Last news in Fakti

19 Юни, 2015 11:32 1 786 0

Рублата и негативното й отражение върху пазара на Виена

  • виена-
  • рубла-
  • цени-
  • имоти

С 3% поевтиняха имотите във Виена през 2014 г. спрямо 2013-а. "Луксозните апартаменти не се продават толкова бързо, както преди няколко години и това дава своето отражение върху общото поевтиняване на имотите. Тенденцията обаче е временна и няма дългосрочен характер" е мнението на Рихард Бексбаум от агенция Otto Immobilien. Действително в следкризисния период цените на имотите в австрийската столица скочиха с 55.6% и от тази гл.т. сегашното поевтиняване е минимално. Причината за него до известна степен е поевтиняването на рублата, смята Кристиян Зомер, управляващ директор на Engel&Volkers. "40% от купувачите на имоти във Виена са чужденци, основно от Германия и Източна Европа, но в луксозния сегмент руснаците винаги са доминирали. А липсата на ръст в него несъмнено дава отражение върху целия пазар", казва Зомер.

Между 8000 и 15 000 EUR е цената на квадратен метър жилищна площ в историческия център на Виена в момента, но може да достигне и до 25 000 EUR/кв.м. на места с повишено търсене. В по-отдалечените райони като 13, 14, 19 и 20, имоти се продават срещу 5000-8000 EUR/кв.м., сочат данните на Konwert Immobilien.

Независимо от спада в търсеното строителството продължава във всички райони на Виена. В центъра се реализира проекта Goldenes Quartier, а в новия квартал - Асперн, ще бъде построен най-високия (84 метра) дървен небостъргач, заобиколен от жилища и търговски обекти.

През последните години географски интересът към Виена се е разширил отбелязват анализаторите на консултантската компания Knight Frank. От австрийската столица вече се интересуват италианци, швейцарци и американци. Те са привлечени от стабилната икономика и добрите условия на местен пазар.

Цените на луксозните имоти във Виена са все още са доста далеч от тези в Лондон и Париж, макар австрийската столица да предлага идентично качество на живот с това в двата мегаполиса. Именно тук срещу 3-5 млн. EUR ще получи имот с оптимално съчетание между цена и качество.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА