Last news in Fakti

20 Март, 2014 16:20 1 368 1

Опозиция и правителство в контра за Кара дере /Обновена/

  • опозиция-
  • правителство-
  • контра-
  • кара дере

МИЕ: Инвестиционният проект Бляк Сий Гардънс Еко Ризорт трябва да отговори на всички изисквания по екологичното законодателство и Закона за устройство на територията, за да стане факт

Опозиция и правителство в контра за Кара дере /Обновена/ - 1

При всички скандали, които има в държавата, Министерски съвет взима решение за застрояване на Карадере. В него роля има братът на г-н Станишев - арх. Георги Станишев. Това заяви на брифинг в Народното събрание заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Димитър Главчев. По думите му, управляващите са тактически много добре подготвени, за да заблудят обществото и да могат да ограбят каквото могат за краткия период, за който са на власт. „Неслучайно е избран да бъде стартиран тихомълком този проект, който унищожава българската природа. Такъв акт на "грабителство" не се е случвал от времето на Тройната коалиция“, посочи Главчев.

Народният представител от ГЕРБ Лиляна Павлова призова министъра на околната среда и водите, да спре проекта за застрояване на Карадере. „Не виждам кауза за спасение на Черноморието, а за унищожението му. Апелирам към министъра на околната среда, да спре този проект. Строителството и застрояването на Черноморското крайбрежие трябва да бъде наша обща цел и задача. Неслучайно, с промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, въведохме забрана, която да предотврати застрояването и дозастрояването на малкото останали зелени кътчета на Черноморското крайбрежие. Това, което се вижда през последните 10 месеца, са поетапните систематични опити и малкото останало да бъде бетонирано. Целта на това правителство е бетон до дупка, да залее цялото Черноморие“, подчерта Павлова. Според нея управляващите започнаха през Иракли, Дюнигейт, парк Странджа, както и Карадере. „Очаквам и къмпинг „Корал”, Камчийски пясъци, и вместо плажове, да има бетон. Какво имаме при Карадере - голяма заменка.От тези заменки, за които България е съдена за много милиони от страна на Европейската комисия. Имаме плажна ивица и горска площ с променено предназначение. Територия от 210 дка. и 100 милионна инвестиция. От прекрасно място, Карадере ще се превърне в три огромни хотелски комплекса, с над 1200 самостоятелни жилищни сгради”, предупреди Лиляна Павлова.

„Двете основни характеристики на това управление са популизъм и цинизъм. В началото на 2013 г. Сергей Станишев провокира мораториум за забрана на строителството на някои от териториите по Черноморското крайбрежие. Специално упомената в проекторешението беше Карадере. Юли месец 2013 г., по популистки начин, беше прието решение за забрана на строителство по върху държавни имоти, а проблемните са частните. Какво ще се случи - бетонни джунгли по Черноморието ли, както в Слънчев бряг и на други места, или Черноморието, като безценно богатство“, попита народният представител от ГЕРБ Ивелина Василева. Тя призовава правителството да се вразуми и да обърне внимание на факта, че европейската политика е тази, която трябва да следваме. „Питането ми към г-н Станишев е, как той, в ролята си на председател на ПЕС и водач на листата за евроизборите, ще обясни това поведение в контекста на европейската политика”, заяви Василева.

МИЕ: Инвестиционният проект Бляк Сий Гардънс Еко Ризорт трябва да отговори на всички изисквания по екологичното законодателство и Закона за устройство на територията, за да стане факт

Предложеният от МИЕ и одобрен от МС Меморандум за разбирателство за изпълнението на приоритетен инвестиционен проект Бляк Сий Гардънс Еко Ризорт не дава реален старт на инвестицията. Проектът все още е в идейна фаза и тепърва предстои да мине през всички процедури по екологичното законодателство.

Проектът може да се реализира единствено след приключване на процедурите по екологичното законодателство - Оценка на въздействие на околната среда и Оценка на съответствието по Закона за биологичното разнообразие.

Тези процедури биха могли да завършат с несъгласуване на инвестиционното предложение или предписание за неговото изменение, с което инвеститорът ще следва да се съобрази. В зависимост от крайната преценка по екологичното законодателство би могло да се пристъпи и към инвестиционно проектиране и издаване на разрешение за строеж.

След изпълнение на екологичното законодателство трябва да бъдат приключени и всички процедури по Закона за устройство на територията.

„Инвестиционният проект Бляк Сий Гардънс Еко Ризорт се намира на етап, на който одобрение са получили само предстоящо издаване на Сертификат за инвестиционен проект и Проект на Меморандум за разбирателство между държавата и инвеститора. С Меморандума се определя задължението на инвеститора да изпълни инвестиционния проект в съответствие със законодателството и да следва процедурите, а държавата да осигури административно обслужване в съкратени срокове и да създаде междуведомствена работна група, която да съдейства на инвеститора в това. Такава е обичайната практика, предвидена в Закона за насърчаване на инвестициите, която се прилага при сертифициране на всички големи проекти.“, заяви зам.-министър Анна Янева. 

Имотите, върху които ще се осъществи инвестиционния проект са собственост на инвеститора. От страна на държавата няма да бъдат предоставени финансови насърчителни мерки.

На въпрос за Карадере премиерът Орешарски коментира от Брюксел: „Имахме заявено намерение от английска инвестиционна група. Това, което вчера решихме, е правителството да осъществи административно подпомагане, а тепърва предстоят процедурите и ОВОС. Законът в никакъв случай няма да бъде заобиколен“.
 

Даването на сертификат на инвеститор от „Клас А” не го освобождава от това да премине всички екологични оценки, които се изискват от Закона за защитените територии, или Закона за опазване на околната среда. Това заяви народният представител от ПГ на КБ Петър Курумбашев  – председател на Комисията по околната  среда и водите. 

Както във всички останали случаи, така и в този конкретен, екологичното законодателство на България трябва да бъде приложено с нужната строгост. Ще имам грижата, лично по този случай, да следя дали стриктно е спазено екологичното законодателство на България – независимо, дали съм председател на Комисията по околна среда или член на Еврпопейския парламент.

 


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор
    ПАША ДЕРЕ Е НА БРАТЪТ НА СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове