Last news in Fakti

12 Септември, 2011 21:59 1 026 0

Гърция има пари до октомври

  • гърция-
  • пари-
  • криза-
  • атина
Гърция има пари до октомври - 1
Акропола в Атина

Гръцката държава има налични пари само до октомври. Това твърдят от финансовото министерство на Гърция пред гръцките медии в отговор на въпрос докога държавата ще може да плаща заплати и пенсии, като подчертават спешността на следващият транш международна помощ.


За да спази изискванията на кредиторите, от вчера гръцкото правителство наложи нов данък върху недвижимите имоти.

Собствениците на имотите ще трябва да платят от половин до десет евро за квадратен метър застроена площ, в зависимост от пазарните цени на всяко населено място.

Данъкът ще важи за тази и следващата година и изплащането му ще става чрез сметката за електричеството. Така правителството иска да подсигури изплащането му, защото който не плати данъка ще трябва да се научи да живее на тъмно.

Профсъюзът на електрическата компания обаче заплаши да блокира таксата като несправедлива.

Все още не е ясен начинът на изчисление на данъка. Според източници от Министерството на финансите, цитирани от GRReporter, сумата ще се определя от заявените в компанията за електричество данни за квадратурата. Те твърдят, че данъкът ще се наложи само на електрифицираните сгради, а сумата ще пада в зависимост от тяхната старост.

До момента обаче ведомството не е решило дали собствениците на търговски обекти, офиси и други професионални помещения ще платят извънреден данък. От задължението за плащане ще бъдат освободени църковните имоти, които не се дават под наем, както и сгради, които се използват от благотворителни организации, спортни клубове и др. По-ниски се очаква да бъдат сумите за безработни, хора с много ниски доходи и инвалиди, които плащат по-ниски такси за ток.


Натискът към Атина обаче продължава. След срещата си с Ангела Меркел председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозо подчерта за пореден път, че „помощи ще има само за страните, които полагат всички усилия, за да поправят всички погрешни неща”. Председателят на Европейската централна банка Жан-Клод Трише също каза, че всички европейски лидери призовават Гърция да изпълни своите обещания за реформи.

От Берлин продължават да пристигат строги предупреждения, въпреки че министърът на икономиката Филип Реслер смекчи изявлението си, че „фалитът на Гърция не е табу”. Говорителят на министерството заяви, че целта е „Гърция да остане в Еврозоната”, както и че въпросът с фалита засега не е в дневния ред.

Въпреки че до момента европейските институции не са приели каквато и да е процедура за подобна възможност, говорителят на немското правителство и канцлера, Стефан Зайберт призова Атина да изпълни задълженията си с акуратност и добави, че в противен случай следващият транш на икономическата помощ няма да бъде освободен. „Оптимисти сме, че Гърция ще може да продължи изпълнението на програмата акуратно” каза той, но не назова евентуалните последствия, ако това не се случи. Все пак говорителят на Европейската комисия Амадео Алфатаж заяви, че Европа не разработва сценарий, който включва фалита на Гърция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА