Last news in Fakti

3 Май, 2024 07:32 4 298 35

По-скъпите годишни технически прегледи вече са факт

  • автомобили-
  • годишни прегледи

Увеличението е с между 20 и 30 лева

По-скъпите годишни технически прегледи вече са факт. Увеличението е с между 20 и 30 лева. Част от пунктовете промениха тарифата в сряда, предаде ФОКУС.

Поскъпването идва заради няколко фактора, сред които увеличението на минималната работна заплата, ръстът на инфлацията и нова програма, която свързва измервателните уреди директно с "Автомобилна администрация".

Идеята е да се прескочи човешкия фактор и автомобили, които имат технически проблеми, да не могат да преминат прегледа. Този софтуер струва няколко хиляди. Така цената на прегледа вече средно е около 90 лева.

Във Велико Търново има и по 80 лв.

"Цялата промяна идва заради софтуер за връзка с "Автомобилната администрация". Тези с по-старо оборудване им е на сметка да си купят ново оборудване направо със закачен софтуер", обясни пред NOVA Алекс Атанасов, собственик на пункт за ГТП.

Софтуерът спира нерегламентираното минаване на прегледа.

"Вече реално се преустановят възможностите за манипулиране на данните, които се измерват от уредите за димност, газове, спирачно усилие, тъй като до този момент имаше възможност тези данни да се въвеждат ръчно от председателите на комисиите", обясни Станислав Арабаджиев, зам. изпълнителен директор на "Автомобилна администрация".

Притеснения има, че това може да забави процеса.

"Смятаме, че доста ще се удължи времето, защото ще има забавяне. Всяка връзка забавя. Да речем, ако сега един преглед отнема 25 минути, хората казват, че може да стигне и 30 минути", обясни Алекс Атанасов.

"Определено се случат по-бързо, тъй като данните се изпращат автоматично от една машина към друга машина", смята Станислав Арабаджиев.

От "Автомобилна администрация" обясниха, че освен по-бързо, минаването през прегледа е и по-сигурно. А плащането на системата е еднократно.

Новост има и при стикерите, които вече са по-малки и ще бъдат поставяни в долния ляв ъгъл на предното стъкло.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ха ха

    71 0 Отговор
    аман от "директиви " , а между другото , щом автомобилите стават по сигурни с електронното досие значи че застраховката "гражданска отговорност" трябва да намалее със същия % с който се увеличават техническите прегледи
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 НЕВЪЗМОЖНА МАНИПУЛАЦИЯ?!?!?!!!

    74 7 Отговор
    ПРОСТО НЕ МУШКА СОНДАТА В АУСПУХА И ...ГОТОВО. ЕВРО 1 ..... НОМЕРА Е ДА ТЕ ОДЕРАТ СЪС СТО ЛЕВА....Бай тошоооо десииии....

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Бай тодар

    28 8 Отговор

    До коментар #4 от "НЕВЪЗМОЖНА МАНИПУЛАЦИЯ?!?!?!!!":

    Яж си бананите и трай там 😉
  • 6 Българин

    13 7 Отговор

    До коментар #4 от "НЕВЪЗМОЖНА МАНИПУЛАЦИЯ?!?!?!!!":

    Коя е Деси? 🤔
  • 7 тия подлудяха

    69 1 Отговор
    Аре пак дране на кожи.Софтуера бил струвал няколко хилади...Ами на тези цени ще избият софтуера за 3 дни и после ще свалят ли цените.
  • 8 Петров

    53 0 Отговор
    Как ги сметнахте ,че от 50 на 80-90 лв. са с 30% увеличение ? Я пак. На почти двойно си е. Хем скъпо ,хем да не може да шофираш и да си ограбен в малкото истински сервизи. Там за цени да не споменаваме и най-вече за гаранциите им. Всичко е за да си ограбен ,а жертви и пострадали са все толкова.

    Коментиран от #10

  • 9 В Европа е по евтино

    62 1 Отговор
    Всеки си вдига цените колкото се поиска ,а контрол никакъв.Значи за 25 минути нищоправене вече ще прибират 90лв

    Коментиран от #14

  • 10 Шофер

    36 0 Отговор

    До коментар #8 от "Петров":

    От ДАИ така ги смятат цените.Там си плащаш данък спокойствие и не те закачат.
  • 11 Време беше

    14 25 Отговор
    Според специалистите. Заплатите ни се вдигнат всеки месец, даже всеки ден. Съвсем нормално е и прегледите да скачат.

    Коментиран от #33

  • 12 един

    12 23 Отговор
    Ако ПП-ДБ бяха вдигнали цените каква ли олелия щеше да настане!?
  • 13 Поскъпване

    47 6 Отговор
    Почна се, гарантирано от Герб.
  • 14 Банана Републик

    36 1 Отговор

    До коментар #9 от "В Европа е по евтино":

    Булгар е само на хартия в Европата, не му увря кратуната, че няма да заприлича на онези мечтаните места
    Чипът братле, чипът не е у ред, казаха ви го директно преди 15 години
  • 15 Орел

    16 1 Отговор
    Какво правим, когато "машината" каже НЕ?!

    Коментиран от #18

  • 16 е нали стикера

    39 0 Отговор
    щеше да отпадне от 2024 година и да се засича по табелите? сега май нещо на задна са дали? по-малък стикер, по-висока цена на прегледа. и защо ДАИ не разпострани безплатно този “софтуер” така или иначе е платен с нашите пари чрез някоя обществена поръчка за милиони левове

    Коментиран от #21

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Българин

    20 3 Отговор

    До коментар #15 от "Орел":

    Карат ти колата за твоя сметка в Мона Мур за старо желязо.
  • 19 Късни факти

    31 0 Отговор
    Добре че го видяхте по нова тв че цените "вече са факт" и го написахте, а който е минавал знае че те са факт от преди повече от месец
  • 20 Инфлация няма, тока нее овеличен, като

    25 1 Отговор
    цена!! Овеличават си печалбите собствениците на тези Пунктове! Някакви Защитници на Потребителите???? Запушили са им Устите с Пачки, а Прокуратурата не знае нищо по Въпроса!! Нее сезирата по надлежния ред!! Мафия!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Швеция

    28 2 Отговор
    В Швеция ТП е 85лв (499сек). ТП трае около 25 мин, където оглеждат целият автомобил от до. Кога достигнахме шведките заплати, данъци и цени, за да ми обясняват, че прегледът трябва да се увеличи толкова значително?

    Коментиран от #25

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 до кога

    24 1 Отговор
    Поредното съдиране на кожи! Цени на колите, застраховки, винетки, прегледи, ЕКО-стикери....Целта на всичко това е бедните да нямат коли! Като в 17-ти век ще се движат с магарета! А богаташите да си житкат на спокойствие по празни магистрали!
  • 27 БгТопИдиот🇧🇬

    20 2 Отговор
    Стадото требе да се стриже,често и по много.

    Нал рупа евратлантически алабализми и избира гнясни кирчовци Ч
  • 28 Eй тоя преди

    20 0 Отговор
    Технически преглед=държавен рекет за пълнене на хазната като е 90 лв поне да бъде за срок 2 години
  • 29 Вдигат данъци

    15 1 Отговор
    и такси, а насреща една огромна нула. Но както беше казал колега във форума: "Всяка мърша си заслужава лешоядите". Докато народът не осъзнае, че срещу "дрането на жива кожа" от тялото му, рискува живота си и на децата си, в територия със затихващи функции, нищо добро не ни чака. Едни хора стават безобразно богати, за сметка на търпеливия народ. Този път на изборите, народът действително трябва да се ядоса и да гласува, не че 30% няма да ги фалшифицират.
  • 30 Васил

    12 2 Отговор
    Има ли нещо на което да не са вдигнали цените?
  • 31 Хи хи

    11 1 Отговор
    От ден на ден ставам все по голям оптимист , защото по голямата част от живота ми премина. Следователно , няма индикации да се треса още дълго време.
  • 32 НОУ

    8 1 Отговор
    Едни техници увеличили цената на ГТП за да си увеличат заплатите. Сега полицията ще защитава това при проверка за ГТП.
  • 33 КРАЗ

    10 1 Отговор

    До коментар #11 от "Време беше":

    ПЕНСИЯТА НИ СЕ ВДИГА ЕДИН ПЪТ ГОДИШНО И ТО МНОГО СКРОМНО, със некакви смешни проценти и никога не със задна дата както на администрация, полиция и военни.
  • 34 Иван Грозни

    7 2 Отговор
    Много администрация, брей! Работата не е в ГТП, а в парите. Това няма да намали ПТП. Кучето е заровено другаде. В главите на хората. Трябва да се завишат глобите и да се приберат, а не ГТП.
  • 35 онзи с магарето

    10 1 Отговор
    в КАТ варна може да регистрираш всичко независимо колко пуши. НО трябва да е с регистратор а не сам да си чакаш да си регистрираш колата... пред мен регистрираха някакъв таралясник който задими цялото хале там където мерят газовете... малко след това беше с номера...а мойта кола питам полицая, който мери газовете как е? каза ако не беше добре те връщам да я ремонтираш...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове