Last news in Fakti

4 Февруари, 2015 11:15 5 673 0

Копията от нотариални актове се съхраняват в АГКК

  • кадастър-
  • нотариален акт-
  • заснемане-
  • йовев

Влизали се в апартамента и къде отиват копията от нотариалните актовете? Това са част от въпросите, които вълнуват собствениците на имоти, разположени в районите, в които в момента се извършва изготвяне на кадастрални карти. Заснемането на сградата се извършва отвън и в жилищата на хората не се влиза. Има обаче едно изключение, при което това се прави и то е свързано с изготвянето на т.нар. схеми на самостоятелни обекти. „Тези схеми в 90% от случаите се изготвят по съществуващите в архивите на общините архитектурни планове и влизане не е необходимо. В случай че няма никакви източници на данни и чертежи и/или са извършени някакви преустройства е необходимо да се влезе, за да се изготви вярна схема на самостоятелния обект”, каза за читателите на Факти.бг инж. Валентин Йовев, бивш изпълнителен директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК).

Имотните измами намаляха през последните години, но не и страхът на собствениците, че могат да бъдат измамени. Това е основният им доход да не желаят да предоставят копия от нотариалните актове на фирмите, които изготвят кадастралната карта. Въпреки, че на копието се поставя печат „невалидно”, хората се отнасят с висока доза съмнение. Копията са необходими, за да се види точно къде се намира имота, идеалните части и друга техническа информация. „Геодезичната фирма предава всички документи, включително и нотариалните актове, на АГКК. Фирмата изготвя протокол, на който собствениците или техни представители, са се подписали при предоставянето на данните и копията от документите за собственост, като протоколът е част от задължителната документация в процеса на кадастралното производство. Всички документи, при влизане в сила на ККР се предават и се съхраняват вечно в АГКК, към досиетата на имотите”, обяснява инж. Йовев.

На въпрос дали въпросните данни Агенцията по кадастър не може да взема от Агенцията по вписвания, инж. Йовев отговори: „Все още не е изчистена информационната свързаност между АГКК и Агенцията по вписвания, но мога да кажа, че напредъка през последната година и половина е значителен, тъй като вече имаме съвместна заповед за обмен на данни, подписана от Министерство на правосъдието и Министерство на инвестиционното проектиране, респективно сега МРРБ. Затова към момента е много по-добре гражданите и фирмите, които разполагат с имоти в обявените за изготвяне на кадастрална карта райони, да предоставят копие от нотариалния акт. Данните за актовете за държавна и общинска собственост се предоставят по официалния ред на АГКК”.

До края на август ще бъдат готови кадастралните карти на 8-те столични района и тези на над 60 български града.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА