Last news in Fakti

24 Април, 2024 19:46 1 637 36

Репресираните останаха без пенсии

  • пенсии-
  • репресирани-
  • парламент-
  • социална комисия

Решението е на социалната комисия в парламента

Парламентарната социалната комисия отхвърли на първо четене промени в Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица (ЗПГРРЛ), свързани с изплащането на пенсии на репресирани. Промените, внесени от ГЕРБ-СДС и ДПС, бяха подкрепени от осем народни представители, трима бяха „против“ и шестима се въздържаха, пресмята БТА.

Промените предвиждаха добавката, която получават сега репресирани лица у нас, да стане пенсия за репресия, както и да се повиши размерът ѝ. Пенсията за репресия щеше да се полага на съответното лице от момента на навършването от него възраст за пенсиониране съгласно Кодекса за социално осигуряване без изискване за трудова дейност и осигурителен стаж.

В мотивите към законопроекта е посочено, че част от репресираните от тоталитарния комунистически режим са били изгонени от органите на Държавна сигурност (ДС) през 1989 г. от страната. Друга част от репресираните през 80-те години на 20-ти век са били подлагани на натиск от органите на ДС за напускане на страната след излизането им от затвора.

През 90-те години на 20-ти век и по-късно през годините на прехода много от останалите в страната репресирани са извършвали трудова дейност, но не са били социално осигурявани за осигурителен стаж от работодателите си. Тези обстоятелства обуславят невъзможност за тези категории репресирани да имат изискуемия от Кодекса за социалното осигуряване осигурителен стаж при навършването на възрастта за пенсиониране. Поради това те не могат, навършвайки възраст за пенсиониране, да кандидатстват за добавка към пенсията си съгласно ЗПГРРЛ. Добавката им се отказва от НОИ, тъй като нямат право на пенсия, към която тя да бъде добавена.

Промени в ЗПГРРЛ и Кодекса за социалното осигуряване целят да отстранят тази несправедливост и да осъвременят пенсионното подпомагане на репресираните, тъй като предвиденото за тях през 1991 г., когато е приет ЗПГРРЛ, пенсионно подпомагане не съответства на днешните социални и икономически реалности. Законопроектът засяга около 6 000 български граждани - репресирани и преживели съпрузи на репресирани, включително около 1000 български граждани, репресирани при насилствената смяна на имената през 1984-1989 г.

Искрен Арабаджиев от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) смята, че репресираните граждани трябва да получават подкрепа, но не могат да допуснат да е през пенсионната система, защото по този начин хора с много малък принос ще получават пенсии. Пенсионната система касае „принос-полза“ и следва да се спазват някакви рамки и поне 15 години трудов стаж, добави той.

Георгиев „Възраждане“ каза, че не са съгласни тази месечна добавка да стане пенсия, защото не смятат, че е редно по този начин да се случват нещата. Той уточни, че не е ясно по какъв начин са сметнали увеличенията на парите, които са записани в законопроекта.

Севим Али (ДПС) призова за подкрепа на промените.

Преди гласуването на законопроекта депутатите изслушаха представянето на „Проучване на обществените нагласи за актуализиране на съществуващата пенсионна система“, проведено от Националния център за парламентарни изследвания. То беше представено от д-р Теодора Ангелова, ръководител на Националния център,


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    31 15 Отговор
    Не ви е срам да искате пенсии срещу, които толкова ритахте преди . Значи пенсии за активни борци против фашизма и капитализма било срам, а
    за "репресираните " крадци и разхайтени моми може. Имах такъв" репресиран който си беше лева р ка десен джоб и се хвалеше с това ,а после как дори новите "фашисти" и пенсия му дали . Интересно обаче колко време ще изскачат тез "репресирани " при положение, че лагерите ги затвориха още 1961 година.

    Коментиран от #4, #13, #26, #27

  • 2 Бендида

    31 3 Отговор
    На ГЕРБ им хрумнало,в последния момент, да използват темата предизборно. Ако трябва да съм обективна, мотивите за отхвърляне са ясно формулирани, както от ПП, така и от Възраждане.
  • 3 Нафарфорий

    8 24 Отговор
    важното е, че Украйна печели Войната.
  • 4 Санатиннски изчадия,

    10 23 Отговор

    До коментар #1 от "ХАХАХА":

    За лагерите си заслужавате да ви го напомнят редовно!

    Коментиран от #7

  • 5 Де Пич

    27 4 Отговор
    Е важното е че Фънки ще има пенсия до живот , за заслуги в културата ни!Толкова много е "дал" човека.
  • 6 Милен

    26 6 Отговор
    Ако се вярва на приказките на родните евроатлантици, всички българи родени преди 1990 г. са репресирани, щото са живяли по времето на репресивен режим. Следователно всички родени по това време трябва да взимат добавки, щото са репресирани.
  • 7 Мълчи бе..

    20 11 Отговор

    До коментар #4 от "Санатиннски изчадия,":

    Скоро пак Народен съд и лагери

    Коментиран от #17

  • 8 А репресираните от режима на

    24 6 Отговор
    А репресираните от режима на Демокрацията? Какво ще правим с тях?

    Коментиран от #9

  • 9 Бай Дън

    7 3 Отговор

    До коментар #8 от "А репресираните от режима на":

    Изберете Свобода или Демокрация?
  • 10 Учуден

    12 7 Отговор
    Ама те и пенсии ли искат? Ами да бяха работили, не да лежаш по лагерите!
  • 11 Ден

    13 6 Отговор
    Ами репресираните от демокрацията!Тотална репресия срещу цял народ!
  • 12 Павел пенев

    16 5 Отговор
    Това не са репресирани лица и не трябва да получават никакви пенсии на това основание. Това е опит на ДПС да подобрят стандарта на своите избиратели, които си смениха имената след лично подаване на молби.

    Коментиран от #14

  • 13 Отговор

    15 3 Отговор

    До коментар #1 от "ХАХАХА":

    Верно, като за т.н. активни борци. Обаче, това че през 90те "работодателите не ги били осигурявали" е върхът на сладоледа. В онези години на диво натрупване на капитала голяма част от българските граждани не да били осигурявани. Фалирали и изчезнали фирми без документи и хората пият по една студена вода. Не може тези да са привилегировани.

    Коментиран от #15

  • 14 А бе

    10 4 Отговор

    До коментар #12 от "Павел пенев":

    То че не бяха подадени доброволно молбите за смяна на имената, не бяха. Ама ако започнем да му дирим., всеки ще излезе репресиран.
  • 15 ХАХАХА

    15 3 Отговор

    До коментар #13 от "Отговор":

    Не знам кои визираш с изчезналите документи за стаж и останали без пенсии,аз много добре знам какво чудо беше с първоначалното натрупване на капитала . Бях на 30 години и колко години ми изгубиха честните частници с изяден стаж ,а демонкратите наливаха и наливаха привилегии на новите капиталисти .

    Коментиран от #20, #23

  • 16 Перо

    16 6 Отговор
    Нови активни борци! Пак данъкоплатеца ще плаща масрафа на измислените икономически мигранти! Всеки криминален престъпник се пише политически!
  • 17 Ти мълчи

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "Мълчи бе..":

    Сатаната ви чака да ви плати за репресиите!
  • 18 Иван рилски

    11 5 Отговор
    Стига сте раздавали пари на убийци, това са хора които са убивали.Спомнете си гара Буново,гара Пловдив, летище Варна и други подобни, хора невинни загинаха и деца.Бомбите бяха направени за убиване, затова стига сте раздавали пари за смъртта на невинните загинали.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Отговор

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "ХАХАХА":

    Точно това имам предвид. Такива като вас са хиляди, за съжаление. Това е заради безхаберното "бизнесмени".
  • 21 Анонимен

    8 1 Отговор
    Новите "активни" борци против социализма и комунизма. На мястото на старите "активни" борци против капитализма и фашизма. Нищо ново под слънцето.
  • 22 00001

    1 5 Отговор
    комунистическа диктатура в действие; ако имаш магазин, земя ,някакъва фабрика или работилница, български или/и турско говоряш мюсулманин,или си образован лекар,инжинер учител и тн. значи си враг на народа.Следва привикване за справка в народната милиция, след което си безследно изчезнал(безследно изчвезваш след многдоневни изтезания и психически терор от комунистите, във необезначен гроб), след като са те били освободили, има подпис че са те освободили.Следва влизане в къщата на безследно изчезналия и ограбване на всичко ценно от другарите комунисти. След това е конфискация на движоимо,недвижимо имущество земи техника, сгради, земи и животни.изгонватостанлите живи от семейната къща и ги заточват в село в отдалечен район без да имат осигурена работа, храна и квартира, с едни дрехи на гърба.Работа ако имат такава дадена им от комунистите и отредената наи-мръсната, тежка физическа и най непривлекателан работа, когато решат, ако не са те дали на свинете да те изядът за обяд.А потомците на комунистите не им дават и пенсия , като много добре знаят че след като те вкарат в затор ако си един от малкото щастливци които не са убити от комунистите,то никога няма да навършиш години стаж за пенсия. За това има останали живи само 6000 човека които се били и са тероризирани от бивите и сегашните комунисти със сменени имена.
  • 23 Някой

    5 3 Отговор

    До коментар #15 от "ХАХАХА":

    За едно и също говорите.Доскоро разни бивши министри ,сега вече ,,експерти,, коментираха как хората не се били осигурявали през 90те и затова сега им били малки пенсиите .Удобно забравят каква диващина се ширеше в страната,защото и те бяха част от нея / и кой закопа пенсионерите след 97ма.
  • 24 Име

    5 0 Отговор
    Никакви пенсии за тарикати!
  • 25 СЛОНА

    3 0 Отговор
    НЕ Е РЕДНО ТОВА !!!
    ТОВА ТРЯБВА ДА Е ДОБАВКА ,ПЕНСИЯ КЪМ ДРУГАТА ПЕНСИЯ ЗА ТРУДОВ СТАЖ И ВЪЗРАСТ ИЛИ КЪМ ДРУГ ВИД ПЕНСИЯ !!!...?
    ПО НОВИЯТ ПРЕДЛОЖЕН НАЧИН СЕ НАРУШАВАТ ВСИЧКИ ПРИЕТИ ПРАВИЛА ДО СЕГА ЗА ВСИЧКИ ПЕНСИОНЕРИ В ПЕНСИОННА ВЪЗРАСТ !!!
    ДЕФАКТО ИЗЛИЗА ,ЧЕ СА БОГОПОМАЗАНИ ОТ СЕГАШНАТА ВЛАСТ!!!....?????
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 що изтри 26-ти кометнар?

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ХАХАХА":

    кво лошо съзра в него?че не съм бачкал,или ако съм бачкал е едва 7 години?че не ми се полага пенса?ОК.!кво друго те раздразни?
    а чай та питам нещо.глеам един авер взе 3400(а те се не дават еи така-за бог да прости,а за високоотговотен труд).нек си ги харчи със здраве!ама кат хода понекога в начия град,срещам мноо хора и се приказват,че тавана зели,3400 демек.кога бе сулю.пуловци го навъртехте тоя таван?нъл ва помна кви шм.ат.ки бехте,как броехте стотинките,как лазехте и а ся,тавана.наистина в бегето се коригираха пенсиите и много хора получават заслужено вече,ама и цените се дигнаха повече от тия във високоразвитите страни.та струба ми се типично по български едно фукане,понеже кат сравня в гугала колко пенсионера са взели тавана в беге,то половината излиза,че са от нашия град(петдесетинахиляди жители).иначе друго немам за казване.
  • 28 И не разбрах

    2 0 Отговор
    Само не разбрах как така комунизма им виновен, че след , 1989г. не са се осигурявали?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове