Last news in Fakti

19 Ноември, 2014 17:11 46 110 36

Първият мол в Русе фалира

  • мол-
  • фалит-
  • русе

Началото предопредели края. Ярък пример за това е „Мега Мол Русе”, който отвори врати на 26 ноември 2010 г. Заглавията в пресата по случай откриването му бяха от сорта „В Русе отвори мол без магазини”. Четири години по-късно – на 19 ноември 2014 г., Окръжният съд на Русе обяви търговския център в неплатежоспособност. Датата, от която решението влиза в сила, е 18 април 2013 г. Първото събрание на кредиторите на дружеството ще бъде на 16 декември, когато ще се назначи и постоянен синдик.

Молът е с търговска площ 20 000 кв.м. и беше първия открит в града. Още при отварянето си повечето от помещенията бяха празни, а собствениците обявиха, че запълняемостта ще е поетапна. Цената на инвестицията е 64 млн. лв.

Центърът е с най-много предложения

Бизнесмените, решили да печелят от търговия в крайдунавският град, имат най-голям избор от предложения за магазини под наем в центъра на Русе, сочи справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. От общо 94 търговски обекта, 70 се намират в централната градска част. Там средните наемни нива са около 340 EUR на месец. Прави впечатление, че преобладаващата част от офертните цени са в лева. Магазин от 45 кв.м, разположен на партерния етаж на нов жилищен блок, с отделен вход, може да се наеме срещу 400 лв. Три пъти по-голям магазин, отново на партерен етаж в жилищна сграда, се отдава под наем срещу 500 лв. Най-скъпото предложение е магазин на ул. „Александровска” с площ 66 кв.м. месечният наем, който искат собствениците е 800 EUR.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Красимир Тачев

    5 1 Отговор
    Скоро и в други градове ще има.
  • 2 гост

    5 3 Отговор
    Работата не на добре, от както сме в тоя скапан ЕС и под американско робство ,България няма да се оправи ! Дано ЕС по бързо да се разпадне !

    Коментиран от #4

  • 3 Гост

    3 3 Отговор
    Много си е добре работата,тези молове бяха изпиране на пари на всякаква паплач отвсякъде,именно заради ЕС,когато влязохме сумати му и народ си изпонастрои тука търг.комплекси,както и жилищни такива.Не знам какво е виновен Ес или Сащ за неправилно позициониране на търговски обект в Русе от страна на някой бизнесмен,или просто искаш пак да сме в задушаващата прегръдка на братушките.
  • 4 Буров

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Някой не са си пили хапчетата
  • 5 Гол Тупан

    4 1 Отговор
    То държавата фалира, а вие говорите за МОЛ.Скоро и в други градове в страната.Беден и прост народ-слаба държава-сигурно робство.Нищо добро не ни чака шепа богаташи и милиони бедни...
  • 6 лвмш

    5 0 Отговор
    Те тия още преди отварянето се бяха настроили да прдават, знам го защото щяхме да им правим видеонаблюдението. Настроя беше ясен още тогава, очевидно са изпрали едни откраднати пари от Мегахим
  • 7 nikename

    2 0 Отговор
    др.Дудев!!!!!!
  • 8 дрън

    3 0 Отговор
    Някой от тия безполезни молове поне да се превърнат в болници че повечето са пред разпадане,иначе в Русе и Макдоналдс и Молове и Баумакс е на път да фалира ,просто там нищо не вирее, само циганията де
  • 9 Plovdiv

    4 0 Отговор
    В Пловдив имаме МОЛ, който фалира още преди да е отворен (Марково тепе), така че има и по-драстични случаи...
  • 10 гост

    2 0 Отговор
    до коментар 4 .буро . предател!
  • 11 оф

    2 1 Отговор
    Аз си го харесвах Мега мола.Хубав паркинг,боулинг и панорамна сладкарница и бар над Дунава. Беше добро местенце за убиване на час два .Жалко ,дано някакси пак го отворят.Иначе Русе си е доста скучен град и жалко за всяка изгубена възможност .А иначе ,,Дунав Мол,, до моста е може би първия фалирал ,първи построен и никога не отворен.
  • 12 onq s konq

    1 1 Отговор
    Русе има 7 мола доколкото ми е иэвестно и вероятно е градът с най-мн молове поне на глава от населението.Така че има и да фалират,има и да останат-всичко е пресметнато и нещата са под контрол.Това което обаче истински ме впечатлява в тоя град съвсем не са моловете ,а факта че НИКОГА НЕ СЕ НАВОДНЯВА и ВОДАТА ВИНАГИ Е БИСТРА КАТО СЪЛЭА И НИКОГА НЕ СПИРА!!!
  • 13 bocho

    2 0 Отговор
    Като знаем с какви пари са строени тези молове изобщо не ми пука за тях!
  • 14 гост

    2 0 Отговор
    Изглежда най-вероятно молът в Здравец да остане отворен още няколко години,защото няма празно място всичко е в магазини и т.н. но пък след като се изнесат всички и останат само ц*****те от Чародейка и Дружба и няма кой да купува стока и той ще си отиде
  • 15 Джон Смит

    2 0 Отговор
    Моловете се една перачница! Вместо да строят заводи, да се произвежда!
  • 16 Варна

    2 0 Отговор
    Във Варна фалираха 2 мола (Пфое Мол и Двете кули), а един така и не го допостроиха (Галерия).

    Коментиран от #20

  • 17 Пе

    2 0 Отговор
    Хора без икономически нюх.
    Дошли им лесни пари, крадени. И хайде, мол.
    В фантазиите им дъжд от пари от наеми.
    Да, да, ама не.

    Да бяха построили някакъв завод. Да отворят реални работни места.
    Така е. Алчност и тъпота...
  • 18 оладжия

    0 0 Отговор
    Другия е в Пловдив
  • 19 running wild

    2 0 Отговор
    http://www.webcafe.bg/id_1918268830 - нищо не обичайно. Особено когато е свързано с ниска покупателна способност. Хубавото ще е да се ползват сградите защото все пак са с високо локално инфраструктурно ниво (детски градини, лечебни заведения и за други обществени ползи).
  • 20 Стоян Стоянов

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Варна":

    e те във Варна май станаха повечко МОЛ-овете в Младост на глава от населението - нормално е да фалират!
  • 21 писна ми

    1 0 Отговор
    На нас все някой трябва да ни е виновен.Ако не бяхме в ЕС сигурно щяхме да цъфнем и вържем.С какво ни пречи ЕС?С това, че ни дават милиарди евро от еврофондовете ли?С какво?Другите държави от ЕС да не би да са много зле?Това, че нашите политици са некадърни, не означава, че някой друг ни е виновен.
  • 22 Дошo

    1 1 Отговор
    Браво, много се радвам, само така!
  • 23 Гост

    1 0 Отговор
    Нищо, че това го знае всяко хлапе, да ви светна и аз, че с моловете се изпраха сума ти и пари в перачницата България. Никой не вдига мултимилионно съоръжение без ясна предварителна прогноза и нуждата от подобно съоръжение.
  • 24 васко

    1 0 Отговор
    Нека да фалират всичките да се махат тези така наречени ИНВЕСТИТОРИ които изнасят парите на България.Не ни трябва ЕС .Можем и сами да се справим .Затворете тия граници ,спрете вноса ,възобновете производството и ето ти работни места .А сега какво ?Станахме роби в сопствената ни държава,изгониха хората навън а европейците ни купиха за жълти стотинки
  • 25 Гол Тупан

    1 0 Отговор
    Е как нема да фалират те скоро и у Софето ще почнат да фалират.народа нема работа нема пари плаща скъп ток парно и за моловете нема пари. Тия дето имат пари Хващат самолета до Милано и шопинг в Техните молове...... а там има много сериозни молове както скъпи /под скъпи разбирай по-евтини от нашите/ така и действително молове с много намаления ама действителни а не като нашите. В моловете върви само кафето и киното и затова рано или късно ще се редуцират както във Франсето например Големи градове с малко молове и при това в неделя много не работещи а някои даже и в събота след обяд.
  • 26 аз

    2 0 Отговор
    Кога ще почнат да фалират и столичните,че станаха множко,па и още се строят.Предложение-веднага могат да се закрият Скай сити и Сити център.
  • 27 Гол Тупан

    1 1 Отговор
    Като разделите 64 милиона на 20 хиляди квадрата ще получите цена от 3200лева на квадрат Това прави 1630-1640 евро на квадрат.При строеж на 20 хиляди квадрата такава цена е доста висока а не мислите ли така???? И то в България с Български работници с мижави заплати и повечето без трудови договори а? затова и мола да фалира собствениците му си имат някъде по света скътани милиончета за тях и техните малки барончета.... така че не плачете на чужди гробища и не злобейте...Собствениците ще се оправят много по добре от нас понеже имат глави пълни с акъл а не с чорба.
  • 28 Гол Тупан

    0 1 Отговор
    Да "Писна ми" през последните 25 години се е случило едно хубаво нещо Приемането ни в ЕС!!!!! И всичко друго е от лошо по лошо. Сега умните учените и работливите /хората с професии/ избягаха в ЕС работят и печелят добре. На тях се крепи обрулената ни държава на техните пари изкарани в ЕС и пратени в БГ Е затова тука няма пенсии, няма социални помощи няма здравеопазване има бедни и съсипани пенсионери...
  • 29 кмета

    0 0 Отговор
    ало евро фондовете са затворени от миналата година евро фондовете са измама при плащане на годишна вноска 1,25млярЕ а фонда непуска пари или те одобрят за проект което става много трудно и с много рушвети и познати 50-70%не достигат кажете ми кои на кого дава поговорката за бедния да те нахрани и богатия да те обере а:) мола да ги затварят всичките за 350лв да работиш след това нямало покупателна способност е как да стане най-добре е да настанят м...лсарян и коНпания +сириците а не в казармите охлюва чародеки ам те няма да се съберат те повече от нас станаха а вода е чиста, отрова които не вярва да занесе за проба ама в друг град от 25 октомври има нареждане за двойна доза отрова дезинфектан+магнезиев сулфат +аломин суфат(които е отровен под ПХ4,5 тоест стомашната киселина е 2,5ПХ) и трихларенхлорпротиксен. няма да мълча другите които следят форумите за такива като мен да ги е страх няма какво да губя щом живея в изгубена държава имането свършва нямането не-КМЕТА
  • 30 бивш наемател

    0 0 Отговор
    няма празно място ли?1ви етаж е запълнен на около 60% а втория -абсолютно празен....
  • 31 ...none

    0 0 Отговор
    до кмета - рушветите и т.н. са на местно ниво, това че ние сме аборигени или че фирма Х не може да си структурира правилно проекта е изцяло наш проблем. Но колко пари дадоха за пътища, за транспорт, много производители взеха пари по една или друга програма. Нека не забравяме и възможността свободно да пътуваме. Само знаем да мрънкаме, сутрин до 10 да си пушим цигарата с кафето и да се оплакваме от живота.
    А моловете какво ви пречат - който иска да ходи в тях, да си пазарува и т.н., а на който не му харесват да не ходи в тях. Едни фалират, други просперират, какъв ви е проблема лично на вас!? А Сити Центъра и Скай Ситито са си полу-празни, но те са и малки, не бих ги нарекъл молове, a търговски центрове. По дефиниция мол е голям търговски център, а тези двата са далеч от големи (Сити центъра е малко по-голям от ЦУМ). Но ако фалират ще е много по-зле от сега - Сити центъра със сигурност дава работа на поне 200 човека, ако затвори остават без работа, сградата ще спре да се поддържа и ще загрози още повече "красивата" ни столица. Да не забравяме, че долу има и супермаркет, от който доста хора от района пазаруват и е едно удобство за тях.
  • 32 николай

    1 0 Отговор
    Това е напълно естествено - в САЩ има вече доста мъртви сгради - бивши молове.
  • 33 георги3

    1 0 Отговор
    Пичове тези молове въобще не са български парите въобще не са на българи всички пари от тези молове не се въртят в нашата държава, а се изнасят в чужбинаа
  • 34 Кобрата

    0 0 Отговор
    А ЧЕСТИТО!
  • 35 бай Иван

    0 0 Отговор
    Ако намалят цените на наемите а търговците които продават вътре съответно цените на стоките си може и да оцелеят.В момента хората ходят там единствено заради това,че е топло и да се разходят.
  • 36 някой си

    0 0 Отговор
    Браво за Коментар 7 !!! - и аз мисля, че той много помогна за фалита !