Last news in Fakti

20 Август, 2014 21:39 2 380 3

41 бивши висши политици с пенсия по 1600 лева

  • пенсии-
  • 1600 лева-
  • бивши-
  • висши-
  • политици

Ограничението не важи за някои категории хора

41 бивши висши политици с пенсия по 1600 лева - 1
Не всички пенсионери са бедни

41 души в България са получавали пенсии над законово определения таван през първото полугодие на 2014 г., съобщава в новия си брой седмичникът “Клуб 100”. Таванът на пенсиите през първите 6 месеца на годината бе 770 лв. и заради него над 54 хил. души не получаваха пенсия в реален размер.

От 1 юли таванът вече е 840 лв. и ограничени от него са доходите на над 37 хил. възрастни българи.

Всичките 41 пенсионери, които не са ограничени от тавана, са вече бивши висши политици и магистрати, съобщава изданието.  По закон ограничението върху максималния размер на пенсиите не важи за бившите президенти и вицепрезиденти, министър-председатели, председатели на Народното събрание и членове на Конституционния съд.

Няма официална информация какъв е размерът на пенсиите на тези 41 души. По неофициална информация обаче средната пенсия за бившите висши политици и магистрати била около 1600 лв. Сумата, която вземат ВИП пенсионерите, е близо два пъти по-голяма от новия таван на пенсиите от 840 лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    1 0 Отговор
    Проблема не е в тях а в нас ,че търпим такива неправди.Как може е дин мазен дъртак да взима 10 пъти по голяма пенсия от другите?
  • 2 Монго

    0 0 Отговор
    То тези "мазни дъртаци" щом са били в политиката, едва ли се надяват само на тази пенсия. Ако беше така, "халал" да има са 1600 лв.
  • 3 гражданин

    0 0 Отговор
    До кога в БГште има дискреминация на пенсионерите.Не случайно се натискат за депутати.
    Те не са виновни че вземат неограничени пенсиивиновно е нашето законодателство и най вече тези които гласуваме за без лични хора в парламента.
    Сега на 5 октомври да излезем иси дадем преференциален глас.