Last news in Fakti

27 Ноември, 2023 16:21 8 788 4

Превърнаха тясна и порутена къща в модерен дом (СНИМКИ+ВИДЕО)

  • архитектура-
  • дизайн-
  • сао пауло-
  • бразилия

Сао Пауло е сред най-гъстонаселените градове в света и всеки квадратен метър жилищна площ е безценен

Всеки квадратен метър жилищна площ в един от най-гъстонаселените градове в света – Сао Пауло, е безценен. Затова дори и най-порутената и най-тясна къща в града, трябва да бъде възродена. Именно това са направили бразилски архитекти с къща, широка едва 4 метра.

Нестандартната форма на Piraja House се дължи на съществуващия парцел, притиснат между две съседни къщи. Така че архитектите не са имали голяма възможност за развихряне на въображението.

Като се има предвид, че старата сграда в работническото селище е с много непрактично разпределение, ниски тавани и малки прозорци, които не са достатъчни за осветяване на тесните и дълги стаи, не архитектите не им е оставало нищо друго освен да се демонтира всичко, което е вътре. Оставени са само страничните стени. Истинското предизвикателство пред архитектите е да създадат дом, който напълно да отговаря на нуждите на съвременния живот на младите хора.

Благодарение на усилията на авторите на проекта, те са успели да построят почти триетажна къща, състояща се от приземен етаж, жилищна площ на второ ниво и функционален покрив, където собствениците могат да прекарвате свободното си време, да отглеждат билки и зеленчуци и да простират прането си. След завършването на реконструкцията, вместо мрежести огради, разделящи малки дворове, подходящи само за паркиране на една кола, се появяват стени, които осигуряват уединение и позволяват да се организира малък двор, където може да се засадят цветя. Преминавайки през този двор, собствениците на ремонтирания имот се озовават в светлото пространство на кухнята-трапезария, разположена непосредствено пред стъклената стена на входната част на къщата.

Къщата няма много прегради и разделителни стени, така че вътрешното пространство не изглежда толкова тъмно, тясно и притиснато между стените. Отворен етажен план, много прозорци и стъклени врати, водещи към вътрешен двор, бели стени, оригинално стълбище, изработено от тънки метални листове - всичко това помага за визуалното разширяване на къщата, което я прави по-подходяща за комфортен живот.

Друго смело решение е организирането на двор чрез намаляване на дължината на самата сграда. В него е построена малка лятна кухня, както и зона за барбекю.

По две спални и две бани са разположени на втория етаж, до който се стига по стълбище. Една от спалните има прозорец с балкон към улицата, което е наложило използването на дървени капаци, за да се осигури пълно уединение. Те също така засенчват вътрешното пространство от парещите лъчи на слънцето в особено горещи дни. Втората спалня е с капандури, така че спането и вземането на вана/душ под звездното небе ще внесе повече романтика в живота на младата двойка. Ако говорим за интериорен дизайн, белият цвят остава приоритет и се поставят повече от скромни мебели, за да не се претрупва тясното пространство, тъй като действителният обем не е станал по-голям.

Покривът първоначално е замислен като неразделна част от къщата и от своя страна е разделен на различни зони: дървена тераса, солариум, зелена морава и цветна градина със зеленчукова градина, където освен декоративна трева и цветя, можете да отглеждате билки и дори някои зеленчуци. В същото време архитектите са решили да добавят малък технически обем, в който беше разположено пералното помещение, за да не отнемат ценно пространство от всекидневните.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

 

 


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Aлфа Bълкът

    22 1 Отговор
    Всичко може да се направи, ама става с пари.
    А това което не става пари, става с много пари.
  • 2 Селянин

    5 3 Отговор
    Така е ,но тука има много безпарковци и съга ше простенят
  • 3 Половината къщи

    15 0 Отговор
    у Факултето, Столипиново и Максуда могат да се превърнат в такива бижута, но първо обитателите на тези квартали трябва да бъдат насилствено върнати в родния им Бхарат...
  • 4 Е браво на архитектите

    4 0 Отговор
    Много добро решение функционалност и естетика.В общи линии от нищо нещо.И то НЕЩО.Скъпо е защото е в тясно пространство ,но който има желание,геометрия и въображение, успява.И важното, че вътре не изглежда тясно