10 Юни, 2015 09:00 10 818 4

Тънкости при избора на интериорни врати

  • хаусмайстер-
  • врати-
  • дизайн

В процеса на обзавеждането на дома, в един момент стигаме и до избора на интериорните врати. Ако на пръв поглед изборът на вратите ни се струва лесен, когато навлезем в материята разбираме, че на пазара има огромно разнообразие от марки и модели. За да се спрем на модел и цвят от нас се изисква повече от добър вкус. Преди всичко говорим за стандарти. На нашия пазар се предлагат врати, които са изработени с точни размери  – по ДИН или по Български стандарт.

В процеса на  ремонта, ние от „Хаусмайстер“, изискваме от фирмата доставчик на врати предварително да уточним и подготвим зидарските отвори според стандарта на вратите. Всяка нестандартна врата се оскъпява. Има и частни производители, които предлагат врати по размер без разлика в цената, но тези подробности е хубаво да се знаят.

Понякога в жилището са проектирани по-тесни отвори, докато клиентът предпочита по-широки врати. На други места единственото решение остава плъзгащата се врата. Тя е подходяща за повечето помещения с изключение на тоалетната и банята – плъзгащите се крила не могат да осигурят добра шумо изолация, както и стабилно заключване. Има и интересни нестандартни механизми, които позволяват отваряне и в двете посоки.

Остъкляването

е друг критерий, който има основно значение при избора на врати. Понякога, освен стандартното решение за вратата към дневната и кухнята, може да се изберат и врати с декоративни орнаменти от стъкло. Така ще получим добър ефект за целия интериор, без да нарушаваме уединението, което някои помещения изискват. Врати, изцяло изработени от стъкло, стоят много елегантно, но трябва да се внимава при избора на обков – пантите и дръжките за стъклените врати се различават от тези за дървени врати. Преди да направим избор, трябва да обмислим и материала, от който ще бъдат изработени нашите врати. Вратите по правило се съчетават с настилките и дограмата.

При наличието на PVC дограма и ламиниран паркет, вратите от масивно дърво ще натежат. Обратното - масивният паркет на пода може да се съчетае с врати от ламинат, но трябва добре да се комбинират цветовете и да се съобрази фактът, че естественото дърво потъмнява с времето, докато ламината няма да се промени.  Напоследък се налага и тенденцията в интериора да се слагат бели врати. Те стоят изключително елегантно и добре си партнират с останалите цветове в жилището.

Други актуални цветове са пастелните и избелените тонове на естественото дърво – дъб, орех, ясен. По-често изборът пада върху светлите декори на вратите. Тъмните платна стоят тежко, но в коридора, където най-често липсва светлина, с тях рядко се получава добра комбинация.

Едни от основните качества, които една качествена врата трябва да притежава, са

топло и шумоизолацията

Не всички фирми на пазара могат да предложат плътни врати, които да разделят стаите в жилището буквално. Най-често крилата са с олекотена рамка и пълнеж от хартия. От гледна точка на изолацията, по-удачни са врати с пълнеж от олекотено ПДЧ. При тях има оскъпяване, но то е незначително.

Друга особеност е фалцът на крилото. Фалцът е труден за изработка, но осигурява по-добро уплътнение на вратата. Фалцова технология предлагат немските, чешките и полските врати на нашия пазар. Масово

българските врати се правят по италианската технология

при която крилото се затваря наравно с касата и няма фалц. От голямо значение е и обковът на вратата, като тук трябва да внимаваме не само за естетиката на дръжките и пантите, но и за тяхната здравина и дълготрайност. В рамките на 30 лв. за дръжка, могат да се намерят отлични базови модели, внос от Германия.

Писък на модата са магнитните брави, които притеглят крилото, ако не сме го затворили добре. Вратите към влажните помещения имат допълнителни аксесоари, които осигуряват добро проветряване и ги предпазват от повреди.

Касите и первазите

на вратите също могат да бъдат различни модели. Практиката в „Хаусмайстер“ показва, че най-удачни са регулируемите каси, които позволяват напасване по дебелината на зида. Касите без декоративни первази не дават завършен вид на вратата и често не успяват да скрият дефектите по зидарския отвор. Первазите могат да бъдат плоски, заоблени или профилирани. Тук изборът е въпрос на даденост в интериора и вкуса на клиента. От голямо значение за експлоатацията и крайната визия на вратата е добре извършения професионален монтаж.

По отношение на

цените

обхватът е много голям. Най-ниските цени на качествени врати, с покритие от ламинат, започват от 270 – 300 лв. Цената ще се увеличи двойно, ако се спрем на естествени материали и добавим остъкляване. Дизайнерските дръжки също ще добавят своя дял в сметката – по-интересните модели надхвърлят 130 лв. Моделите врати с по-сложна конструкция - масивна рамка, декоративни шпросни и фрезовани табли, могат да стигнат до 800-1000 лв за врата. Срокът за изработка или доставка на вратите е минимум един месец.

Инж. Мария Хаджиниколова
Мениджър интериорни решения


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тото

    0 0 Отговор
    Каквито и критерии да имате, накрая не се знае каво и кога ще получите. Имам горчив опит с "Титандорс".
  • 2 отчаяна

    2 0 Отговор
    Гледам красивите интериорни врати и ми става все по-тъжно.
    Защо ли ? Защото, аз изтеглих късата клечка. Вместо да получа нещо красиво,получих нещо , което прилича на взето от битака. Вече една година продължава, моето ходене по мъките опитвайки се да получа нещо ,което поне да не се разпада бавно и сигурно.Но уви , когато си търсиш правата ти биваш хокан,обиждан,обругаван.Дори и сега чакам, господарите на моето време, някой ден да се обадят и върнат така наречената интериорна врата ,след поредния ремонт.Кога?Когато те решат,защото след като си платил, ти вече не си клиент.Затова ако искате да се прибирате с усмивка в къщи, никога, ама никога не си поръчвайте " интериорна врата " от vratisofia.com.
  • 3 интериорен дизайнер

    0 0 Отговор
    Ами то не се плаща, когато човек не е доволен - поне не и крайната вноска. Това ще ги стимулира да си свършат работата, както трябва.
  • 4 Тодор

    2 1 Отговор
    И аз имам лош опит с вратите. Може би единствено от Expert Doors (expert-doors.com) останах много доволен. Взехме си немски интериорни врати от тях и вече трета година няма никакъв проблем. Обслужването и монтажът си бяха на ниво.