Last news in Fakti

4 Ноември, 2013 14:50 1 608 2

Местан: Не сме искали оставка на Бисеров /Обновена/

  • местан-
  • бисеров-
  • оставка

Няма никаква промяна в политика на ДПС

Местан: Не сме искали оставка на Бисеров /Обновена/ - 1
Снимка: БГНЕС

Вчера в ранния следобед г-н Христо Бисеров поиска разговор с мен и с почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган и на тази среща съобщи решението си, че напуска политиката. Това е събирателен израз, който включва всичко, че напуска Народното събрание, респективно заеманите позиции, както и подава оставка като заместник-председател на ДПС. Правя важна уговорка и ще бъда пределно искрен – абсолютно всичко, което знам по казуса, ще бъде съобщено и няма как да задоволя любопитство с поднасяне на факти, които евентуално не са ми известни. Това каза председателят на ДПС Лютви Местан в интервю за предаването "12+3" по БНР.

Г-н Бисеров заяви, че мотивите му са лични, че не са политически и в това число нямат отношение към политиката на ДПС, както и не засягат битността му на член на ДПС. Аз бих искал в този акт да не съзирате пряка или косвена оценка от негова оценка от негова страна за политиката на ДПС. Аз също бях изненадан от това решение, добави той.

Бисеров беше и категоричен, че на този етап няма да сподели с нас какви точно са личните му мотиви. Увери ни, че те са строго лични и че нямат отношение нито към политиката на ДПС, нито към политиката въобще. Съзнавам, че този акт няма начин да бъде абстрахиран от политиката, защото става въпрос за един от най-високо поставените фигури в ДПС, но ние няма как да изискаме непременно информация, която той е преценил, че на този етап не е готов да сподели с нас. Той помоли да оставим на негова преценка времето и мястото на огласяването на тези лични мотиви, каза още председателят на ДПС.

Лютви Местан увери, че няма да има промяна в политиката на ДПС:

Ние не сме поискали оставка, но друг е въпросът, че при тази категоричност приехме оставката. Тя е факт, официализирана е. Изненадан съм, макар да ги разбирам, разгръщат се най-различни хипотези за едва ли не промяна в курса на партията. Няма как това да е състоятелно предвид това, че мотивите за оставката за лични.

Местан изключи възможността и увери, че ДПС не са поискали оставката на Христо Бисеров.

На въпрос дали е възможно причината за оставката да е Делян Пеевски, Местан каза:

Категоричният ми отговор е - не!

Председателят на ДПС изключи и да е оказван натиск на Христо Бисеров като председател на правната комисия в парламента:

Ако би имало такова нещо, тези мотиви вече спират да бъдат лични и се пренасят в полето на политическите съображения.

Местан категорично изключи възможността Христо Бисеров да работи по нов политически проект.


По-късно на пресконференция Местан заяви вчера следобед, към 15.00 часа, г-н Бисеров поиска среща с мен и с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, към 15.30 часа проведохме среща, на която той ни информира за категоричното си, неотклонимо решение да подаде оставка като зам.-председател на ДПС и решението си да напусне 42-то Народно събрание. Заяви че причините и мотивите му са от личен характер. По никакъв начин не засягат политиката на ДПС. Той заяви, че на този етап няма да заяви дори и пред нас тези лични мотиви. При това положение, каквито и да са въпросите за мотивите, не биха могли да получат отговор от мен, каза Местан и подчерта, че е бил изключително изненадан. Според него е останал изненадан и Ахмед Доган.

Той многократно подчерта, че мотивите са лични и не засягат политиката на ДПС. Местан уточни, че Бисеров е заявил, че на този етап няма да сподели нито с него, нито с Доган личните съображения. Г-н Бисеров заяви, че мотивите му не са политически, не са провокирани от ДПС и от политиката на ДПС и изобщо от политиката, но какви точно са личните му причини той не сподели, посочи още лидерът на ДПС.

„Заявявам категорично, че вътрешно партиен конфликт в ДПС няма. Оставката на Бисеров не е поискана или провокирана нито от мен, нито от когото и да е от партията, заяви Местан. Той уточни, че Бисеров е поискал замразяване на членството си в ДПС.

Аз не съм поискал раздялата с Христо Бисеров, каза Лютви Местан. В момента, в който чуя мотивите, и имам финал, тогава ще чуете и генерализираната ми оценка, обясни той. Аз чух, че той има лични мотиви да подаде оставка; за мен казусът не е приключил, докато не чуя мотивите, когато това се случи, той ще чуе и личната ми оценка и партийната оценка. Това предстои, обясни той. Не мога да се ангажирам с оценки, и затова се въздържах да дам общополитически оценки, защото тези ми оценки, освен на досегашната работа на г-н Бисеров, трябва да стъпят върху мотивите за този акт, обясни той. Не винаги тези актове са провокирани от политически мотиви.

На въпрос - кой ще го наследи на всички постове, Местан обясни: „Мисли се по този въпрос. Вероятно в сряда след гласуването на освобождаването му по негова молба, ще трябва да вземем решение за подходяща фигура, която да заеме тежките постове”, каза още Местани намекна, че вероятно това ще бъде третият в шуменската листа.

Христо Бисеров помоли сам да прецени кога и къде да разкрие мотивите за подадената оставка, каза лидерът на ДПС Лютви Местан.

Ние сме позиционирани съвършено ясно като част от парламентарното „мнозинство”, което стои зад кабинета Орешарски. Не очаквам абсолютно никакви сътресения. ДПС е в състояние да запълни всеки един вакуум, защото инвестира в кадри, особено последните 15 години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Nikolay Tsonev

    1 0 Отговор
    Аре чупката от трона офчари фостафка
  • 2 ВИП АМГ

    0 0 Отговор
    fesovete van ot BG
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове