Last news in Fakti

9 Февруари, 2016 23:00 5 603 0

5 често срещани грешки при наемане на нов служител

  • грешки-
  • интервю-
  • работа-
  • интервюиращ-
  • служител-
  • наемане

Интервюиращите за работа трябва да бъдат добре подбрани за дейността

5 често срещани грешки при наемане на нов служител - 1

Множество фирми изпитват сериозни затруднения докато намерят подходящия човек за дадено работно място. Голяма част от проблемите на управителя се появяват, тъкмо защото не е поставил правилния интервюиращ "на стола" срещу кандидата. Понякога това може да изиграе лоша шега на компанията и дори да доведе до загуби.

Ето някои от най-често срещаните грешки на интервюиращите за работа:

1. Интервюиращият не знае какво търси у даден кандидат

Преди да започне подобно интервю, е важно да се определи какви качества се търсят у претендента за работно място. Тези критерии лесно могат да бъдат разделени в три основни категории: - компетентност, ниво на култура и натрупан опит.

2. Интервюиращият често задава "забранени" въпроси

Някои биха се учудили, но доста от някои рутинни въпроси са незаконни. Редовно се случва кандидатът да бъде попитан за неговите раса, вероизповедание или държава на произход.

3. Интервюиращият приема отговорите, без да "задълбае".

Мнозина от провеждащите интервю за работа приемат отговорите на кандидата без да пожелаят да научат малко повече по темата, а трябва. Грешка е, когато интервюиращият иска да узнае за дадено постижение на човека срещу себе си в предишна служба, но получавайки отговора отдава единствено своята похвала, например. Почти задължително е да се "задълбае", за да се научат повече детайли около ситуацията.

4. Интервюиращият винаги вярва на отговорите на отсрещния

Прекаленото доверие при интервю за работа определено се квалифицира като грешка. Често кандидатите за работни места "увъртат" истината, "украсяват" резюмето си или дори лъжат. Това, разбира се, не трябва да отведе разговора към полицейски разпит.

5. Интервюиращият говори прекалено много

В едно интервю за работа е най-важно да се опознае кандидата. Общоприето е, че интервюиращият трябва да говори само в 20 процента от общото време на срещата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА