Last news in Fakti

24 Май, 2014 16:32 2 637 0

Адвокат Василев: Няма и следа от престъпна група /Обновена в 18,15 ч/

  • митница свиленград-
  • георги георгиев-
  • зам.-шеф-
  • ареста-
  • престъпна група-
  • свиленград-
  • спецакция-
  • митница - свиленград-
  • зам. шеф

Специализирания наказателен съд остави зам.-шефа на Митница Свиленград в ареста

Адвокат Василев: Няма и следа от престъпна група /Обновена в 18,15 ч/ - 1
Снимка: БНТ

Специализирания наказателен съд остави зам.-шефа на Митница Свиленград Георги Костадинов Георгиев в ареста, предаде репортер на Факти.бг.

Георгиев е с повдигнато обвинение за държане на наркотични вещества в особено големи размери, по поръчение на организирана престъпна група.

Съдът се обоснова, че има авторство на деянието и има опасност обвиняемият да се укрие. Съдът даде аргументация и с мотива, че количеството от близо 967 грама амфетамин на стойност 29 010 лева  е особено опасно, съдът реши, че Георгиев може да извърши друго престъпление или да се укрие.

За да аргументират решението си, магистратите, посочиха, че наркотици приемали основно хора под 18-годишна възраст, а зам.-директорът на митницата пренасял дрогата с „висока дързост" зам.-директорът на митницата пренасял наркотиците, защото имал възможност да минава през границата без да бъде проверяван. Случаят на Георги Георгиев беше описан и като сериозно организиран и с добра подготовка, макар и прокуратурата да не посочва по поръчение на кого е действал зам.-директорът на митницата.

Адвокатът на Георгиев Васил Василев тотално опроверга обвинението. Няма и следа от престъпна група, няма никакви доказателства, че наркотичното вещество, открито в автомобила на Георгиев е поставено от него, подчерта Василев. Адвокатът беше категоричен, че ще обжалват мярката.

„За мен определението е доста далече от доказателствата и закона и със сигурност ще обжалваме определената мярка. Това, което видях по делото е, че има неща, които почиват на предположения и за тях няма и грам доказателство, като например, че Георги Георгиев бил действал по поръка на организирана престъпна група. Такова твърдение казва само един служител на ДАНС. Това е в абсолютно грубо нарушение на закона, защото не може разкази на оперативни работници, по техни разработки да са доказателство в наказателния процес. Още повече, че този оперативен работник това, което казва няма никаква персонификация, даже няма и очертание на облаче от това, което се говори. Другото, което мога да кажа след като се запознах по материалите по делото е, че това, което се изписа в последните три дни и с което захранват разните служби и органи на досъдебното производство и нещата по делото са съвършено различни филми. По делото няма веществени доказателствени средства събрани със СРС, дали са ползвани или не трябва да кажат от ДАНС и прокуратурата”, поясни адвокат Васил Василев след съдебното заседание.

На въпрос от къде се извежда информацията за организирана престъпна група, тъй като само един човек има в залата, прокурорът по делото Андреев заяви: „Данните не са за наличие на организирана престъпна група, а извършено деяние по поръчение на организирана престъпна група, това са съвсем различни неща. Съществуването на престъпната група се извежда от свидетелските показания на двамата служители от ДАНС и в процес на установяване са лицата, които участват в нея.
Все пак могат ли да бъдат посочени колко хора има в тази група, от колко време действа, Андреев каза, „че не може да се очаква за три дни да са доказали по същество всички обстоятелства”. Право е на защитата да каже, че няма доказателства, но ясно е определението на съда. В случая се инкриминира самото държание на наркотика, а не дейността на тази група, която го е поръчала. Подлежи на допълнително установяване каква е групата българска или каква е, каза прокурорът по делото.

По време на делото стана ясно, че амфетаминът е бил открит под задните седалки, които са били иззети като доказателство. Наркотичното вещество е било поставено в три плика. Според адвокат Василев автомобилът преди разкриването на дрогата е бил на ремонт и автомивка. Освен това той е преседявал паркиран пред къщата на Георгиев. Като през последната седмица близо три дни Георгиев е отсъствал със семейството си от Свиленград. Тук адвокат Василев подчерта, че наркотичното вещество не е намерено в самия Георгиев и няма доказателства, че той го е поставил в автомобила. В момента има документ от огледа на служебния Форд, но все още няма резултат от ДНК анализа и дисколоскопски доказателства от пробите по задните седалки, под които е открит амфетамина. Адвокатът на Георгиев представи и 4 броя удостоверения за семейното положение на подсъдимия и две препоръки за безупречна кариера. Адвокатът заяви още, че Георгиев не може да попречи на разследването, тъй като той няма да се върне на работа, докато то тече.

Самият Георгиев заяви пред съда: "Нямам нищо общо с намерения амфетамин". Той поиска по - лека мярка за неотклонение, като каза, че ще съдейства на органите на реда за доизясняване на обстоятелствата по делото.

Ето и пълната обосновка на съда: "По отношение на наличието на обосновано предположение съдът направи анализ на съдържащите се факти , писмени, гласни и веществени доказателствени средства, както следва:

При запознаване с материалите по ДП се констатира, че същото е образувано при условията на чл. 212, ал.3 НПК, а именно със съставянето на протокол за претърсване и изземване от лек автомобил, в момент на управлението му от обвиняемия Георги Георгиев.

В материалите по делото се съдържат безспорни доказателства за иззетото количество наркотично вещество-видно от заключението на изготвената експертиза,част от изследваните обекти съдържат метилен-диокси – метаамфетамин /МДМА/, а други съдържат амфетамин, кофеин и хинин.

От данните по делото се установява, че обвиняемият е единствен ползувател на служебен автомобил, собственост на Агенция „Митници“. Презумпцията за евентуално поставяне на инкриминираното вещество с цел дискредитиране на Георгиев е несъстоятелна, тъй като би било логично сигналът за наличие на забранено от закона вещество да бъде подаден непосредствено след евентуалното му поставяне, а не в някакъв неопределено дълъг период от време.

При извършено претърсване и изземване на ползвания от Георгиев автомобил, под задната седалка са открити 3 броя хартиени плика, съдържащи таблетки.

В подкрепа на обвинението са събраните гласни доказателствени средства –разпити на свидетели, както и приобщените протоколи за претърсване и изземване, одобрени от компетентния съд в законоустановения срок.

От гореизложеното съдът счита  че по отношение на обоснованото предположение за авторство обвиняемият Георгиев е извършил престъплението, за което му е повдигнато обвинение.

Налице е изключително висока обществена опасност на деянието- касае се за извършване на престъпление по чл. 354а, ал. 2 НК.

Обвиняемият разполага с възможност за снабдяване с големи количества наркотично вещество и разпространението им. Престъплението  по чл. 354“а“ НК се намира в глава ХІ от НК- а именно „общоопасни престъпления“.

По отношение на останалите алтернативно изискуеми предпоставки, които се разглеждат при определяне на мярката за неотклонение, а именно – опасността от укриване или  опасността обвиняемият да извърши престъпление, съдът счита, че и двете алтернативни предпоставки са налице поради следните обстоятества: налице е опасност от укриване. Същата е обусловена от високата наказателна санкция за въпросното престъпление; опасността от извършване на престъпление е свързана с утвърдените престъпни навици на лицето и незачитането на законовите и морални норми на обществото.

Като обстоятелство, обуславящо риска от извършване на престъпление, съдът поставя тежестта на обвинението и спецификите и механизма на извършваната престъпна дейност, която се отличава със сериозна степен на подготовка и ниво на организация, като тази дейност  носи сама по себе си изключително опасен характер и придава висока степен на опасност на лицата, извършващи тази дейност.

Съдът анализира и обществената опасност на обвиняемия като отчете чистото му съдебно минало, грижите му за семейство и деца. Георгиев е лице,  ползващо се с кредит на доверие в обществото- същият има охранителни и контролни функции относно трафика на стоки през границата на Република България, което му дава възможност да преминава граничния пункт без да бъде проверяван. Обвиняемият извършва инкриминираното деяние, възползвайки се именно от този кредит на доверие, което разкрива висока степен на престъпна дързост и самоувереност и характеризира Георгиев като лице с висока стенен на обществена опасност. Високата обществена опасност на дееца е обусловена и от високата обществена опасност на извършваното от него деяние - разпространение на наркотични вещества в големи размери.

С оглед на горното съдът взема мярката за неотклонение „Задържане под стража” на обвиняемия  Георгиев.

Определението може да се обжалва и протестира в тридневен срок от днес пред Апелативен специализиран наказателен съд."

Следващото заседание на съда е на 3 юни от 10 ч., в случай че то бъде обжалвано.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове