Last news in Fakti

24 Юни, 2023 16:32 1 576 8

Даниел Вълчев: Ако се стигне до ротация, с чий мандат ще се направи второто правителство на Мария Габриел?

  • правителството-
  • всс

Пред абсурдната ситуация сме и е много възможно този ВСС да си изкара процедурата и да си избере нов главен прокурор, смята юристът

Даниел Вълчев: Ако се стигне до ротация, с чий мандат ще се направи второто правителство на Мария Габриел? - 1

От ПП-ДБ изтърваха удобния момент да сключат добро коалиционно споразумение. Това е мнението на декана на Юридическия факултет в СУ "Св. Климент Охридски" проф. Даниел Вълчев, изразено пред БНР.

Според него от ПП-ДБ са направили грешка с това, че не искат такова споразумение. По думите му те е трябвало да обяснят на избирателите си за решението, съответно и да понесат отговорността за това:

"Сега са в много по-тежко положение. Опасността за Борисов вече понамаля, стъписването поизчезна. Най-лошото е, че всъщност идват поне няколко решения, които на мен не ми е ясно как ще бъдат преодолени, без да има много ясно споразумение между подкрепящите правителството политически сили. Първото е с бюджета".

Според него много трудно ще се върви напред. За него не е ясно и как ще стане ротацията на премиера Денков с Мария Габриел. Това ще трябва да бъде ново правителство:

"Ако има добра воля на страните, няма пречка това да бъде направено. Аз се съмнявам обаче, че това ще бъде направено, най-вече поради това, че трябва да се мине отново през процедурата с мандатите. Те наясно ли са с чий мандат ще се направи второто правителство на Мария Габриел? Те ако по този въпрос не са се разбрали, нали разбирате колко голяма яма е това в отношенията".

Както и да го въртим, новото управение е коалиция, подчерта проф. Вълчев. Според него проблемите и последиците идват от това, че ги е срам да го признаят:

"ПП се създадоха в името на това да премахнат Борисов, ГЕРБ, модела "Борисов", модела "ГЕРБ". В момента се чувстват неудобно от това, че ще трябва да кажат "Хора, вие гласувахте за нас, за да премахнем Борисов, а на нас ни се налага да управляваме заедно с него". Това неудобство е разбираемо. Но това би била честната позиция. Обратното създава средносрочно много големи проблеми. Ние можем да го наричаме както си искаме, но това е коалиция. В една коалиция отношенията са сравнително сложни. Затова е правилно да има документ, в който да е описано всичко. Едната страна бяга от такова нещо и затова сме в това положение".

Кадрови решения ще трябва да има, те ще трябва да се разберат, подчерта проф. Вълчев. Той е категоричен, че за да може едно правителство да е стабилно, то трябва да има стабилно мнозинство. А за да е стабилно мнозинството, участниците в него трябва да са се разбрали какво ще правят във всяка конкретна ситуация.

"Възможно ли е ти да бързаш да отстраниш главния прокурор, при положение, че нямаш никаква яснота какво ще правиш на следващия ден", даде пример той.

Пред абсурдната ситуация сме и е много възможно този ВСС да си изкара процедурата и да си избере нов главен прокурор, изказа мнение още Даниел Вълчев в интервю за предаването "Политически НЕкоректно". Той напомни, че критиките към ВСС са от неговото създаване. В него е концентрирана много голяма власт, а проблемът е в това, че някой може да убеждава мнозинството в нещо и практически той може да влияе върху финалните решения по всеки правен спор в България:

"Ако сложиш некачествени хора, които да издават финалните съдебни актове, оттук нататък страната не върви добре със сигурност".

Според него както и да бъде формиран Съветът, няма как да не бъде поне частично политически. Него не го притеснява това, че има политическа квота. Това, което ме притеснява, е, че ВСС в себе си фокусира 2 правомощия - веднъж да предлага определено назначение и втори път да го приеме. Ако ги разделим, тогава ще знаем кой носи отговорността, подчерта той. По думите му това може да стане с проста промяна в закона, не е необходима промяна в Конституцията.

Относно обмисляните промени в Конституцията, проф. Вълчев подчерта, че трябва да се каже ясно кой за какво се бори. Трябва да се определят проблемите в Конституцията. Има въпроси, които нормално и добронамерено могат да бъдат обсъдени, смята той.

"Когато Радев е от нашите, нямаме проблем със служебните правителства, даже охотно участваме в тях. Когато Радев не е от тях, ние ще му намалим правомощията. Нали после ще има президент от вашите?".

Той е категоричен, че трябва да търсим решения, които не са добри за нас сега, а решения, които са добри по принцип.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    7 6 Отговор
    Защо се дава думата на разни хора които разказаха играта на тази държава и сега устроумничат без някой да ги пита като този
  • 2 Със същия бе

    5 4 Отговор
    И този е бил министър с кой мандат направиха в Румъния.
  • 3 Отговор търсиш? На ти!

    8 0 Отговор
    240 клоуна трябва да бъдат пенсионирани при бай Ставри! Както направиха румънците, и да се появят нови, дето ще знаят че а са пипнали, а са отишли при Ставри на гости! И след 30 години ще сме на ниво Швейцария!
  • 4 Дааа

    3 1 Отговор
    Може и да няма след девет месеца ротация... Умря им на гербавите, дпс и патерици израждане и итн спонсора... Американците ще изкрат как шиши, дпс, гербави и еднокнижник са ограбили държвата, ктб, руско-турски паток, 12 милиарда... Геноцид на руснаците и турците над българите, идва време разделно...
  • 5 Кумчо Вълчев

    5 0 Отговор
    Не с чий, а за чий.
  • 6 1111

    2 1 Отговор
    Ей този господин много разбира много знае но нищо конкретно, само бля бля лакардий Аман от мазни про😃стестори
  • 7 Дорде не му резнем зелката, така ще е

    2 0 Отговор
    Бою ще влезе в БГ историята ... но като най - много изхвърляния крадлив премиер. ЧЕСТНИЯТ АЛИ БАБА 💰🎃😎 И 240 -ТЕ РАЗБОЙНИКА😄😄😄😄😄😄😄
  • 8 Ванга

    1 0 Отговор
    Ротацията на рибете свърши !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове