Last news in Fakti

25 Април, 2007 00:00 3 206 0

PVC дограмата излиза по-евтино от алуминиевата

  • дограма-
  • врати-
  • алуминиевата-
  • доста-
  • алуминият-
  • термомост-
  • между-
  • добра-
  • алуминиевата дограма-
  • световен мащаб алуминият
В последно време българинът предпочита да оборудва дома си с PVC и алуминиева дограма и да замени старата дървена с нови по-добри, по-качествени и по-естетични дограми. Явно покупателната способност на населението е нараснала въпреки всичко, щом продажбите продължават да растат и търсенето се увеличава, особено на PVC дограма. Тя е добър изолатор и в сравнение с алуминиевата е по-евтина. В световен мащаб алуминият се оказва доста по-скъп в сравнение с PVC, а и не дава толкова добра изолация. При алуминиевата дограма при неправилна експлоатация има голяма вероятност да се появи конденз, което е един от основните проблеми при поставянето на дограма.

И все пак коя е по-добрата дограма? Защо алуминият тогава е по-скъп? Специалистите са категорични - по отношение на изолацията PVC дограмата ще ни свърши по-добра работа. От друга страна пък алуминият е по-дълговечен като материал, има по-голяма дълготрайност, може да се боядиса много лесно, има огромна цветова палитра. От естетична гледна точка се препоръчва алуминиевата дограма, но е по-функционално поставянето на PVC дограма. Дървената дограма е вече един по-остарял модел и не е така дълговечна, докато за PVC и алуминиевата дограма фирмите производители дават между 30 - 40 години гаранция. Разбира се, зависи от профила и от производителя, но това е един доста дълъг срок, което означава, че в рамките на един човешки живот една смяна на дограмата дава завършен вид на жилището.

Ако решим да си купуваме врати, се препоръчват за входни врати алуминиеви врати с термомост. Те ще излязат по-евтино от PVC вратите, които заради по-сложния и по-тежък обков са по-скъпи. За вътрешни врати се препоръчват алуминиеви без термомост. За да си купим врата, трябва да си подготвим 600 лв. и нагоре в зависимост от пълнежа. Ако е плътна, тя е по-скъпа, със стъклопакет излиза по-евтино, но обковът е по-сложен, което води до завишение на цената. Вътрешните врати варират между 350 и 400 лв., пак в зависимост от пълнежа.

В световен мащаб алуминият се оказва доста по- скъп от PVC, така че отново за препоръчване е PVC. По отношение на прозорците - нещата са по-сложни. Там цената се определя от друг фактор - колкото по-отваряем е прозорецът, толкова по-скъпо излиза. Един PVC прозорец варира между 300 -500 лв., докато алуминиевият прозорец с термомост ще излезе доста по-скъпо.

Дограма може да се купи както като се плати в брой, така и на лизинг. Лидер на пазара на PVC е Германия. Ако сте фен на алуминиевата дограма - твърдят, че гръцката е най- добра. Специалистите съветват да се внимава, когато се избира дограма, защото много от фирмите, които внасят профили, не покриват нормативните изисквания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА