Last news in Fakti

28 Август, 2014 19:42 2 303 0

Строителите дръпнаха бизнес климата назад

  • бизнес-
  • строителство-
  • българия

Строителството дръпна бизнес климата у нас назад. Другите два сектора, които повлияха негативно върху него, са търговията на дребно и този на услугите. Спадът през август спрямо юли е 1.6 пункта, отчитат от Националния статистически институт (НСИ).

През август бизнес климатът в строителството се е понижил с 2.2 пункта. Основната причина са по-резервираните очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Също така очакванията им относно строителната активност през следващите три месеца са по-неблагоприятни. Основният фактор, затрудняващ дейността в отрасъла, продължава да бъде несигурната икономическа среда, следвана от конкуренцията в бранша и финансовите проблеми.

Бизнес климатът в промишлеността запазва приблизително равнището си от предходния месец. Отчита се известно подобрение на осигуреността на производството с поръчки от чужбина, което обаче не е съпроводено с увеличени очаквания за дейността на предприятията през следващите три месеца. Основните пречки за развитието на бизнеса в отрасъла остават несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната, посочени съответно от 58.3 и 30.7% от промишлените предприемачи.

Бизнес климат в търговията на дребно намалява с 0.9 пункта спрямо предходния месец. Това се дължи на по-неблагоприятните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца очакванията им са също по-резервирани.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА