Last news in Fakti

18 Май, 2015 17:43 4 655 7

Дискриминация на имотния пазар в Дания

  • име-
  • имот-
  • покупка-
  • дания

Оказва се, че името на клиента е ключов фактор за успешна покупка на имот в Дания: Йенс Йенсен ще намери жилище по-лесно отколкото Хазим Асвад. Това показва изследване на Националния социално апелационен съвет. В сравнение с хората с традиционни датски имена, жителите с чуждестранни трябва да реализират четири пъти повече запитвания, за да си намерят жилище. Изследването показва, че жители с имена, напомнящи за Близкия Изток или с екзотични имена им се налага да разглеждат повече предложения и да изпращат 27% повече запитвания, за да получат такова количество отговори от наемодатели, колкото получават клиентите с традиционни датски имена.
Пример за двойни стандарти е младо семейство, опитало се да си наеме апартамент: Мустафа Катамато и съпругата му Дооха Исмаил не са получили нито един положителен отговор от наемодател в продължение на пет месеца.
Пазарът е пълен с дискриминационни практики от страна на собственици наемодатели и брокерите на недвижими имоти. „Редица неетнически датчани работят като учители и инженери и помагат за икономическото развитие на страната. Обезпокоително е, че всеки втори имигрант или потомък на преселници е застрашен от дискриминация", казва Ману Сарин, министърът на интеграцията на Дания.
Пазарът на недвижими имоти в Дания отдавна страда от недостиг на жилища. В особено голяма степен това важи за Копенхаген, където търсенето е силно не само от имигранти, но и от студенти. Наличието на дискриминация още повече усложнява намирането на подходящ дом.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фес

    1 0 Отговор
    Нормално за всяка една цивилизована държава - просто никой не иска цигани, мюсюлмани и тем подобни...
  • 2 гост

    1 0 Отговор
    това е един добьр начин за противопоставяне с политиката на страната
  • 3 здравко бомбов

    1 0 Отговор
    Хората са задоволени материално и могат да си го позволят. В Бг съвсем логично е обратното. Всеки се интересува дали може да си плаща наемателя, останалото е второстепенно.
  • 4 123

    1 0 Отговор
    скоро в БЪЛГАРИЯ няма да има избор-останаха само такива като в Дания
  • 5 димитър

    1 0 Отговор
    Добре, ама хубавата Дания отдавна се напълни с хамзи, февзита и всякакви абдули и зохри! Същото важи и за Швеция!
  • 6 Alisa

    1 0 Отговор
    Глас народен - глас божи.
  • 7 Димитър

    0 0 Отговор
    ох горките м...ли