Last news in Fakti

25 Декември, 2015 13:56 3 792 6

Приеха план за сгради с нулево потребление на енергия

  • енергийна ефективност-
  • енергия-
  • план
Приеха план за сгради с нулево потребление на енергия - 1
Снимка: МРРБ

На последното преди Коледа правителството прие Национален план за сгради с близко до нулево потребление на енергия 2015-2020 г. Целта на плана е практически след 2018 г. да се строят максимално енергийно ефективни сгради.

„Планът ще създаде условия за изпълнение на новата европейска политика за енергийна ефективност. Основната цел е да се промени съотношението на дяловете на енергийните източници, използвани в сградите, което в съчетание с много добри и балансирани за зима и лято енергийни характеристики на ограждащите елементи да доведе до оптимизиране на годишния разход на енергия до ниски нива, без от това да е повлиян комфортът на обитаване в сградите”, пише в решението на Министерски съвет.

Очаква се изпълнението на националния план да доведе до намаляване на потребната енергия като се подобрят енергийните характеристики на сградните ограждащи елементи, на системите за осигуряване на параметрите на микроклимата, както и на останалите системи, агрегати и уреди в сградите, потребяващи енергия, както и до оползотворяване на възобновяема енергия, добита в сградите или в непосредствена близост до тях.

Така ще се спестят близо 10% от националната цел за енергоспестяване и на 36 685 тона емисии въглероден диоксид до 2020 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коча

    2 0 Отговор
    Като ни уморят всички и потреблението ще стане нулево!
  • 2 диан

    1 0 Отговор
    по махалите всички сгради са такива
    ся какво и за нас ли?
  • 3 onq s konq

    1 0 Отговор
    Не може "нулево потребление"!Тр се краде с мярка ,щото Енергото и то душа носи и семейство храни:)
  • 4 Бай Коста

    1 0 Отговор
    Дори с 1 метър изолация да завиеш сградата, пак трябва да я проветряваш. Другото са лозунги, а маниаците на свръхизолирането обикновено получават мухъл и ремонт.
    А тук някои вече споменаха, че докато ние изолираме и плащаме ток, други, дето не плащат, стоят по потници и на отворен прозорец.
  • 5 Алекс

    0 0 Отговор
    Добри намерения, но ...... до тук. Такова нещо в милата ни татковина не може и няма как да се случи. Това е моя скромен коментар.
  • 6 Веселушко Непослушко

    0 0 Отговор
    Малко факти: Мухъл и конденз се получават при вътрешна изолация (между повърхността на външната стена и изолацията!) или при НЕдостатъчно правилно изолирани стени! Топлите стени НЕ инициират конденз! Противно на общоприетото схващане термина, че стените трябвало да "дишат" е смешен и специалист по пасивни сгради би се гръмнал.
    Стените наистина "дишат" (дифундират през себе си водните молекули), НО количеството преминаващо през стените "дишайки" е нищожно и НЕдостатъчно за правилното отвеждане на произведените от готвене, дишане, къпане и т.н. дейности на обитателите в пасивната сграда. Когато се къпем ние не разчитаме на това "дишане", а на отвори за отвеждане на излишната водна пара и влага.
    Единственият измерим пренос на частици през масивните строителни елементи, е дифузията на водните молекули, която в строителството не е желан процес, тъй-като може да причини конструктивни щети. За създаване на здравословен въздушен климат в помещенията, този процес на „въздухообмен“ не е достатъчен. Ето защо е изобретена и механичната вентилация. Вентилацията в изолирана и уплътнена сграда се прави с въздуховоди, клапи и специална система наречена рекуператор, която употребява топлината на изходящия въздух, за да затопли донякъде входящия (зимата), като има и летен режим на директно протичане (без затопляне). Проветряването в много точки на жилището (къщата) води до страхотни енергийни загуби (зимата) - топлия въздух излита през отворените прозорци и после ние отново трябва да догонваме изгубените градуси, да не говорим, че можете да вдишате като бонус и уличния смог или пушек от димящите наоколо комини на отопляващи се на въглища и дърва ваши съседи. Лятото пък проветряването чрез отваряне е най-лесния начин, НО съвсем не и най-ефективния (освен ако нямаме възможност да създадем достатъчно силно течение чрез отваряне на прозорци откъм срещуположна северна/западна/сенчесто-хладна страна). В случай, че няма възможност да насочим топлия въздух от стаите по естествен път към по-хладна страна и да създадем т.нар. "ефект на комина" - естествено течение, проветряването чрез отваряне на прозорците през лятото НЕ носи никаква полза защото само вкарва топлия въздух в помещенията, а ние просто го въртим вътре с настолни вентилатори. Да не говорим, че контролирането на параметрите на влизащ от много зони въздушен поток (прозорци, врати), е много по-трудно, отколкото ако всичко бъде интелигентно разпределено, управлявано и зонирано за всяко помещение, като целия въздушен поток бъде вкарван от едно място и изтеглян от друго. Така, че ползването на някаква механична вентилация, там, където естествената е затруднена, е просто наложително и няма място за колебание.
    А дифузията на водните пари през стените и приказките, че стените трябвало да "дишат"... е за слабо образовани по темата хора. Когато поставяме изолация на жилищата си днес също допускаме много грешки и изобщо не изчисляваме коефициента на топлопреминаване на стените и изолационния материал, нито пък вземаме под внимание общото съпротивление на топлопреминаване на готовата изолационна система плюс стена. От неквалифицирани и недобросъвестни "баш майстори" масово се превърна в неписан "стандарт" да се поставят изолационни панели от обикновен стиропор (EPS - екструдиран пенополистирол) с дебелина 5 см, което е плачевно и смешно особено ако се отнася до саниране на едно панелно жилище.
    необходимите дебелини са поне двойни (даже тройни!), но за закрепване на по-тежките термоизолационни панели са необходими по-качествени лепила, дюбели, а и фасадния полистирол с дебелина 10 и повече сантиметра е по-скъп и не толкова често срещан в магазините. Така че фирмите просто "спестяват" от качествени материали и ви слагат най-евтината изолация и най-некачествените, но евтини за тях лепила и материали. Масово се пренебрегва и липсва грамотност и за нуждата от използване на инфрачервени бариери (екрани) при полагане на изолацията. Тези "бариери" имат за цел да спират и рефлектират онази топлина, която е под форма на лъчисти вълни, като обикновено се състоят от специално алуминиево фолио, с микроперфорация, което през лятото да спира проникващите през изолационната система IR-топлинни вълни от Слънцето, които пренагряват помещенията, а през зимата да спира излизащата навън лъчиста топлина от отоплителните уреди в жилищата. Ефективността им е 95-97 процента, което съвсем не е за подценяване!
    Стойности за необходимата и икономически ефективна дебелина на изолацията при пасивни сгради за различни видове топлоизолации:
    Полиуретанови термопанели (но не онези сандвич-панели с ламарина, а използваните в западните страни и Англия - твърд панел от жълто-бяла полиуретанова пяна двустранно каширан отвън с дебело алуминиево фолио) - имат коефициент на топлопреминаване - λ = 0.020 - 0.022 W/mK (най-ниската и съответно най-добрата стойност при конвенционалните изолации!) и за да се постигне икономически ефективна изолация е нужна дебелина от 15 см (пресметнато при горния коефициент на топлопреминаване!). При изолация с панели от Фибран (Fibran, XPS) и коефиц. λ = 0.030 W/mK е нужна дебелина от 20 см. При изолация с панели от Неопор (графитен стиропор, NEOPOR BASF) и λ = 0.029 - 0.030 W/mK е същото. При изолация от обикновен стиропор (с плътност 15-18 кг/м2) и коеф. λ = 0.040 W/mK е необходима дебелина от 27 см за постигане на реална икономически ефективна изолация.
    Характеристики при някои по-екзотични изолационни материали.
    При използване на Аерогел (вече се продава на панели или рула) той някак трябва да се комбинира в достатъчно дебела изолация (многослойно слепени панели), защото фабрично Аерогела не идва до потребителя в необходимата дебелина за да е годен за по-сериозна изолация, а най-често се продава с дебелина максимум до 1-2 см. Аерогела има коефициент на топлопреминаване λ = 0.014 - 0.015 W/mK и необходимата дебелина при него, за да има истински целогодишен енергоспестяващ ефект е от 7 см до 10 см (препоръчителна е втората стойност!). За вакуумните изолационни панели (VIP), обвити в алуминиево фолио, няма да говоря, защото ги считам за недостатъчно надеждни - лесно се пробиват и повреждат при монтаж или по време на експлоатация и нямат добра гаранция. Освен това са запечатани и не могат да се режат в желани размери различни от предварително зададените фабрични, а сглобяването им е сложно (със специални дървени летвички) и не са подходящи за външна, а само за вътрешна изолация.
    Забележка: Дадените размери са подходящи за умерено хладни климатични зони като нашата! При по-студени климатични зони изискванията към изолацията и нейната дебелина се повишават!
    Напомням, че добре изолираната и уплътнена сграда се нуждае освен от вентилация и от качествени прозорци и слънцезащитни елементи, като например щори (най-ефективни са външните!). Основни изисквания за пасивните прозорци са тройния стъклопакет и многокамерна ПВЦ или дървена профилна рамка (дограма). Качествения прозорец в комбинация с външна щора минимизира загубите на топлина през зимата и пази от прегряване през лятото. Това се постига най-добре с двукамерен стъклопакет (т.нар. "троен стъклопакет"), като обикновено комбинацията и подреждането на стъклата при него е следната: високоенергийно-бяло-нискоемисионно (К-стъкло) отвътре напълнени с газ - най-често аргон и по-рядко с по-скъпия, но ефективен криптон. При щорите - най-добри са външните ролетни щори с ПВЦ ламели или още по-ефективните с алуминиеви панели с термална бариера (вградена полиуретанова изолационна вложка). Вътрешните щори са слабо ефективни и само временно задържат ВЕЧЕ проникналата отвън горещина, която обаче постепенно се излъчва и навлиза в помещенията.
    Това е! Успех на всички!
    Веселушко Непослушко. :)