Last news in Fakti

3 Май, 2015 23:10 1 624 0

7 съвета как да преминете от „шеф“ към „лидер“

  • шеф-
  • лидер-
  • екип-
  • съвети-
  • мотиватор

Лидерът трябва да умее да мотивира екипа си, но не със страх

Много хора си мислят, че думите „шеф“ и „лидер“ са взаимозаменяеми. Истината е, че те са много различни.

За да е успешна една фирма или отдел, главният „играч“ трябва да бъде близък с подчинените си, да ги мотивира и да бъде тяхна опора.

Преминаването от „шеф“ към „лидер“ може да е трудна задача, но тя ще даде дълготрайни резултати. Подчинените ще работят с удоволствие, ще има доверие в екипа, а освен това работата ще е по-пълноценна.

Entrepreneur публикува 7 съвета как да преминете от „шеф“ към „лидер“:

1. Обичайте хората
Никой не може да ръководи екип по ползотворен начин, ако не обича да работи с хора. Хората, обаче, не са слуги, а личности с уникални черти и характер. Като лидер, вие трябва да научите да се наслаждавате на работата с хора.

2.Не контролирайте, а водете своя екип
Шефовете имат нужда да контролират своите подчинени. Лидерът обаче трябва да насочи екипа си, да го подкрепи в постигане на поставените задачи.

3. Бъдете адаптивен
Шефовете могат да бъдат много праволинейни в начина, по който искат нещата да се случат. Истинският лидер трябва да бъде адаптивен и да се приспособи към нуждите и стила на членовете на екипа си.

4. Делегирайте
Важно е лидерът в екипа да делегира задачи на подчинените си, да им има доверие и да не върши всичко сам.

5. Споделете успеха
Когато нещата във фирмата вървят и се постигне дадена цел или сделка, шефовете „преписват“ успеха на себе си. Лидерът обаче знае, че успехът е вследствие на усилията на целия екип.

6. Поемайте рискове
Шефовете много често избягват рисковете и предпочитат да играят на сигурно. Лидерите знаят, че големите успехи идват след големи рискове. Те насърчават служителите да опитват нови неща, а допуснатите грешки използват като възможност да се направят подобрения.

7. Мотивирайте
Шефовете мотивират със страх! Лидерите, от своя страна, трябва да мотивират „играчите“ в екипа си, използвайки техните силни страни и възможности.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА