Last news in Fakti

12 Март, 2015 19:31 5 022 1

Цените надскочиха стойностите от 2008 г.

  • цени-
  • жилища-
  • балон-
  • дания

На датския имотен пазар за пореден път се появи опасност от възникването на имотен балон, след като в някои райони на Копенхаген средната цена на квадратен метър жилищна площ надвиши стойностите от 2008 г. Информацията се посочва в доклад, касаещ състоянието на местния имотен пазар за периода 2007-2014 г.

2014 г. би всички рекорди по отношение на цени на жилища разположени в центъра на Копенхаген и районите Вестербро, Остербро. Средната цена на квадратен метър жилищна площ във Вестербро достигна 4317 EUR през миналата година. Това е с 14% повече в сравнение с пиковата 2007-а. В Остербро беше отчетено поскъпване от 3% спрямо 2007 г.

„Значителният ръст в цените на имотите в Копенхаген напомня за сценария от 2006-2007 г., макар днес икономическата ситуация да е доста по-различна от тогава. Последните години на първото десетилетие на XXI век икономиката беше в подем, докато днес продължава бавно да се бори с последствията от кризата, която научи датчаните по-внимателно да влагат парите си и свали пелерината на икономически оптимизъм”, казва проф. Мортен Скак от Университета в Южна Дания.

„Все още е рано да се говори за образуването на имотен балон” е мнението на Лас Олсен, икономист от Danske Bank.

Копенхаген обаче остава градът, който тегли цените на имотите от най-масовия сегмент нагоре и е причина средната цена на квадратен метър жилищна площ в Дания да достигне нивата от 2007 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хай тек

    0 0 Отговор
    И на кой му пука?.аси и безмислените статии.