Last news in Fakti

28 Ноември, 2013 19:35 1 190 0

Потокът от нелегални имигранти у нас е намалял в пъти

  • цветлин йовчев-
  • ангел найденов-
  • българо-турската граница-
  • съоръжение-
  • ограда-
  • нелегални имигранти

Министрите Йовчев и Найденов инспектираха строежа на 3-метровата ограда по българо-турската граница

Потокът от нелегални имигранти у нас е намалял в пъти - 1
Снимка: Пресцентър на МВР

Вътрешният министър Цветлин Йовчев и министърът на отбраната Ангел Найденов провериха плана за изграждането на телена 3-метрова ограда по южната ни граница в района между Елхово и Крайново
 
В резултат на предприетите мерки потокът от нелегални имигранти значително намаля, заяви министър Йовчев, който днес заедно с колегата си Ангел Найденов беше в района на граничната зона край с. Голям Дервент. По думите им, съвместните усилия на армията и гранична полиция вече дават обнадеждаващ резултат и прогноза, че до няколко седмици огромният поток от нелегални имигранти към България ще бъде овладян напълно.

Вътрешният министър подчерта, че през изминалото денонощие нито един имигрант не е преминал границата ни с Турция. Той благодари на ръководството на българската армия за оказаната навременна помощ да бъдат създадени нормални условия за работа на служителите на МВР, които и в момента дават 24-часови дежурства на границата. Не пропусна още веднъж да благодари и на колегите, които изпълняват дълга си при изключително тежки условия.

Министър Йовчев обясни, че и в момента продължава работата по плана за разрешаване на проблемите, предизвикани от засиления миграционен натиск. Той изрази увереност, че съвсем скоро ще се постигнат добри резултати. Очаква се Държавната агенция за бежанците да повиши капацитета си по издаването на разрешения за статут на закрила или откази до 100 - 150 на ден, да се увеличат местата за настаняване и да се подобрят условията за живеене в тях. Не на последно място министърът увери, че са предприети мерки за повишаване на сигурността както на имигрантите, така и на гражданите, живеещи в районите на местата за настаняване.

Министър Йовчев посочи, че от началото на годината до сега броят на нелегалните имигранти в страната е 11 155, от тях 10 766 са преминали през българо-турската граница. Позовавайки се на статистиката, той допълни, че независимо от натовареността на служителите на МВР, не е допуснато увеличаване на престъпността в страната.

Министърът на отбраната Ангел Найденов също подчерта, че от началото на операция „Съвместни усилия“ в пъти е намаляло незаконното преминаване на сухоземната граница на България
 
„Опитваме се в най-бързи срокове да изпълним задачите по възстановяване и укрепване на пътищата и по изграждането на 33-километровото техническо съоръжение, което ще възпрепятства нелегалното преминаване на границата и ще насочи бежанския поток към граничните контролно-пропускателни пунктове“, каза министърът на отбраната Ангел Найденов на пресконференция в района на операцията на Сухопътните войски „Съвместни усилия - 2013“.
 
Той посочи, че от момента на разполагането на инженерните подразделения, които работят по изграждането и укрепването на пътищата, и на усилените полицейски части в района, в пъти е спаднал бежанският поток към нашата страна. Министър Найденов разясни, че от утре ще започне изтеглянето на техниката и личния състав, който участва в първия етап на операция „Съвместни усилия“.

„Операцията подпомага и месните власти чрез възстановяване и укрепване на пътищата в района, които не са ремонтирани с години“, посочи министърът на отбраната. Той отбеляза, че от началото на операцията до момента са изразходвани 600 хил. лв. като до края на първия етап разходите ще са близо един милион, в които влизат и средствата, необходими за изтеглянето на военните подразделения в края на етапа.
 
Министър Найденов поясни още, че се предвижда Министерството на отбраната да изразходва близо 8 млн. лв. ресурс, който включва разходите по укрепването и възстановяването на пътищата и изграждането на съоръжението по българо-турската граница, както и даренията, предоставени за настаняването, битовите нужди на бежанците и медицинското им осигуряване. Материалите, необходими за изграждане на съоръжението, ще бъдат осигурени като приложим текст на Закона за обществените поръчки, който предвижда съкратена процедура и преговори с поканени за участие фирми.
 
Пресконференцията започна с брифинг на командира на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов за хода на операция „Съвместни усилия - 2013 г.“. Тя се провежда в изпълнение на мерките, предприети от Министерския съвет за  ограничаване на потока от граждани от трети страни на територията на България. Целта е да бъде подобрена проходимостта на пътищата и да бъде изградено инженерно съоръжение на държавната граница в участъка от с. Лесово (пирамида 268) до с. Крайново (пирамида 206).
 
Операцията „Съвместни усилия – 2013 г.“, в която участва инженерен батальон от Сухопътните войски, започна на 24 октомври 2013 г. Тя се провежда на два етапа. Задачите през първия етап са подобряване на проходимостта на черни пътища за осигуряване на достъп и обслужване на инженерното съоръжение на държавната граница. През втория етап ще бъде изградено 33-километрово инженерно съоръжение за ограничаване на нерегламентираното преминаване на държавната граница на Република България.
 
В първия етап на операция „Съвместни усилия – 2013 г.“ участват 60 военнослужещи от Сухопътните войски с 35 специализирани машини, както и екипи от Гранична полиция, Военномедицинска академия и служба „Военна полиция“. Извършено е инженерно разузнаване и оценка на пътната мрежа в приграничната полоса. Изпълнени са задачи по подобряване, разширяване, укрепване, корекция и отводняване на 107 км от пътната инфраструктура в района, от които фронтални пътища – 74 км и рокадни пътища – 33 км. Изградени са 20 водосъбирателни кладенци и 53 м отводнителни канавки, прокарани са 1 300 м просеки и е извършена изкопна и насипна работа в обем от 1130 куб.м.
 
През втория етап предстои да бъде изградено инженерно съоръжение от 33 км. по протежение на държавната граница с Република Турция, което представлява  оградна мрежа, съчетана с режеща тел (тип бруно), с височина 3м.  Оградата  ще отстои на 1 м от държавната граница.
 
В  пресконференцията в района на операцията освен министрите Йовчев, Найденов и ген.-майор Ненов  участваха още началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев, заместник-директорът на Държавната агенция за бежанци генерал-майор о.р. Върбанов и представители на областната администрация и местната власт. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове