Last news in Fakti

18 Август, 2015 16:19 2 891 0

Бързо възстановяване на имотния пазар в Дания

  • дания-
  • жилища-
  • цени

С 20% на годишна база са се увеличили цените на недвижимите имоти в Копенхаген през първото полугодие на тази година. Секторът се намира на по-високо ниво спрямо 2008 г. е оценката на анализатори. Ръст се отчита както в цената на квадратен метър жилищна площ, така и в броя на реализираните сделки. В някои райони на Копенхаген продажбата на апартаменти се е увеличила със 131% през първите шест месеца на годината в сравнение със същия период на 2010-а, когато бяха регистрирани първите признаци на възстановяване на датския имотен пазар. За същия период е отчетен ръст от 82% при сделките с къщи.

Добрите резултати се дължат на факта, че финансовата криза не беше толкова силна, колкото в редица други страни и възстановяването започна бързо, независимо че в някои райони на страната цените спаднаха с 40% след 2008 г.

Ниските лихви по ипотечните кредити също спомагат за стабилното развитие на имотния пазар, както и сравнително високата и постоянна миграция от по-малките към по-големите датски градове. Цените обаче ще останат стабилни, прогнозират анализатори. Причината е, че на пазара не излиза голямо количество качествени нови сгради.

Относно купувачите, то днес те коренно се различават от тези преди началото на кризата. До 2008 г. повечето клиенти са купували с цел инвестиция, а днес голяма част от тях придобиват имот, за да живеят в него. От чуждестранните купувачи най-голям дял се пада на норвежците и германците. Повечето от тях са хора, които идват да работят за дълъг период от време в Копенхаген.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА