Last news in Fakti

2 Август, 2023 11:08 1 350 35

Иванка Шалапатова: В момента няма усещане за социална справедливост

  • иванка шалапатова-
  • социална политика-
  • бедни-
  • работа

До края на годината ще е готова национална карта за социалните услуги

Иванка Шалапатова: В момента няма усещане за социална справедливост - 1
Снимка: БГНЕС

Намаляването на бедността и социалните неравенства трябва да е цел на всяка публична политика, независимо дали е социална, здравна или образователна.

Това каза в интервю за БНР министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова. Тя заяви готовност да работи за повишаването на минималната заплата и на доходите, както и "да се повиши усещането за социална справедливост, което в момента не е факт".

В България инвестираме сериозен финансов ресурс, но невинаги той води до качество на живот, коментира социалният министър и анонсира, че се подготвя цялостен анализ на политиката на социално подпомагане, за да не се стига до това "хора, които получават години наред помощи и все са в затруднено положение". По думите ѝ темата за даването на пари е свързана с въздействието на социалната инвестиция.

"За следващия бюджет ще работим за цялостната подкрепа на всички уязвими групи. Само паричните помощи никога няма да са достатъчни", посочи Шалапатова в предаването "Преди всички". По думите ѝ целта е родителите на деца с увреждания да получават цялостна подкрепа, не само финансови помощи.

До края на тази година ще е готова национална карта за социалните услуги, базирана на анализи на местните власти, съобщи министърът на труда и социалната политика.

"Чрез картирането на социалните услуги да се запълнят празноти – там, където има такава потребност, тя да бъде създадена – както от местната власт, така и с ресурсите на държавните институции."

Около 200 деца са останали в четирите действащи дома за медико-социални грижи, уточни Шалапатова. Това по думите ѝ са "последните деца", за които досега е било трудно да се намери "хуманна алтернатива".

"Нямам обяснение защо толкова бавно се извеждат тези деца. Те трябваше до края на миналата година да намерят по-качествена грижа – в семейна, в близка до семейната среда."

По данни на НАП към края на юли 10 800 украински граждани у нас имат действащи трудови договори, а над 20 000 са били консултирани по места, добави още социалният министър.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Делю Хайдутин

    12 1 Отговор
    За да има справедливост Иванка ШаЛапаТова.хи хи хи
  • 3 Последния Софиянец

    19 1 Отговор
    Тази беше в кино Одеон.Пазете си децата!

    Коментиран от #27

  • 4 не знам коя е тая

    16 1 Отговор
    но забелязах че от вчера газта / пропан бутана от 86 стотинки стана 1.19 лв

    Търговците няма да пропуснат да го отразят в цените

    ДА ЖИВЕЕ МЕЖДУНАРОДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ

    Коментиран от #29

  • 5 честен ционист

    15 0 Отговор
    Готино шалче има Шалапатова. А цайсите са мъжки. Дават ги в Посолството. И аз имам такива 500$ рамките.

    Коментиран от #11

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Читател

    12 0 Отговор
    Каква справедливост бе никъде я няма а на територията е брутално даже.
  • 8 мдаа

    13 0 Отговор
    Опитвам се да се сетя кога е имало и не мога.
  • 9 дядото

    14 0 Отговор
    а по-надолу дойче веле се чуди защо обществото ни създава насилници.бедността,липсата на социална справедливост, безсилието и пр .обикновено създават злоба и насилие.

    Коментиран от #12

  • 10 Доротея

    9 1 Отговор
    Тая каква е!? Тракийка ли е, гербераска ли е? Много е лъскава за човек!???
  • 11 1122

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "честен ционист":

    Остава ти да си набавиш и едно дамско шалче.
  • 12 сигурно си доволен

    9 2 Отговор

    До коментар #9 от "дядото":

    Нали за това се трудихте 33 години.
  • 13 тая кака на снимката

    12 2 Отговор
    що не си гледа прайдовете вместо да ръси дивотии от които главата и не увира

    Коментиран от #17

  • 14 Леля Гошо

    22 0 Отговор
    Тая не е ли каката която дарява 200 хиляди народни пари на собствената си фондация?

    Коментиран от #28

  • 15 Социопатка

    14 1 Отговор
    Подобно социално разслоение, обикновено води до гражданска война или революция, но това правителство успешно ще ни вкара в реална война, по линия на НАТО, ЕС и САЩ.
  • 16 Ком

    18 1 Отговор
    Цинизъм. Това колониално правителство никога не се е занимавало с намаляване социалното неравенство. То се занимава с някаква фалшива правосъдна реформа, с оръжие за Украйна, с ограничаване пълномощията на Президента и Истанбулската конвенция.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 4467

    10 0 Отговор
    Каква социална справедливост? Месечната подкрепа за инвалидите до 70% е под 40 лв. Да попитам министъра, тя какво ще направи с под 40 лв. на месец? Храна ли ще си купи, или лекарства? Една хранителна добавка е по- скъпа от месечната подкрепа.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 4467

    8 0 Отговор
    Трябва чувствително да се повишат месечните добавки на инвалидите до 70% и до 90% ТЕЛК. Всички пари ги наливат на другите. Подкрепата трябва да е над 100 лв.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Сталин

    5 2 Отговор
    Трябва да се върне конституцията на НРБ и ще има социална справедливост ,само още някой с половин мозък може да вярва че сегашната система на див капитализъм прикрит като фалшива демокрация водена от колониална администрация може да работи за народа
  • 23 и тука ли се

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "Ти бЕгай":

    довлече да спамиш ма гербаджийката

    Коментиран от #24

  • 24 Ей, смешния,

    1 2 Отговор

    До коментар #23 от "и тука ли се":

    Очевидно някаква гербаджийка те преследва, но не съм аз.
  • 25 Грантаджиев соросоид

    7 1 Отговор
    Тая да каже защо си финансира НПО "За нашите деца", на което беше председател с пари от бюджета. 200000 евро си е отпуснала за социална справедливост...
  • 26 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 1 Отговор
    Вярно е Няма
  • 27 Българин

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Спри Дрогата малкия

    Коментиран от #30

  • 28 Кака Пешо

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Леля Гошо":

    200 хиляди ЕВРАЦИ
  • 29 Само питам

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "не знам коя е тая":

    И от къде я наливаш тая газ за 1.19 бе приятелю? Русофилите не сте ли на Газпром!
  • 30 1122

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "Българин":

    Той така е роден. Неспасяем случай.
  • 31 Kирил

    5 0 Отговор
    Не е само за социална справедливост.
    Няма никаква справедливост и сигурност. Няма защита на частната собственост, има нагласени конкурси, назначения по партийна принадлежност ,семейщина по службите, изнуда и подкупи в общинските власти, полицията, навсякъде законите се прилагат избирателни.
    Има нефункционална държава която не е нужна на гражданите
  • 32 Сандо

    4 1 Отговор
    В капиталистическото общество не може да има социална справедливост.
  • 33 Деций

    0 1 Отговор
    Е как да има усещане, след като Борисов, Костов,Царя, Доган, Пеевски и техните банди са на свобода?Един частен случай е искрата която възпламени протестите,но това е с години събирано и трупано негодувание против тези които определят дневният ред,и са пряко отговорни за случващото се в страната след преврата 89 г.Проблема е политико икономически,и всички опити да се измести фокуса в страни от политическата класа,е гаранция ,че нещата ще останат такива каквито са в момента!Темата вече е яхната и се експлоатира от основните виновници!Предприемат се заблуждаващи ходове с цел сваляне на напрежението,а това се прави от страх,да не би този път някой да се сети къде е първопричината за всичко.Демонстрира се фалшива загриженост,а самите те създадоха чувството за безнаказаност,те овладяха службите,съд и прокуратура,и им спускат инструкции,кого да ударят и кого да прикриват!Колко хора, пребиха,колко убиха,колко бизнеси завлякоха,колко "внезапни" инфаркти сътвориха.Хората в голямата си част нямат представа какво се случва в тази помийна яма наречена България!Казвам това с болка,и не ми е приятно да говоря така за родината си,но това са фактите!
  • 34 Тази разтвори торбата с лъжите, до като

    3 0 Отговор
    Леля Асена Спецова ни обира и краде здраво!
  • 35 Шляпатова ти си на

    2 0 Отговор
    30000+ заплата, не зная за какво, а един инвалид с 400лв. Искаш ли да се разменим за два месеца, да те видя пак ли ще шляпаш глупости???
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове