Last news in Fakti

12 Септември, 2011 09:03 3 690 0

Гърция облага имотите с нов данък

  • гърция-
  • имот-
  • данък
Гърция облага имотите с нов данък - 1
Архив

Гърция ще наложи нов временен данък върху собствеността, за да компенсира недостига на приходи в бюджета си за 2011 и 2012 г., предаде АП. Чрез мярката правителството се надява да запълни дупката в бюджета, да задоволи международните кредитори и да си осигури поредния транш от спасителния заем в момент, когато нараства загрижеността в Европа относно членството й в еврозоната, посочи Ройтерс.

Непопулярното решение беше обявено от гръцкия министър на финансите Евангелос Венизелос.

Според него, данъкът ще позволи на страната да изпълни договорената с кредиторите цел по бюджетния дефицит. Данъкът ще струва на гражданите средно 4 евро (5,53 долара) на кв.м. Кабинетът очаква да събере чрез обявените през последните дни мерки около 2 млрд. евро, липсващи в държавната хазна.  Това е около 1% от БВП.

Данъкът се налага със стара дата от 1 февруари 2011 г.. За тази година ще се удържа чрез сметките за ток. За 2012 г. се обмисля да се удържа на вноски.

„Това е единствената мярка, която може да бъде приложена незабавно и да даде бързи резултати, защото не зависи от механизма на събиране на данъци”, заяви Венизелос пред репортери, добавяйки. Около 400 млрд. евро се оценява стойноста на имотите в Гърция.

„Таксата ще варира от половин до 10 евро на квадратен метър”, уточни министърът. Той прогнозира, че икономиката тази година ще се свие с 5,3%.

От правителството уточняват, че най-ниската ставка от 0,5 евро на кв. м. ще се плаща от жителите на селата и някои от островите. Най-високата ставка от 10 евро ще се събира от собственици на луксозните имоти.

С цел омекотяване на удара министърът на финансите предлага да се удържи по една заплата на всички избираеми държавни служители - от президента, до главните секретари на министерствата и до 352 кметове на общини.

Гръцките депутати вече решиха да отделят по 5% от заплатите си в специален фонд за борба с кризата. Кабинетът на Пасок вече обложи високите заплати с до 4% нов данък.

Според анализаторите от Световния икономически форум спадът на конкурентността в Гърция се дължи не само на изключително отрицателната макроикономическа среда в глобален план, но и на влошаването на всички отделни фактори като бюрокрацията, инфраструктурите и иноваторството. Единствените изключения се отчитат в областите на здравеопазването и основното образование.

Натискът към Гърция да приложи нови мерки, за да изпълни поетите задължения става все по-силен. Холандия обяви, че ако финансовата Тройка прецени, че Гърция не е изпълнила договореностите за финансовите реформи, страната му няма да участва в следващия заем.

 Инспектори на ЕС и МВФ се очакват в Атина тази седмица, за да чуят как правителството планира да превъзмогне проблемите с изпълнението на фискалните цели, преди да одобрят транш от 8 млрд. евро от спасителния заем в размер на 110 млрд. евро, необходими за оцеляването на Гърция.

 

Гърция има пари до октомври


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА