са спрени от Европейската комисия, заради неизпълнени задължения на правителството.

Това обяви на брифинг в парламента бившият министър по еврофондовете в правителството на ГЕРБ Томислав Дончев.

"С писмо от 4 октомври, ЕК уведомява Министерство на транспорта, че двете апликационни форми, подадени на 26 и 30 септември, се отхвърлят. Като конкретна причина за отхвърлянето на двете апликационни форми е посочено, че правителството не е изпълнило ангажимента си да осигури финансиране за вече течащи изпълнения в проекти в ЖП сектора, ползвайки заемното споразумение с Европейската инвестиционна банка”, посочи Дончев. По думите му - тази новина не може да бъде обект на политическо злорадство, а може да буди само съжаление. 

По-късно, в официално съобщение от пресцентъра на транспортното министерство подчертаха, че „никъде в писмата не се споменава, че се отказва европейска помощ за тях като експертите от ЕК заявяват, че проектите могат да бъдат отново внесени за разглеждане, след като въпроса с наддоговорените средства за жп проекти бъде решен. С други думи, Европейската комисия отлага разглеждането им, като не е  споменато, че се отказва европейска помощ за тяхната реализация”. В писмото, получено в МТИТС се казва, че двата проекта няма да бъдат разглеждани от ЕК докато не бъде решен въпроса с наддоговорените средства по приоритетна ос 1 на Оперативна програма „Транспорт“ (за жп проекти) чрез заем от ЕИБ по Кредитното споразумение.

Проблемът с наддоговарянето на средствата по приоритетна ос 1 на ОП „Транспорт“ датира от 2011 г. Той е можело да бъде решен по три начина: финансиране със средства от националния бюджет; заемни средства; или пренасочване на средства от други проекти, посочват от министерството.

След направени анализи, казусът е решен с Решение № 519  на МС от 29.08.2013 г., с което се дава мандат на министъра на финансите, съвместно с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията да договорят условията на споразумение с ЕИБ в рамките, на което да бъдат осигурени средствата за изпълнението на жп проектите.

Заради важността на въпроса за цялостното изпълнение на ОП „Транспорт“, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията максимално е ускорило процесите и на 30 септември е изпратено официално искане от Министерството на финансите за искане на ползване на средства от ЕИБ. Както стана ясно от информациите в публичното пространство нужните средства за жп проекти е била и сред темите обсъждани на срещата между премиера Пламен Орешарски и вицепрезидента на ЕИБ Михай Танасеску. Това е поредно доказателство за ангажираността на правителството на най-високо ниво с казуса.  

Веднага след като бъде постигнато споразумение с ЕИБ и двата проекта – за изграждането на обход на гр. Габрово (включително проектиране на тунел под връх Шипка) и Западната дъга на СОП , ще бъдат повторно изпратени в ЕК за разглеждане.

Забавянето на процедурата по тяхното разглеждане не крие опасност за изпълнението на ОП „Транспорт“, тъй като на този момент програмата е договорила на 100%

Безвъзмездната европейска помощ и вече е изплатила повече от половината от наличния финансов ресурс на бенефициентите (около 1 млрд. евро), се казва в съобщението.

 

„Това са първите лястовички, но не пролетни за радост, които ни подсказват докъде ще я доведат. Това са два ключови проекта. Напомням, че ГЕРБ строеше само с 20 %, а някъде с 15 % или 5 % от парите на българския данъкоплатец. Сега, ако тези проекти някога се строят, ще се строят с бюджетни пари”, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той добави, че „без злорадство мога да кажа, че докато си играем с казуси месеци наред, губим огромни пари, за проекти, които са 50 % изпълнени, вследствие на нашето добро управление. Когато се има предвид, че Сърбия се присъединява към ЕС и нейната магистрала е готова, точно за София – Калотина, сегашното правителство спря да говори. Замразяват Западната тангента, замразяват Северната дъга, замразяват жизненоважнения в момента тунел под Шипка, който 2014 г. щеше да е готов, ако ГЕРБ беше на власт, каза Борисов.

„Заради едно цикламено костюмче, което щяло да прави селски пътища. Направи първо големите пътища, където минава големият поток, после ще направиш и по-малките. Едно е да минават милиони хора на година, друго е да минат сто. Първо направи за милионите, после ще направиш и за стоте”, заяви бившият премиер.

„Нееднократно съм казвал на Орешарски – явно е, че вицепремиерката му, министрите му, са изключително некомпетентни. По тези теми, които касаят всеки българин, съм готов да предоставя целия екип, да отиде, да им дава акъл, да спасят програмите. В противен случай ще стане така, че не само ще загубим тези няколко проекта. Накрая ще загубим финансирането и след това ще ни трябва пак поне година и половина да ги пуснат отново”, подчерта Бойко Борисов.

„Всеки ден търпение да държат тези хора на власт означава едно по едно ще почнат да падат жизненоважните проекти на държавата. Има малък шанс да помогнем да се случи, но трябва някой да ни покани поне да разговаряме на тази тема”, заяви още лидерът на ГЕРБ.

Борисов заяви още, че всичко това ще означава взимане на нов заем и вдигане на дефицита над 3-4%. По думите му спирането на проектите означава по-малко работни места и блокаж на държавата. Така управляващите ще трябва да избират между това дали да изпълняват социалните си обещания или да спират проекти.

Проектът за тунел под Шипка се изпълнява с финансиране от оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г. 3,2-километровият тунел трябва да се строи през 2014-2020 г., а стойността му е 150 милиона евро. През май месец президентът Росен Плевнелиев направи първата копка на строителството на обходния път на Габрово - 23-километрова отсечка, към която е и довеждащият път към бъдещия тунел.

Западната дъга е част от общ транспортен проект, който включва също скоростния път София – Калотина и Северна скоростна тангента. Около 60 млн. лева ще струва изграждането на 3-километровия участък от Западната тангента на Софийския околовръстен път. Проектът е съфинансиран по оперативна програма "Транспорт".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Станимир Христов

    1 0 Отговор
    Долен опит за евтин популизъм от страна на Б.Б. това е много неприемливо в момен като този г-н Борисов. Моля ви направете нещо градивно за тази държава освен да се стремите към домогване до власт по всякакъв начин.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове