Last news in Fakti

18 Април, 2024 23:30 1 905 20

Важните новини във ФАКТИ на 18.04.2024 г.

  • украйна-
  • румен христов-
  • любомир стефанов-
  • елена йончева-
  • калоян методиев-
  • йово николов-
  • борислав цеков-
  • георги георгиев-
  • васил тончев-
  • петър витанов-
  • бойко рашков-
  • софия-
  • депутати-
  • протест-
  • даниел вълчев-
  • тютюн-
  • прегазане-
  • емил тонев-
  • митници-
  • ново село-
  • къмпингуване-
  • нси-
  • левицата-
  • инженери-
  • богдан богданов

Старите двигатели и скоростни кутии се заменят с нови - немски

Важните новини във ФАКТИ на 18.04.2024 г. - 1
Снимка: Фейсбук

Ивайло Мирчев: Украйна ударно модернизира дарените ѝ от България БТР-и

Публикувани са снимки от започналата модернизация в Украйна на получените от България близо 120 БТР-а. Тя включва по-добра мобилност, защита и огнева мощ.

Румен Христов: Имаме опасения към сегашния външен министър заради позицията му за Украйна

Чии са предложенията за промени в служебния кабинет? Служебният премиер заяви, че кабинетът е изцяло негов, но нови думи на Борисов доведоха до съмнения.

Любомир Стефанов: След изборите ще има нов тип коалиция. Разговорът "с този не, с онзи не" няма да мине втори път

"Накрая Конституционният съд, който не би трябвало да има никакво вмешателство по условие в политическия процес в държавата, май ще бъде призван и ще му бъдат изтърсени тези горещи картофи в скута, за да се произнесе относно характера на Конституцията и в частност промените, преструктурирали конструирането на служебни кабинети, и оттам да разсече Гордиевия възел - кой, защо, как и къде ще бъде виновен и по колко".

Елена Йончева отговори дали пак ще бъде кандидат за евродепутат

„Ние сме внесли много подробен отчет в деловодството за нашата работа, както и до членовете на Националния съвет на БСП“, каза в предаването „Лице в лице“ по bTV евродепутатът Елена Йончева.

Калоян Методиев: От ГЕРБ съвсем загубиха пространствена и политическа ориентация

"Цялата държава се тресе, а Росен Желязков изменя правилата за вътрешния ред на парламента, за да ограничи пресконференциите, брифинги и кръгли маси в Народното събрание! Целта явно е да се спре утрешната пресконференция на БСП по повод доклада на комисията за договора с Боташ! Това е единствената планирана пресконференция за утре.
Депутат забранява на депутати да говорят, да общуват с журналистите и хората. Цяла седмица правят процедурни номера, за да спрат сезирането на всички институции по заключенията в доклада."

Йово Николов за скандала в митниците: Предизборно шоу с елементи на бухалка. Мишена са ПП-ДБ

Аз не видях корупционна схема. Дотук виждаме контролирано пускани информации от прокуратурата. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ журналистът Йово Николов в коментар за аферата в митниците и сътресенията в МВР, цитиран от novini.bg.

Борислав Цеков: Ако Радев иска да бламира промяната в кабинета, това ще доведе до задълбочаване на хаоса

Ако служебният премиер Димитър Главчев подаде оставка, няма да има нова дата на изборите, тъй като указът на президента вече е издаден. И всеки ден да се сменят министри, това не може да засегне датата на изборите. Това каза в "Денят на живо" по NovaNews преподавателят по конституционно право доц. Борислав Цеков, цитиран от novini.bg..
Така както е разписана новата редакция в конституционната уредба, президентът действа по т.нар. обвързана компетентност с министър-председателя, т.е. трябва да утвърди решението му за промени в правителството. Диалогът между тях може да доведе и до друг тип решение, но ако премиерът е категоричен за тази промяна, президентът е изправен пред две ясни алтернативи - или да подпише указа за промените, или да освободи служебния министър-председател и цялото правителство. В тази ситуация второто би било доста екстравагантен акт, заяви доц. Цеков.

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет. Имаме си зам.-кмет беглец по най-важния ресор

Имаме си зам.-кмет беглец по най-важния ресор. Терзиев обещаваше повече да няма ремонт на ремонта, явно решението е да не правят изобщо ремонти. Първо три месеца нямахме назначен зам.-кмет по строителството в София. Назначиха един колега, който работи два месеца, но му отнеха правата без никакви обяснения. Защо е зам.-кмет по строителство така и не разбрахме. Той не можеше да възлага ремонти. Това заяви общинският съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев в предаването „Лице в лице” по bTV, цитиран от novini.bg.

Васил Тончев: Очаквам на срещата утре Главчев и Радев да се разберат за трети вариант за външен министър

Очаквам на срещата утре между служебния премиер Димитър Главчев и президента Радев да се постигне разбирателство за трети вариант за външен министър, различен от Стефан Димитров и Даниел Митов. В никакъв случай обаче не вярвам, че Главчев ще подаде оставка, ако не се разберат. Такова мнение изрази социологът Васил Тончев в ефира на NovaNews, цитиран от novini.bg.
По думите му каквото и да се случи утре на срещата, това няма да бъде задълбочаване на политическата криза, а продължаване. Допълни, че в момента така или иначе не е съвсем ясно кой носи отговорност за служебния кабинет, тъй като тя се „размива от всички“.

Петър Витанов: Имам покани от няколко партии, обмислям ги. Не ми е на всяка цена да съм в Брюксел

Ние отдавна сме разделили пътищата си с Корнелия Нинова и нейните приближени, но си оставаме по душа убедени социалисти. Още не съм решил и обмислям поканите, които имам от няколко политически партии. Това сподели евродепутатът Петър Витанов в интервю пред БНР.

Докато е бил министър, Рашков се е срещал най-малко 10 пъти с обявените за контрабандисти, казват от комисията в НС

Бойко Рашков се е срещал най-малко 10 пъти с обявените за контрабандисти Стефан и Марин Димитрови, докато е бил министър. Това се разбра по време на заседание на парламентарната комисия за скандала в митниците, предаде репортер на "Фокус".

Районни кметове умуват върху финансовата децентрализация в Столичната община

Районните кметове в момента изработват конкретно предложение как в Столичната община да се приложи принципът на финансова децентрализация и как повече приходи да остават в районните администрации, съобщи зам.-кметът Иван Василев. Целта е повече пари да остават при районите, уточни БНР.

Със 107 гласа "за" депутатите одобриха Националната здравна стратегия 2030

Народното събрание прие Национална здравна стратегия 2030. Документът е внесен от Министерския съвет и прецизиран от работна група към Комисията по здравеопазване в парламента. Народното събрание взе решението за приемането на стратегията със 107 гласа „за“, 36 „против“ и осем „въздържал се“, предават от БТА.

Пореден протест на енергетици: Има блокирани пътища

Пореден протест на миньори и енергетици от комплекса „Марица Изток“. Те отново организираха автошествие, като стигнаха до изхода на Стара Загора и блокираха пътя и за АМ „Тракия“, и за Димитровград, и за Хасково, съобщи БТВ.

Даниел Вълчев: С външния министър Борисов наля вода в мелницата на онези, които твърдят, че кабинетът е на ГЕРБ

"След направените конституционни промени българската правна система прилича на човек, на когото са предписали силни лекарства, които нямат нищо общо с неговите оплаквания. Те са разбалансирали целия му организъм и той се чувства все по-зле, а лекарите взаимно се обвиняват в шарлатанство".

Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава отново

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев издаде заповед за удължаване на срока за регистрация на тютюнопроизводителите в публичния регистър до 31 май 2024 г., се разкрива от съобщение от Министерството на земеделието и храните.

Млада шофьорка прегази мъж, лекарите се борят за живота му

Мъж на 54 години от Силистра е в болница с опасност за живота след пътен инцидент в града, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

Шефът на НСО: Мисията ни е да пазим демократичните устои на нашите общества

Наша най-висока мисия е да пазим демократичните устои на нашите общества, да гарантираме сигурността на парламентарните институции и безопасността на избраните от нас да ни представляват.

Петя Банкова и Стефан Димитров остават в ареста: Според съда няма да се укрият, но може да извършат други престъпления

Тричленният състав на Апелативен съд - София потвърди определението на Софийския градски съд, с което на обвиняемите за участие в престъпна група за контрабанда, пране на пари, а от вчера и за длъжностни престъпления - Петя Банкова и Стефан Димитров беше наложена мярка за неотклонение "задържане под стража".

Румен Радев от полигона в Ново село обеща по-високи заплати и модерно въоръжение за армията ни

„Като върховен главнокомандващ на Въоръжените сили искам да ви уверя, че ресурсната неосигуреност, ниският социален статус, вашето лично оборудване и въоръжение – всички тези проблеми постепенно вече ще остават в историята“. Това обеща пред военнослужещите от полигона в Ново село държавният глава Румен Радев. Той говори пред българския контингент от Многонационалната бойна група, която е на територията на страната ни.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в проверките на къмпингуването в залива Вромос

Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос. Това съобщиха от оластната администрация на Бургас.

НСИ: Българите удвоиха доходите си през последните 10 години

През 2023 г. годишният общ доход средно на лице от домакинство е 10 846 лв. и нараства с 20.4% спрямо 2022 година. За последните десет години (2014 - 2023 г.) общият доход средно на лице от домакинство се увеличава 2.3 пъти, съобщи Националния статистически институт.

Реалните доходи на домакинствата нарастват с 10.0% през 2023 г. в сравнение с 2022 г., а индексът на реалните доходи през 2023 г. спрямо 2014 г. е 158.5%.

Мая Манолова напуска "Левицата"

Председателят на "Изправи се.БГ" Мая Манолова е напуснала коалицията на "Левицата". Това обяви в социалните мрежи Цветеслава Гълъбова, която съобщава, че общинската съветничка от коалицията за местните избори "БСП за България" Ваня Григорова е отказала да бъде включена в изборните листи на "Левицата".

О.р. вицеадмирал Пламен Манушев: Въпросът с липсата на кадри на национално ниво е трагичен

За много сериозна липса на интерес да се изучават и работят професиите на корабни строители и инженери, алармира Пламен Манушев, вицеадмирал от запаса, който сега работи като консултант военни проекти и развитие в корабостроителния и кораборемонтен завод „Делфин“ във Варна.

Богдан Богданов: Реалистично е да не влезем в еврозоната в началото на 2025 г.

Служебният премиер е в правото си да определи екипа, който ще работи в МС. Видяхме този екип, който беше потвърден и от президента. Сега виждаме експресни смени и смятам, че се дължат обяснения и аргументи, както на обществото, така и на представителите в парламента. Ако нямаме обяснение от министър-председателя, това напълно ще затвърди убежденията и критиките от обществото и някои парламентарни групи, че се действа авторитарно, по политическа команда и всичко това води до ерозия в институциите.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 край

    2 2 Отговор
    руснаците загубиха войната щом нашите 60ПБ влязат в битката!

    Коментиран от #5

  • 2 Не от България, а от

    4 2 Отговор
    името на българските управляващи тези машини бяха пратени под натиск на едно (американско) посолство и една (европейска) комисия.
    Нека сме наясно.
  • 3 Гориил

    3 1 Отговор
    България не произвежда резервни части, компоненти и възли за руските бронетранспортьори.Подаръкът изглежда някак карикатурно.
  • 4 Хехе

    2 0 Отговор
    Цеховете и заводите където това може да се случва вече стават на пух и прах ежедневно и еженощно. Ако доживее някой БТР да стигне до фронта, животът му ще е 1 час. Всяко дронче ще го ликвидира като детска играчка.
  • 5 катран

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "край":

    мирчев...защо тогава българи да купуват скъпи нови машини,след като можем старите да ги модернизираме с нови германски двигатели и оръжия..? Защото сме много богати или кретени?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол