Last news in Fakti

24 Юли, 2014 14:30 6 004 3

„София Тех Парк” стартира (СНИМКИ)

  • софия тех парк-
  • президент-
  • плевнелиев-
  • първа копка
„София Тех Парк” стартира (СНИМКИ) - 1
Снимки: М. Богданова ©

Близо пет години след възникването на идеята за създаване на технологичен парк в България, беше направена първа копка на проекта и започна изграждането на първите две сгради и реновиране на трета. Проектът предвижда да бъдат създадени близо 20 000 кв.м нови и реновирани площи. Научно-технологичният парк ще разполага с приложно-изследователски лаборатории, общ инкубатор, иновативни лекционни, образователни, дискусионни форуми, места за демонстрация на нови технологии, паркинг за автомобили и зелени пешеходни пространства.

„Проектът ще позволи на страната ни да намери достойно място сред високотехнологичните европейски държави и ще подкрепи иновациите и индустриите на бъдещето в България”, каза Росен Плевнелиев. Президентът подчерта необходимостта от засилване на иновационните дейности в българските предприятия и от разработването на нови иновативни бизнес модели в тяхна подкрепа. „Важно е бизнесът и науката да се научат да си партнират и да се засили комерсиализацията на интелектуална собственост и на иновационни продукти. Талантът трябва да остане в България и да намира перспектива у нас, а не навън“, допълни той.

„Началото на проекта е поставено не днес, а още през 2009 г., когато възниква идеята и започват консултациите с представители на бизнеса. „София Тех Парк” минава вече през три администрации, през подкрепата на всички представители на най-важните университетски и научноизследователски центрове в България”, каза по време на церемонията Елица Панайотова, изпълнителен директор на „София Тех Парк”.

Трите сгради, на които днес беше направена първа копка, са следните:

Сграда 1 – лабораторен комплекс, който ще се управлява от консорциума между „София Тех Парк” и университетите и институтите на БАН.

Сграда 2 – инкубатор. Това е мястото за всички Start up компании. Дава им се възможност те да могат да развият совите идеи и да ги превърнат в успешен бизнес или продукт.

Сграда 3 – експлораторум. Насочен е към по-широката общественост и тези, които подготвят бъдещите поколения. Там ученици и деца ще могат да се запознават с науката по интерактивен начин и да разберат, че науката е бъдеще.

Цената на двата новоизграждащи се обекта е 14 млн. лв.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пламен Бакърджиев

    2 0 Отговор
    А пенсионерите кога ще се радват на това? Разбира се, на оня СВЯТ.
  • 2 Veselin Stanoev

    1 0 Отговор
    Ще се радват на тази придобивка пенсионерите с големи пенсии,а за останалите остават клиничните пътеки.
  • 3 Дими Димов

    0 0 Отговор
    Лелеее, като гледам снимките (които са под всякаква критика, като техническо изпълнение, но са предполагам "за толкова пари, толкова"), едно такова умиление ме обзема, чак ми се насълзиха очите...