Last news in Fakti

4 Септември, 2023 12:46 1 921 22

САМО ВЪВ ФАКТИ: МС още не е решил кой ще представлява България на срещата за климата в Дубай

  • радев-
  • климат-
  • среща-
  • мс-
  • решение-
  • българия-
  • домакин

Русия ни стопира домакинството, защото не иска форумът догодина да е в страна от ЕС

САМО ВЪВ ФАКТИ: МС още не е решил кой ще представлява България на срещата за климата в Дубай - 1
Снимка: БГНЕС

Министерски съвет още не е взел решение кой ще представлява България на срещата за климата на ООН (COP 29) в Дубай, която ще се проведе в края на ноември - дали ще е премиерът Денков, президентът Радев или министър, научи ФАКТИ. Миналата година страната ни бе представлявана на форума от президента Румен Радев, но от президенството към момента не могат да потвърдят дали отново държавният глава ще представлява страната ни на форума.

Припомняме, че по време на сбирката миналата година Радев анонсира, че страната ни кандидатства да бъде домакин на форума през 2024 година. Тази позиция на България, обявена от Радев, бе подкрепена и на ниво ЕС. И до преди месеци пред страната ни имаше реални шансове да намери място на световната карта в усилията за борба с климатичните промени.

Това обаче се промени, след като делегацията на Русия в ООН по въпросите на климата (Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата или РКООНИК) изпрати имейл до другите представители на източноевропейски държави, в който заяви, че няма да подкрепи домакинство на страна от ЕС.

Според Русия страните от ЕС са възприели "политизиран" подход при определянето на страната домакин, което е довело до блокиране на кандидати, подкрепени от Русия.

Тогава специалният представител на президента на Русия по въпросите на климата Руслан Еделгериев отказа да потвърди дали Русия ще се противопостави на кандидатурата на България.

Каква е ротацията

Петте регионални групи на ООН се редуват като домакини на срещата на върха на COP всяка година и 2024 г. е ред на Източна Европа, но нахлуването на Русия в Украйна и продължаващият конфликт между Армения и Азербайджан оставиха в неизвестност местоположението на конференцията догодина.

ЕС подкрепи кандидатурата на България, но на фона на войната в Украйна Москва обеща да блокира всяка страна от ЕС да бъде домакин. Регионалната група трябва да вземе решение с консенсус.

Това означава, че въпросът къде ще се проведе COP 29 следващата година трябва да бъде решен на тазгодишната среща на върха за климата в Дубай, което дава на следващия домакин по-малко време за подготовка. Обединените арабски емирства бяха официално избрани за домакин на COP28 на срещата на върха в Глазгоу през 2021 година.

Но единствените други страни, участващи в надпреварата досега, са Армения и Азербайджан. Напрежението между двете съседки, които водиха война за Нагорни Карабах през 2020 г., остава високо - което означава, че не е сигурно дали Ереван ще подкрепи Баку или обратното.

Ако спорът не може да бъде разрешен, има няколко възможности как да се процедира. Групата от Източна Европа може да поиска размяна с друг регион или да поиска друга страна извън региона да бъде домакин.

Какво носи домакинството

България и Армения, която не е членка на ЕС, се кандидатираха за домакини на срещата на върха - роля, която може да донесе международен престиж и възможност за насърчаване на вътрешните усилия за борба с изменението на климата - наред с разходите, интензивния медиен контрол и тежките логистични изисквания. Азербайджан добави името си към кандидатите, предаде преди време БТА.

Годишните срещи на върха на ООН за климата привличат десетки хиляди делегати от близо 200 държави, както и компании, инвеститори и индустриални лобисти. И са сериозно предизвикателство за логистичните способности на домакина. Такава гигантска по обем организационна работа не може да бъде свършена в последния момент. Поради което отлагането на яснотата кой ще е домакин на СОР 29 поставя пред неудобна яснота този важен световен форум.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 део

    15 1 Отговор
    Ицо Хазарта е най-подходящ. Тъкмо ще направи и едно плажче, вземете го него на морето!
  • 2 коментар

    17 1 Отговор
    е що се чудите
    Божков
    Той знае дубайски език
  • 3 Сатана Z

    14 1 Отговор
    Кво има да се чудят?Да изпратят Васил Божков.
    Познава Дубай ,има къде да пренощува.Сигурно е понаучил езика.
    Абе,идеалният кандидат.
  • 4 Я йамилата, я камиларя

    9 1 Отговор
    Някоя кифла от МОСВ с плажен тен, те много обичат да ходят там.
  • 5 Лост

    5 1 Отговор
    Как кой?Естествено,че Б.Борисов.Нали е шеф на комисията по външната политика в Н.Събрание.И езици знае бол.
  • 6 Слаби сте

    8 1 Отговор
    Нямате кадри,пълна излагация сте.
  • 7 Сандо

    7 1 Отговор
    Има ли значение коя подлога и продажник ще отиде в командировка за наша сметка и за свое удоволствие?
  • 8 Гошо

    0 0 Отговор
    Ганчака, и той за климат ще говори?!
    Кочина без правила и норми, наредена и тя там
    Уууууууууууееееееее
  • 9 Кво стана с братята?

    1 2 Отговор
    Братя са само като кярят от нас рашистанците. Гадмръсна!
  • 10 Троян

    0 3 Отговор
    Те във Дубай говорят на арабски. Дубайски няма.Лошо пишлегари лошо.
  • 11 Лияна

    1 0 Отговор
    Господин Божков трее оди, познава терена и обича прави кат ветъра..
  • 12 ами пуснете

    0 0 Отговор
    ексминистъра, за да можене за пореден път да станете за смях. Някой трябва да седне и да четена да се изтипоса.Обаче това четене, това знание е вече мръсна дума в БГ. Абе нека върви ексминистъра. Ще се изпоти сериозно и ще си дойде като фиданка
  • 13 Троян

    2 0 Отговор
    Да иде тиквата. Той е полиглот. Да има на какво да се смеем после.
  • 14 Тома

    2 0 Отговор
    Ето това е вече проблем защото всичко в държавата е подредено след сглопката на мафията
  • 15 се тая

    0 0 Отговор
    ппдб предизборно викаха и изнасяха доказателства, че дпсгерб са мафия.

    След изборите ппдб се коалираха и станаха партньори с мафията.

    Сега се чудят как да похарчат десетки хиляди народна пара в дубай- за командировъчни, скъпи хотели и полет с самолет, замърсяващ климата за конференция по климата.
  • 16 незнайко

    1 1 Отговор
    Какво има толкова да решават ? Васил Божков е човека който е на ТИ с Дубай !!!
  • 17 Псевдоним

    0 0 Отговор
    Пуснете оня Тома Белев, да се посмеем малко.
  • 18 ПРАСЧО МОЖЕ

    0 0 Отговор
    Само да не изгърбат русвачетата отново
  • 19 Шиши е човеко

    0 0 Отговор
    Ава гое страх оти нога го драха спецназовците
  • 20 престиж

    1 1 Отговор
    Разбра се, че домакинството нищо не носи освен разходи за домакините. Защо се натискаме за домакини не се разбра. Измененията в климата не зависят от хората и човешката дейност. Няма никакво значение кой и къде се събира. Използват се нормалните циклични промени в климата на планетата, за да могат едни хитреци да богатеят и прокарват налудничави идеи.

    Коментиран от #22

  • 21 Мунчо

    1 0 Отговор
    Какво толкова има да се решава ,Радев ще отиде ,барабар с Деса ,той разбира от всичко и навсякъде си завира отвратителният клюн.Ха дано и не се завърне от там!
  • 22 бай Кольо Шишо от ДАПА

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "престиж":

    Много си прав навремето всички масово се топлихме с нафтови печки и никой нищо не казваше за климат и така нататък а сега като няма работа и пари и по принуда не се топлим и щтрап Хюстън имаме проблем климатични промени а за екология никой нищо не казва защо ли.Като толкова много ги сърби знаят къде що не се организират и да посадят по едно дръвче за пример така де стига само приказки трябва и да се действа нали така де.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове