Last news in Fakti

20 Март, 2014 11:05 2 505 3

Десетдневен ултиматум за правителството да спре с безобразията в Кара дере и Рила

  • ултиматум-
  • правителството-
  • безобразията-
  • кара дере-
  • рила

Писмо със същото съдържание е изпратено до Министерски съвет и Народното събрание

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тайно и без всякакво публично обсъждане Министерският съвет на България прие поредното решение, с което продава българската природа на така наречените чуждестранни инвеститори. След като само преди броени месеци правителството огласи проекта за изграждане на мегатуристически комплекс в сърцевината на Национален парк Рила, което неизбежно означава изсичане на гори и унищожаване на Рилските езера, днес бе взето решение за застрояване на уникалната местност Кара дере. Това коментира Диана Хусеин, председател на Сдружение на Зелени инициативи.

И това става само дни, след като министърът на екологията категорично отрече да се разглежда инвестиционен проект за тази местност.

Ние се отнасяме с пълно разбиране към голямата роля на туризма за бъдещото икономическо развитие на България и добре си даваме сметка, че дори най-засегнатата от икономическата криза Португалия в началото на тази година даде признаци за мощно икономическо съживяване именно благодарение на туризма си, но възраждането на българската икономика не може да става изцяло за сметка на българската природа. Не може да става на тъмно и обществото да бъде осведомявано едва след като решението за обявяването на инвеститора в Кара дере за приоритетен вече е взето.

С писмо до премиера, г-н Пламен Орешарски, обявяваме нашата пълна готовност да започнем мощен граждански протест и да стигнем включително до гражданско неподчинение, за да защитим българската природа и правото на българското население да живее в нея. Обявяваме, че ако в десетдневен срок правителството не изпълни всички наши искания, то ще срещне протестна гражданска вълна, която ще го застави да се съобрази с тях. А те са:

• Гарантиране на такива промени в законодателството, които да забраняват на правителствата на България да приемат и узаконяват каквито и да е решения за инвестиции, засягащи българската природа, без предварително обсъждане с гражданските организации;
• Гарантиране на участието на гражданския сектор в процедурите по ОВОС с контролни, а не съвещателни функции;
• Принуждаване по законов ред на инвеститорите да включват в своите бордове по изпълнение на проектите на представители на гражданското общество, избрани от самите „зелени организации“, които да бъдат гарант за спазване на екологичните норми на страната при строителството.
 

По повод на Кара дере:
• Незабавни гаранции, че проектът не засяга плажната ивица и двестаметровата зона около нея и по никакъв начин не засяга съществуващата пътна инфраструктура;
• Пълни гаранции, че при осъществяване на проекта няма да бъде изсечено нито едно дърво;
• Пълни гаранции, че няма да се строи в територии от т.нар. „заменки“ и че гората на Кара дере ще остане точно толкова неприкосновена, колкото и плажната ивица;
• Задължаване на инвеститора да включи с решаващ глас поне двама, излъчени от зелените организации представители в своя ръководен борд за целия период на осъществяване на инвестицията;
• Включване с решаващ глас на упълномощени представители на зелените организации в процедурата по предстоящия ОВОС на проекта в Кара дере.

По отношение на Национален парк Рила:
• Пълен отказ от инвестиционни намерения в района около Седемте рилски езера, защото всяко последващо строителство на огромни комплекси в близост неизбежно ще доунищожи и без това твърде крехкото равновесие на този природен уникат!
Заявяваме, че незабавно започваме организация на протестни действия. Ще се свържем с всички представители на зелените и граждански структури в страната и, повярвайте, отзвукът в страната и в чужбина ще бъде огромен!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Явор Стайков

    2 0 Отговор
    Като не остана кво друго да се краде ще крадат природата.
  • 2 Ани Василева

    1 1 Отговор
    Кой се интересува тея срещу какво протестират? Вече май на никой не му дреме, защото на хората им писна някакви надрусани постоянно да блокират де що проекти за развитие има. Колко общини пострадаха заради зелените.

    Коментиран от #3

  • 3 Nikolay Nikolov

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ани Василева":

    А колко природа бе унищожена имаш ли си понятие ?