Last news in Fakti

5 Март, 2014 18:34 1 644 0

Шефът на Фронтекс: Ситуацията на българо-турската граница е под контрол

  • илка лайтинен-
  • цветлин йовчев-
  • фронтекс-
  • българо-турската граница-
  • битовата престъпност-
  • "пътна полиция"

Страната ви е оказала повече помощ на други държави членки на ЕС, отколкото тя самата е получила, заяви Илка Лайтинен

Шефът на Фронтекс: Ситуацията на българо-турската граница е под контрол - 1
Снимка: БТА

Сътрудничеството на България чрез Главна дирекция „Гранична полиция“ с Агенция Фронтекс е на изключително високо ниво. През 2013 г. са проведени 3 съвместни операции на българските външни граници, които са и външни за Европейския съюз с общо 216 експерти и 30 преводачи от Агенция Фронтекс. Това е равносметката от съвместните действия, които ще продължат да се задълбочават. Ролята на Фронтекс в ЕС трябва да се повишава в посока на повече правомощия, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев на брифинг след срещата си с изпълнителния директор на Фронтекс Илка Лайтинен.

Смятам, че от октомври 2013 г. ситуацията на българо-турската граница е под контрол. Ключовият фактор за нормализиране на обстановката са действията на българските власти под ръководството на МВР, похвали своите колеги Илка Лайтинен. България не е само получател на подкрепа от другите страни-членки на ЕС. Тя е активен партньор в съвместните операции по външните граници на ЕС. България е оказала подкрепа в много по-голяма степен на други държави-членки, отколкото помощта, която тя получава.

Репутацията на българската гранична полиция е много висока сред останалите гранични служби, подчерта Лайтинен. Той благодари лично на министър Йовчев за неговата ангажираност да се справи с предизвикателствата на миграционния натиск и на ръководителя на ГДГП главен комисар Захарин Пенов за всички резултати, които службата е постигнала.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев връчи на Илка Лайтинен Почетно отличие на МВР „За доблест и заслуга“ I-ва степен. Изпълнителният директор на Агенция Фронтекс изтъкна, че тази награда трябва да бъде споделена с всички служители, охраняващи външните граници на ЕС.

Делегацията на Фронтекс ще посети утре Регионална дирекция „Гранична полиция“ – Елхово, ще участва във въздушно наблюдение на българо-турската граница и ще се срещне със съвместни патрули, участващи в операцията „Посейдон-сухоземни граници“.

Съвместната операция “Посейдон – сухоземни граници” се провежда целогодишно по българо-турската сухоземна граница. Във връзка с увеличаване броя на нелегалните  имигранти в оперативната зона има развърнати служители, които провеждат оперативни интервюта с нелегалните мигранти с цел установяване на маршрутите и начина на действие на каналджийските мрежи на турска територия и експерти, които установяват националността на нелегалните мигранти.  На българо-турската граница гост – служителите, взели участие в операцията, са били от Естония, Швейцария, Холандия, Румъния.

В началото на месец ноември 2013 г., с цел постигане на най-висока ефективност при управлението и координацията на съвместната операция „Посейдон - сухоземни граници“, от Атина в София (в сградата на ГДГП) е преместен Международния координационен център (МКЦ), където се осъществява координирането на дейностите в рамките на операцията.

През 2013 в съвместната операция „Фокусни точки 2013 - сухоземни граници“  на  Капитан Андреево, Лесово и Калотина са работили експерти от Австрия, Франция, Германия, Холандия, Белгия, Испания, Естония, Словения и Румъния. В съвместната операция „Фокусни точки 2013 – морски граници“ на пристанище Варна са работили експерти от Словения, Латвия, Румъния.

От началото на 2014 до края на месец февруари на територията на Република България са развърнати общо 63 чуждестранни експерти: 57 на българо-турската граница/ от Естония, Финландия, Гърция, Литва, Холандия, Швейцария, Полша, Португалия, Словения, Испания, Швейцария, Великобритания и Румъния/ и 3 на ГКПП-Калотина/ от Полша и Естония/.

ххх
По-рано през деня министър Цветлин Йовчев запозна членовете на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и с предприетата различна организация в работата на „Пътна полиция“

Ще направим всичко възможно, за да постигнем устойчиви резултати в борбата с битовата престъпност, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев на изслушване в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. „Променихме организацията на патрулно-постовата дейност. Търсим няколко ефекта – по-бърза реакция и полицаят да бъде на място, където има нужда. Извършихме структурни и кадрови промени, в които е включено преразпределение на състава. Създадохме различна организация, която да даде възможност за контролна среда”, заяви още вътрешният министър. По думите му на дирекция „Специализирани полицейски сили“ са възложени функции, които до този момент тя не е имала и това дава резултат –до 70 % намаление на битовата престъпност там, където са съсредоточени полицейските сили и се провеждат операции.

Той допълни, че ръководството на МВР работи по комплекс от мерки, които ще дадат възможност допълнително да се подобри противодействието на битовата престъпност. „Дейността на извънщатните сътрудници също ще доведе до намаляване на битовата престъпност”, подчерта Цветлин Йовчев.

Вътрешният министър акцентира и върху въведената различна организация в работата на „Пътна полиция“. Той припомни, че с негова заповед бе ограничена възможността безпричинно да бъдат спирани превозни средства. Същевременно бяха взети мерки и за осъществяване на контрол чрез ГД „Национална полиция“ и дирекция „Инспекторат“ в МВР, въведе се и телефон за сигнали. В дирекция „Инспекторат” е извършена структурна промяна, ще има звена, които ще работят линейно по извършване на внезапно планирани проверки дали се спазват заповедите на ръководството на МВР.

Това, което е разпоредено на „Пътна полиция” е, че трябва да се намират преди опасния участък, а не след него, за да се ограничи възможността и рискът от ПТП, посочи още министър Йовчев. Той заяви намерението да се въведе тази практика, която е в Европа. „Трябва да има ясно обозначени камери и действията на полицията да са такива, че да предотвратят рисковете от произшествия”, заяви Йовчев. Обмисля се и възможността за увеличаването на стационарните средства за контрол по пътищата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове