Last news in Fakti

28 Януари, 2014 19:08 826 1

Местан:Реформатори и ГЕРБ на път да се прегърнат

  • дпс-
  • местан

Отпада таксата за предсрочно погасяване на кредити

Обсъдихме няколко теми. Разбира се и актуалната тема с приключилата окупация на Софийския университет. Но ако трябва да градирам темите, най-парливият въпрос е за кампанията за изкупуване на тютюна през 2013 г. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан след заседанието на ЦОБ на ДПС.

Двете партии, които стоим зад кабинета "Орешарски", съгласувано с кабинета ще разгърнем обещанието си да гласуваме мощно антимонополно законодателство, увери Местан.

Оценката на ПГ на ДПС е че посреща с удовлетворение цивилизования начин по който приключи един нецивилизован протест под формата на окупация на СУ, в това число и на не студенти на университета, заяви Местан. Това беше естествен развой на събитията, защото правото на протест не може да се реализира срещу правото на обучение, каза Местан. Той поздрави и опозиционните политически сили, че са били една идея по-въздържани и с по-зряла оценка за окупацията.

"Ако до вчера ГЕРБ и Реформаторският блок се споглеждаха свенливо, то от вчера е ясно, че тези свенливи погледи са на път да се превърнат в политическа прегръдка", категоричен бе Местан, според когото това няма да запълни дясното пространство, а ще подчертае вакуума, защото когато РБ влезе в диалог с квазипартия, се легитимира като автентичен политически субект. А прегръдката с Бойко Борисов е и прегръдка с Цветан Цветанов, който е олицетворение на подслушвания и полицейщината, допълни лидерът на ДПС.

Председателят на бюджетната парламентарна комисия Йордан Цонев обяви, че правителството подготвя антимонополните мерки, а най-важното в тях е, че отпада таксата за предсрочно погасяване на кредити. Като при потребителките кредити тя ще отпадне изцяло, а при ипотечните – също, но ако той се погаси преди първата година от началото на заема, кредитополучателят трябва да заплати и таксите на банката. Подготвя се и регулация на бързите кредити, допълни Цонев. Също така банката ще има право да решава дали отговорността трябва да е до размера на ипотечния кредит или както досега – до заплатата или ипотеката.

На път сме да внесем промени в Закона за защита на потребителите и в Закона за потребителския кредит. В отношенията банки-потребители, когато говорим за кредити – основно потребителски и ипотечни – промените засягат променливата част на лихвата или т.нар. референтен лихвен процент. Той вече няма да може да бъде променян от едната от двете страни, а ще бъде определян от пазарни индекси и ще бъде независим от двете страни, заяви  Йордан Цонев.

При ипотечния кредит ще се даде възможност за два способа – да може потребителят да избира дали да отговаря до размера на ипотеката си или да избере договор с банката, в който да избере другият способ – да отговаря освен с ипотеката, и с друго свое имущество”, обясни той. Промените вероятно ще бъдат внесени тази седмица.

"Посетихме Западните Родопи през изминалата седмица и имаме информация, че кампанията по изкупуването на тютюна бележи напредък, а себестойността на един килограм тютюн е около 6 лв. и всяка цена под тази би довела до там, че тютюнопроизводителите не биха могли да покрият разходите си", заяви заместник-председателят на НС Алиосман Имамов.

Имамов подчерта, че са увеличени темповете на изкупуване, ДПС е поела няколко ангажимента като политическа сила, като сред тях са да търси се начин цялото количество тютюн да бъде изкупено. Защото 30% от произведения тютюн не е договорен, доходите от изкупната цена и премиите да не бъдат по-ниски от доходите през изминалата година, както и върху текстовете от Закона за тютюна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Венцеслав Йонков

    0 0 Отговор
    Тези продължават с арогантността и безстрамието си да изюмяват. Ало, съсипахте ни с прегръдките си с когото най-лесно се руши, а в същото време използвате езика на омразата. Не сте за ЕС.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове