Last news in Fakti

1 Септември, 2014 15:20 1 004 3

Одобриха работния вариант на „Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана“

  • одобриха-
  • работния вариант-
  • „визия 2020: българия в нато и в европейската отбрана“

Визията ще бъде поставена на обществено обсъждане

Съветът по сигурността към Министерския съвет одобри с консенсус работния документ „Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана“. В утвърдения вариант на документа са отразени становищата на всички отговорни институции. В следващите дни Визията ще бъде публикувана за обществено обсъждане, съобщиха от Министерски съвет.

Документът бе преработен, след като първоначалният текст, в който Русия бе категоризирана като заплаха за сигурността на България, предизивка разногласия на високо ниво.

Във „Визия 2020“ се предлага актуализирана оценка за външната среда за сигурност, обосновават се ползите от инвестиции в отбраната, определя се пътят за достигане на по-високи разходи за отбрана в съответствие с дискусията в НАТО. Работният документ посочва също така основните необходими способности за съвременната отбрана на България.

На базата на тази Визия и решенията на Срещата на върха на НАТО през септември 2014 г. Министерски съвет ще приеме Национална програма „България в НАТО и в Европейската отбрана – 2020“, в съответствие с приоритетите и задачите на служебното правителство.

Документът, която обявява Русия за заплаха, е редактиран до късно снощи и тази сутрин е представен наново на премиера Георги Близнашки.

Източници на bTV обясниха, че „Визията 2020” на военния министър Велизар Шаламанов е претърпяла известна промяна, като текстовете, които директно посочват Русия като заплаха, са смекчени, но запазват смисъла за променената среда за сигурност след анексирането на Крим от руската федерация.

Формулировката за хибридната война е запазена. В документа е запазен и ангажимента за 1,5% от БВП за отбрана още през 2015 година и отделяне на 15% от военния бюджет за инвестиции в отбраната.

По-рано военният министър коментира, че сега нивото е по-ниско и служебното правителство трябва да посочи пътя за излизане от ситуацията. В лекция при откриването на учебната година във Военната академия той припомни, че без приоритет в последните години са похарчени 2 милиарда лева за вертолети, транспортни самолети и кораби, които не дават бойни способности.

На базата на одобрената днес Визия и решенията на Срещата на върха на НАТО през септември 2014 г. МС ще приеме Национална програма „България в НАТО и в Европейската отбрана – 2020“, в съответствие с приоритетите и задачите на служебното правителство.

Националната програма ще бъде предложена на 43-то Народно събрание, като експертната работа по бъдещия документ има за цел да бъде улеснено и максимално ускорено постигането на политически консенсус по стратегическите приоритети в областта на отбраната между партиите в 43-тото Народно събрание, уточняват от пресцентъра на МС.
 

Националната програма ще бъде предложена на 43-то Народно събрание, като експертната работа по бъдещия документ има за цел да бъде улеснено и максимално ускорено постигането на политически консенсус по стратегическите приоритети в областта на отбраната между партиите в 43-тото Народно събрание.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    2 0 Отговор
    Да бяхте одобрили нещо от сорта за подобряване на икономическото, социално и здравно състояние на народа. Пък после ако искате направете Соломон Паси ген. секретар на НАТО...
  • 2 Факт

    3 0 Отговор
    Всички настоящи и бивши империи, особено съседните, открито и/или подмолно са застрашавали и застрашават националната сигурност на една малка държава. Те затова са били и искат да бъдат империи ! За да мачкат по-малките си съседи. И няма защо да се извиняваме и кланяме, че се опитваме да се защитим !
  • 3 Асен

    2 0 Отговор
    НАТО е престъпна организация обслужваща интересите единствено на империята на злото - САЩ, които сеят смърт и анархия по целия свят. Час по-скоро трябва да излезем от него тази престъпна организация, а блока разформирован.