Last news in Fakti

18 Ноември, 2023 22:16 2 252 42

Проф. Анастас Герджиков: Смятах, че ще съм полезен, затова се кандидатирах за президент

  • професор анастас герджиков-
  • ректор-
  • софийски университет

Партиите, на които разчитах, избраха друг път, заяви ректорът на Софийския университет

Проф. Анастас Герджиков: Смятах, че ще съм полезен, затова се кандидатирах за президент - 1
Снимка: Фрогнюз

„Аз съм доволен от тези два мандата /б.р. като ректор/. Мисля, че резултатите са добри. В началото положението беше много тежко, защото финансово бяхме ощетени от бюджета няколко пъти по време на кризата. Затова първите години бяха най-вече насочени към финансовата стабилизация на университета. Сега положението е съвсем различно. Само през последните четири години, тоест през втория мандат, приходите на университета бяха удвоени, заплатите бяха удвоени”.

Това каза проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски", пред NOVA.

Той обясни, че не се плаши от трудности и е готов да преглътна всякакви обиди от хора, които не са забелязали направеното. Успоредно с равносметката си, проф. Герджиков очертава и профила на човека, който ще заеме неговото място. По думите му това трябва да е човек, който е готов да отдели цялото си време. „Когато започвах, аз бях шест години зам.-ректор преди това, дори тогава не си давах сметка колко много време ще ми трябва и колко време ще трябва да посветя на университета всеки ден”, каза Герджиков.

В началото на тази академична година ректорът, заедно с екипа си, пише писмо до премиера акад. Николай Денков и до министъра на външните работи Мария Габриел. Две са основните искания, формулирани в него.

Едното е да се преразгледа формулата за финансиране. Тя беше реформирана с една тежка реформа, която премина от броя на студентите като единствен показател към качеството. Когато отчитаме качество все повече – това е добър стимул. През последните години позанемарихме това за сметка на увеличаването на заплатите по един страничен, паралелен начин, който разваля тази формула. Второто е, че и университетът самостоятелно може да осигури повече финансиране, ако има повече чуждестранни студенти. „Това е необходимо не само, за да помогне на университетите финансово, но и защото тези чуждестранни студенти се връщат в страните си и стават посланици на България. Това сега е спряло и ние предлагаме да се възстанови първо като се облекчи процедурата по издаване на визи за студенти и второ като държавата стимулира тези чуждестранни студенти със стипендии, както това е било някога”, каза Герджиков.

Относно изпратеното писмо той каза, че е говорил с премиера акад. Николай Денков по телефона, още не са се срещнали. Ректорът на Софийския университет се е срещнал с експерти от външно министерство, които смятат, че тази идея е възможна. „Академик Денков е човек, който откликва, надявам се, на нуждите на висшите училища, но проблемът не е в конкретна личност. През последните 20 -25 години има проблем с това до колко политиците обръщат внимание на образованието и особено на висшето образование, защото всеки политик има хоризонт от 4 години, колкото е най-дългият срок на един мандат, а образованието дава резултати след 20 години. Малко бяха, не искам да изброявам имена, малко бяха политиците и министрите, които успяваха да погледнат отвъд този хоризонт, но дори и те направиха повече за средното образование, отколкото за висшето”, каза Герджиков. Той изтъкна, че инвестицията в образованието дават голям резултат, - за икономиката, за културата и най-вече за това обществото да бъде здраво общество. Това се подценява и резултатите ги виждаме във всички тези сфери.

За да може подценяването на инвестицията в образованието да спре, а и защото има осъзната гражданска позиция, проф. Герджиков упражнява правото си на глас по време на местните избори. Пред урната обаче го очаква неприятна изненада.

„Това, което се случи е, че при предаването на бюлетините те бяха поети лично от комисията, за да може да прегънат края на бюлетината и при това прегъване те отвориха бюлетината, така че се виждаше за кого съм гласувал. Проблемът е, че под моя кратък разказ десетки хора казаха, че им се е случило същото”, заяви ректорът на „Св. Климент Охридски”.

Той не смята, че хората са по-единни. „Започнах да говоря по тази тема преди повече от 10 години в поредица от речи, слова и призиви, по най-различни поводи казвах, че сме разделени, че се разделяме все повече по всякакви признаци и, че основната причина за това да не можем да се обединим е, че нямаме обща цел, нямаме национален идеал, който да ни обедини и да ни е по-важен от това да се караме помежду си. Тъй като това не се промени през последните 10 години аз не мога да кажа, че нещо се е подобрило, а напротив. Ние сме все по-разделени преди и след избори, по време на избори, по време на футболни мачове, след футболни мачове, за Футболния съюз или не. Винаги ще си намерим повод за какво да се караме. Ние стигаме дотам, че обществото от едно здраво общество стига до нещо като пълен разпад”, каза Герджиков.

Той си го обяснява и с българската народопсихология. Подобни теми са обсъждани и преди 100 години от най-големите ни и най-патриотични автори, припомни ректорът на Софийския университет. „Сега това се увеличи много и според мен резултатът от т.нар. преход, който в продължение на 33 години ни доведе до това да се обърнем назад и за пореден път през този период да видим, че не сме стигнали до никъде, че колкото и да напредваме икономически и инфраструктурно и т.н. като общество не сме стигнали доникъде, защото имаме същите проблеми. Едни и същи хора подменят ценностите ни и едни и същи хора ни заблуждават, че вървим нанякъде”, каза Герджиков.

По думите му българите сме разочаровани от това, че ни измамиха, подмениха прехода. Според него демокрацията е винаги под въпрос, при всяко правителство и при всеки президент.

„Политиката е трудна работа. Сигурно има хора, които влизат в политиката с идеални подбуди – да подобрят нещата в обществото, да подобрят нещата в страната. Много бързо политиката ги смила, защото там, във всяка партия, партийното е по-важно от общественото, а личното е по-важно от партийното. Всеки, който не се нагоди към тази система, бива изхвърлен”, каза Герджиков.

Запитан ако трябва да постави оценка по шестобалната система на нивото на демокрация в страната в момента, каква ще бъде тя, той отговори, че е четворка. „Нивото на демокрация е ниско. То се дължи на много фактори. Дължи се на това, че партийната партизанщина надделява над националния интерес. Демокрацията ни не е в упадък, тя просто е в застой. Цялото време е на едно незадоволително ниво. Ако трябва да използвам метафора – по-скоро тъпчем на едно място”, каза Герджиков.

Преди две години проф. Герджиков взе решението да навлезе в полето на политиката. Той беше издигнат като кандидат за президент и стигна до балотаж, където се изправи срещу настоящия държавен глава – Румен Радев.

„Мога да дам конкретни примери с това как някои партии ме упрекваха, че съм приел подкрепата от други партии, след това се обединяваха ту с тях, ту със съвсем различни партии. Коалициите са често безпринципни. Аз знаех как стоят нещата и се опитах да ги опиша на голям брой хора, имах по-голяма трибуна. В този смисъл съм доволен, че успях да кажа някои неща”, обясни Герджиков.

През призмата на времето той изказва изводите си, че единственият път на просперитет е обединието, а не да продължаваме да се разединяваме. „Сега, когато не поехме по този път, а по погрешния път на все по-голямо разделение и разпад на обществото, се виждат отрицателните резултати. Моята основна платформа беше тогава, че ще се боря за това да има разбирателство, обединение между всички български граждани и понеже те са представени в Народното събрание по един или по друг начин, няма начин държавния глава да не работи с политическите партии, представени в парламента пък и изобщо с политическите партии. Това е абсолютно задължително, независимо дали се разбират и обичат - това е начинът България да върви напред”, каза проф. Герджиков.

По думите му политиците трябва да се опитат да преодолеят разделението, вместо да го засилват. Ректорът на Алма матер има и своята гражданска позиция за актуалната обстановка на политическия терен, както и за механиката и съдбата на настоящото (не)коалиционно правителство.

Той е оптимист за запазването на кабинета „Денков-Габриел”, както и за бъдещето на България. Нещата вървят бавно, много по-бавно, отколкото искаме. Те вървят бавно, защото хората, които ни ръководят не свършиха добра работа и мисля, че можехме да сме далеч по-напред, да сме там, където е сега Средна Европа, Централна Европа. Винаги става дума за нечий интерес – често не е личен, а партиен, но резултатът е същият, каза Герджиков.

За обществото той смята, че сме много различни и това още повече раздробява обществото през последните десетина години. „Няма как изведнъж всички да намерим общата си кауза. Трябва все пак някой да я посочи, някой трябва да убеди хората, че има такава обща кауза и, че си струва да работят заедно за нея и, че компромисите, които ще направят въпреки, че не се обичат или харесват, в името на тази кауза си струват. Това трябва някой да го направи, някой трябва да формулира тази кауза, трябва да я посочи на хората и да ги поведе към нея”, обясни Герджиков и допълни, че не вижда подобна харизматична личност, която наистина вярва в това. „По-скоро трябва да дойде друга обществена нагласа. Политиците няма да се променят, докато ние се примиряваме, че те са такива и, че всички са такива и, че така ще върви и занапред”, каза ректорът на Софийския университет.

По думите му протестите бяха полезни през 90-те години на няколко пъти, но оттам-нататък започнаха да стават спорни. „Например нямаше никакъв спор, че 2013-та година протестите са справедливи, че се протестира срещу нещо, което е проблем. Резултатът от тези протести беше, че върнаха за втори път ГЕРБ на власт. Същите хора, които протестираха през 2013-та година след това бяха най-големите противници на ГЕРБ и протестираха срещу него. Аз нямам нищо против да протестираме срещу всеки следващ, но мисля, че имаме и други начини да изградим едно общество, което изисква от политиците си това, което трябва”, каза Анастас Герджиков”, обясни той.

Запитан затворена страница ли е за него политиката, той отговори, че кандидатурата му за президент е била, защото в онзи момент е смятал, че би бил полезен. Той е отклонил подобна покана, направена 5 г. по-рано. „Така се случи, че партиите, на които разчитах, избраха друг път”, обясни той.

„Моето послание е наистина да се опитаме да разберем другите българи около нас и това да бъде основата на това обединение, за което говоря. Ние много пъти сме показвали, че можем да го направим, както казах не е ново това, че не се разбираме помежду си – това е било така и преди 100 години, но преди 100 години на няколко пъти сме намерили сили да се обединим и резултатът винаги е бил изключително добър за България. Проваляли сме се, когато сме разединени”, каза Герджиков. Той смята, че в България съединението прави силата само на думи, написани върху фасадата на НС. Ние трябва да се обединим вътрешно, не партийно, не в някакви структури, да се почувстваме българи и това да е над това, че сме някакви други.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 това беше по добрият избор

    4 48 Отговор
    Вие предпочетохте
    С ВАС СМЕ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ
    Миноси моля

    Коментиран от #12, #40

  • 2 мижав интерес

    53 7 Отговор
    потъни в зайчарника

    Коментиран от #5

  • 3 Хекимян

    57 9 Отговор
    Явно и като професор е също толкова зле, както и като тиквен кандидат президент.
  • 4 ИМПЕРИАЛИСТ

    41 2 Отговор
    Докато не бъдат уволнени всички "историци" от "Институт за исторически изследвания" към БАН и тези в СУ, няма да се оправим ....това е тъжната истина!
  • 5 Характеристика

    52 5 Отговор

    До коментар #2 от "мижав интерес":

    Този може да се охарактеризира точно с една дума - плужек!
  • 6 Aлфа Bълкът

    33 5 Отговор
    Тоя масонка ли е или илюминатка?
  • 7 Данчо

    44 3 Отговор
    Употребен от един полуграмотник и изхвърлен като използван пезирватив.
  • 8 Мда

    31 3 Отговор
    В един прекрасен момент изпълзяват разни проф, др. и пр и казват колко са велики. Аман!
  • 9 гражданин

    25 3 Отговор
    завалията, има за какво да се чувстваш длъжен, кой преди 89 година можеше да учи в чужбина, само нашите хора, и синовете на номенклатурата, тези които така меко критикуваш, и не споменаваш имената им, те те номинираха за кандидат президент, въртиш приказките в кръг, едно десет параграфа едно и също, само заради това увъртане, и начина ти на говорене, не заслужаваш доверието на обществото, и ти и не го получи
  • 10 БЕЗПОЛЕЗЕН

    22 2 Отговор
    ...........А ТРЯБВА ЛИ ДА ТИ ВЯРВАМЕ..................?
  • 11 Ееи

    4 12 Отговор
    Е па полезен беше... за Русия, да и изберат пак марионетката.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    32 1 Отговор
    Партия "Зайчарника" набира кандидати. Герджиков, Габровски и Хекимян вече са там! Не се колебайте! Герджиков, сега е твоя звезден час - да станеш почетен председател на Зайчарника!

    Коментиран от #31

  • 14 Да бе

    19 1 Отговор
    За какво когато посегнеш на някой да му удариш шамар. той реагира след година? Защо герб/дпс предложеният за президент проф сега пише както му дойде? Този много добре знае, че ще е бита карта, ако няма герб/дпс поддръжката за администратор. Ето това е България след управлението на сдс, герб и дпс. Трева не никне...
  • 15 ххммм

    5 12 Отговор
    Полезен си да се подмазваш на Гумената глава Радев.
  • 16 ⚜️Просветен⚜️

    28 1 Отговор
    Евтина и недалновидна изтривалка! И малките деца знаеха, че нямаш шамс и ще бъдеш на бунището на историята !
  • 17 Гержиков

    0 4 Отговор
    Вие сте снимали някой цар бе, Герджиков е друг и е по-възрастен.
  • 18 Мда

    23 3 Отговор
    В България има нов модел: издигат се академици, професори и пр. за управляващи. Както и разни "завършили" Оксфорд като Томи Дончев, дето е минал за няколко месеца пуц обучение там. Или разни завършили Харвардския университет, подготвени за работа в щатите, а не за България. Леле, колко жалка картинка станахме, благодарение на мъдрата политика на герб/сдс/дпс.
  • 19 нее

    14 0 Отговор
    лъжеш се, безполезен си, но за собствено успокоение приеми, че не си само ти, а има и "по-талантливи" в безполезността си.
  • 20 Отче

    21 2 Отговор
    Те и Луна и Пищова си мислиха, че ще се полезни, кандидатираха се и земаха 5 гласа от роднини и познати.
    Така че важно е кво мисли народа човек, а така като те гледам, немаш визия за президент, по-скоро се кандидатирай за диригент у некоя хорова капела.
  • 21 Беше

    10 1 Отговор
    полезен, нямаше как да не изберем Радев
  • 22 Ами да

    1 14 Отговор
    Аз пък мисля, че ако проф. Герджиков се кандидатира, следващия път ще бъде президент! Никой друг не се вижда!
  • 23 дрон

    18 1 Отговор
    Когато те издига мафиот, крадец, лицемер и лъжец, няма как да те считаме за чист. И се видя. Тиквата унищожава хора, съдби и една цяла държава.
  • 24 👽Асгард👽

    15 2 Отговор
    Значи освен, че си тиквена подлога, не можеш и да смяташ , морон! И плюнка не заслужаваш в кокошия си гъзз , който наричаш лице! Вижте му само муцуната, по мазна от баничка на Красно село!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Говори много

    13 1 Отговор
    нищо не каза! Такива цървули вземат пари да ръсят простотии. Това не е държава.

    Коментиран от #41

  • 28 Гербаджия

    7 2 Отговор
    Прост
  • 29 Име

    8 0 Отговор
    ГЕРБ лапкат пари, а пускат някакви личности - да ги хвалят - като Вежди Рашидов.

    14-15 години са ГЕРб на пистата и какво да се обясняваме - в един момент не е на сметка. Нивото ни е паднало - последни сме в Европа, това няма наваксване.

    Коментиран от #38

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 И къде забрави?!

    10 0 Отговор

    До коментар #13 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Най-яркият представител на Зайчарника...!
    Майката на нацията-картечарката Цецка Цачева...!
  • 32 Цанев

    7 0 Отговор
    Нищо не се е променило, не само в СУ, но и в останалите по-известни университети. Същата мизерия, крайно ниско заплащане, липса на стимули, комунистическа уравнивиловка, продължава действието на порочния закон "Игнатов" и т.н.Юридическите факултети произвеждат безработни юристи, а тези, които получават работа, вземат по-голяма заплата от тези, които са ги учили!!!
  • 33 Контра Герджиков

    3 0 Отговор
    С нищо не се е подобрило положението. Увеличили финансирането, но от ниска база.Нещо като- от 1 лев е станал 2 лева, а трябват 10 лева.
  • 34 Стефан

    4 1 Отговор
    Сегашното правителство, ако не увеличи финансирането на университетите, няма да го бъде. Преподавателите знаят какво да кажат и да преподават на студентите, правителството настройва среищу себе си научната интелигенция, това не вещае нищо добро за него.
  • 35 Сашо

    6 0 Отговор
    След 7-8 години няма да има преподаватели, такива, които са изминали академичното развитие отдолу- нагоре. Ще вземат отвън "практици". Това е поради мизерното заплащане, лошо отношение към кадърните, увеличена администрация, бедняшки материални условия, липса на уважение към учения.. В един ВУЗ в София чиновниците са колкото преподавателите, отделно властта нехае и дава трохи на университетите.Пълен фалит и провал на висшето образование.
  • 36 Терминал 2

    7 0 Отговор
    Колапс на висшето образование, връх на простащината и мутризацията в България. Вече си стягат куфарите за Терминал 2.
  • 37 падение

    10 0 Отговор
    Този е пример за човешко падение! Употребиха го и го захвърлиха като мръсен парцал. А уж бил "професор". Той е срам за гилдията, но и гилдията вече е безразлична, всеки работи не това, което трябва, а това, от което ще получи някакви средства- "проекти", таксиджии, консултанти, всякакви. Заплатите са под екзистенц-минимума.Никой не иска да става асистент за 1500лв "заплата". Падение!
  • 38 протоейрей Контрагербераст

    9 1 Отговор

    До коментар #29 от "Име":

    За 14 години доведоха страната до мизерия и нищета-духовна, материална, социална, интелектуална.Теляците на Партията-обслужващият персонал опоскаха всичко и оставиха руини- бивши комунисти, милиционери, готвачи, кръчмари, счетоводители, физкултурници, охранители.
  • 39 Ричард Мазната коса

    8 0 Отговор
    Един приятел- професор наскоро ми каза, че пишел менюта за ресторанти, дори имал намерение да стане кръчмар, щял да получава пет пъти повече, отколкото като професор.
  • 40 1122

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "това беше по добрият избор":

    Не ме разсмивай! Още си спомням комичния завършек на дебата преди балотажа.
  • 41 Данко Хаирсъзина

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "Говори много":

    Естествено, че не е държава, в смисъл не отговаря на критериите за държава. В коя държава даскалът получава повече от професора? Чудя се на акъла на професорите, защо изобщо ходят да се бъхтят за жълти стотинки?
  • 42 откъде намерихте

    2 0 Отговор
    тази стара снимка на Герджиков? Въобще не изглежда така днес.
    Такава сламена фигура е и толкова подчинен на всеки, който му обещава нещо, дори достойнството да му говори друго.
    По живо и здраво. Но не съм оптимист. Сега е времето на БАЯШ упълномощените некомпетентни - от равителството надолу по стълбите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове