Last news in Fakti

31 Октомври, 2014 15:47 4 371 0

Охлаждането на имотния пазар е факт

  • китай-
  • имоти-
  • цени

След като няколко поредни години световни анализатори предупреждаваха за опасност от прегряване на имотния пазар, в резултат на което местните власти предприеха редица мерки за стопиране процеса на поскъпване на недвижимостите, днес се наблюдава спад в стойността на квадратен метър жилищна площ. До 10% се очаква да поевтинеят имотите през 2014-а, като тенденцията на обезценка ще продължи и през следващата година, прогнозират от компанията SouFun Holdings.

„Цените на имотите в Китай днес преминават през етап на корекция, след като последните две години наблюдавахме бърз ръст. Към средата на 2015 г. очаквам цените да се стабилизират” е мнението на Винсент Мо, основател на най-големия сайт за недвижими имоти в страната.

Цените на новопостроените имоти през септември отчетоха спад, като достигнаха нивата от януари 2011 г. С 11% спаднаха продажбите през първите девет месеца на тази година, което принуди баките да понижат лихвените проценти по ипотечните кредити.

От 46 града, които въведоха през 2010 г. ограничение за придобиването на имот, само пет запазиха високите си рестрикции, докато другите 41 значително си намалиха.

Народната банка на Китай въведе нови правила. Тези, които са купили и са изплатили първото си жилище, вече имат право да вземат второ при облекчените условия, които се ползват от купувачите на първи дом. Също така процентът самофинансиране остава както преди въвеждането на по-високите изисквания, а именно 30%.

Плановете на Китай да са да продължи да поддържа потреблението в шест сфери от промишлеността, като тук влизат строителството на жилища и друг тип сгради, отчитайки факта, че се наблюдава забавяне на икономическия ръст на втората по големина в света икономика. „Като се отчита ръста на местната икономика, корекцията в цените на имотите ще бъде временна. По всяка вероятност през следващите една-две години имотният пазар ще преживее още един цикъл на повишаване на цените”, прогнозира Мо.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА