Last news in Fakti

27 Март, 2024 11:22 1 041 7

Велислав Величков: Приемането в този вид на Закона за съдебната власт се отлага, Сарафов може да отваря шампанското

  • закон за съдебна власт-
  • главен прокурор-
  • всс

Няма да изберем нито Висш прокурорски съвет, нито ВСС. На 2 октомври ще станат 2 години на този състав на ВСС, а няма ли нов ВСС, няма избор на нов главен прокурор, каза адвокатът

Велислав Величков: Приемането в този вид на Закона за съдебната власт се отлага, Сарафов може да отваря шампанското - 1

Избори два пъти, дълго служебно правителство и договорка между президента Румен Радев и Бойко Борисов прогнозира юристът Велислав Величков, председател на Инициативата "Правосъдие за всеки" в интервю пред БНР.

"Моята прогноза е, че до края на годината ще има още веднъж избори, служебната правителство ще се смени още веднъж. Много е вероятно ГЕРБ и президента Румен Радев да са се разбрали по този въпрос и закона за Съдебната власт няма да бъде приет тази година", коментира той.

И обясни, че "когато догодина се стигне до приемането на Закона за Съдебната власт, ще бъде така променен, че авторите му и г-н Славов няма да могат да си го познаят".

"Но в прокуратурата много ще харесат Закона за Съдебната власт и мисля, че г-н Сарафов отваря шампанското", убеден е адвокат Величков.

За неосъществената ротация, политическата криза и Съдебната реформа той призна:

"Не разбрах! Целта на тази декларация на "Правосъдие до всеки", адресирана само до двете преговарящи групи на двете коалиции, беше да вкара лидерите в диалогов режим. Когато се спомена за разговора на Бойко Борисов и Асен Василев бях обнадежден, че разговорите продължават. Очевидно е, че е имало сближаване на позициите и че Борисов е отстъпил за Тагарев и министъра на енергетиката, да се извърши ротация, само на премиерите, и дали наистина Габриел и Борисов щяха да подпишат споразумението. И дали вътре е условието за реформа в службите, следствената тайна и за смяна на регулаторите?"

Според Велислав Величков с настоящата политическа криза няма как да се изберат председатели на съдилища, след като няма Закон за Съдебната власт.

"Правосъдният министър дали е говорил на лидерите на собствената си коалиция за тези неща. Промените в Съдебната власт остават конституционен лист хартия?", попита адвокат Величков.

И коментира: "Няма да може да изберем нито Висш прокурорски съвет, нито ВСС дори в следващия парламент. На 2 октомври ще станат 2 години на този състав на ВСС, а няма ли нов ВСС няма избор на нов главен прокурор и Сарафов, и председател на ВАС, може да си изкара без никой да го е избирал за прокурор, а Чолаков с удоволствие ще изкара още година две на ВАС, тъй като няма право на повторен мандат. И това ни навежда на мисълта, че някой го е замислил това нещо".

"Кой каквото сам си направи, никой не може да му го направи. Аз още не разбирам, защо не бяха направени бързи промени в Закона за Съдебната власт, януари и февруари, които да гарантират конституционните промени. Тези изминали 6 месеца ликвидираха съдебната система. Не мога да допусна, че опитни юристи като Славов, че лидери и опитни политици като Христо Иванов, Кирил Петков и Атанас Атанасов не са допускали, че това може да се случи, ако не са го допускали, са били длъжни да го допуснат", критикува ги председателят на "Правосъдие за всеки".

"Мисля си, че КПКОНПИ трябваше да бъде избрана, от 1 март тя вече има разследващи функции. Разбрах, че вече има хора, които разследват, включително скандалите "Мартин Божанов" и "Осемте джуджета". Но забележете те работят за Антон Славчев, дясната ръка на Сотир Цацаров, дефакто все едно старото статукво ръководи антикорупционната комисия. Не разбирам, защо два парламента не смениха Антон Славчев. А трябваше да чакат, да не може да се приложи законът и на практика всичко да си остане същото", коментира адв. Велислав Величков.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    7 5 Отговор
    Величков ми ревеше че ПП и ДБ също са го излъгали.Той не разбра ли че само Народния съд може да раздаде справедливост?
  • 2 Ужасно Ужасен Ужас

    10 4 Отговор
    Статийка № 15 (за сега) с вопли и стонове по загубената власт от ПП/ДБ . Купонът продължава ! Ако се вярва на всички катранено черни прогнози , с които ни засипват анализатори , политолози и пр. (от "едни" НПО-та) , съвсем скоро планетата Земя ще спре да се върти (и ние ще изпопадаме в междузвездното пространство) , защото Кики/Коки/Ици и г-н Омчо + тяхното ОПГ ... няма да са на власт и няма да могат да крадат , съсипват и унищожават България ! Ужасно ужасен ужас , нали ?!
  • 3 Майорс

    7 4 Отговор
    Други коментари не могат да се очакват от хора и организации , подкрепени от Сорос , включително и в състава на ПП/ДБ! Няма смисъл да говорим за слабите юристи маправили закона за съдебната власт и да подозираме конспирация между Радев и Борисов!
  • 4 Когато

    2 1 Отговор
    изтекла мандатите на ВСС и много други регулаторни и т.н., защо не се избраха нови по действащите по това време правила. Утре може да дойде ново мнозинство което да реши, че и то трябва да промени първо конституцията и после да пише или поправя устройствените закони. Така никога няма да сменим ВСС и другите регулаторни. По естествен път те ще останат с намален състав.
  • 5 Професор

    2 4 Отговор
    Този Величков да не е роднина на Валери Симеонов?
  • 6 ДОМ

    2 1 Отговор
    Сарафа върши много добра работа. Да, на мафията, не на държавата, но все пак върши.
  • 7 е той знае какъв

    1 0 Отговор
    доказан престъпник е еврото . Сега не яде в ресторант 8 джуджета . 100 процента . хахахахаха с неосъдените колеги смело работят . хахахаха
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове