Last news in Fakti

7 Декември, 2007 00:00 1 139 0

Въвеждат регистрационен режим на брокерите

  • имоти-
  • брокерите-
  • сдружението-
  • недвижимите-
  • искров-
  • сектор-
  • закон
Въвеждането на регистрационен режим на брокерите има за основна задача борбата със сивия сектор, каза председателят на управителния съвет на Национално сдружение Недвижими имоти НСНИ Лъчезар Искров.

В сивия сектор потъват огромни средства от загубени данъци за държавата. Това е така, защото липсва регламент при посредническите услуги. Те могат да се извършват от всяка фирма, регистрирана по Търговския закон, коментира още Искров, който е и управител на фирма от сектора на недвижимите имоти. Той даде примери с адвокати, архитекти и нотариуси, които също често прибират комисиони от сделки с имоти. Стига се дотам, коментираха още от Сдружението, че и наши задгранични представителства се занимават с дейността, свързана с имоти. „Не само да бъдат регламентирани взаимоотношенията между фирмите, но и да има ясна представа какви обороти се въртят в този сектор, след като 1/3 от чуждите инвестиции, влизащи у нас са в областта на недвижимите имоти”, каза Лъчезар Искров. На пазара на имоти има дори комисионери, които взимат до 20-40% от дадената сделka. Много от тези инцидентни посредници не декларират прихода.

От сдружението смятат, че е най-удачно регистърът на брокерите да се въведе със закон и да се поддържа от държавата. Да се приеме за задължителна регистрацията за брокерите на имоти в специален регистър, така както се създава такъв за стротелния бранш. По закон от настоящата година строителите не може да започват нови обекти, ако не са вписани в браншовия си регистър.

Oтскоро e създадена и специална комисия към сдружението, която да подготви единни стандарти за работа на сектора. Те ще регламентират комисионите, задълженията на брокерите и оформяне на посредническите договори. Според нейния председател Асен Македонов, който е управител на „Адис”, така ще бъдат защитени и интересите на потребителите.С присъединяването на България към ЕС се засили интереса, на българи към закупуване на апартаменти в Гърция, така и на гърците към имоти у нас. Сключени са около 500 договора с българи за покупка на имот в Северна Гърция, каза Никос Маноменидис, председател на Солунската асоциация на брокерите, която е партньор на НСНИ. Той определи като малък броят на сделките, но очакванията са за значително нарастване през настояшата година. По думите му в южната ни съседка има пазари на ценови нива достъпни и предпочитани от българите.

Ново направление, по което работят в НСНИ е образователна подготовка, съгласно европейските стандарти за работа на брокерите. До сега са проведени повече от 20 курса и са обучени над 750 брокера в София, Плевен, Бургас, Варна. Част от образователната програма е участието на НСНИ като партньор във финансирания от Европейсия съюз по програма Леонардо проект GET REAL, разработен съвместно с Университетите в Увърхамптън, великобритания, Малага, Испания и Русе – България. Проектът, чиято обща стойност е 400 хил. EUR, предвижда създаването на обучителни програми и помагала в областта на недвижимите имоти на английски, испански и български език.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА