Last news in Fakti

18 Март, 2024 12:05, обновена 18 Март, 2024 12:06 2 229 11

България трудно ще изпълни европейските срокове за енергийна ефективност

  • саниране-
  • енергийна ефективност

Причините са забавените планове за възстановяване и устойчивост и прекъснати програми за декарбонизация на сградите

България трудно ще изпълни европейските срокове за енергийна ефективност - 1
Снимка: М. Богданова ©

Строителният бранш трудно може да спази сроковете за изпълнение на различните планове за енергийна ефективност в срок до 2026 г. заради забавените планове за възстановяване и устойчивост и прекъснати програми за декарбонизация на сградите. Това предупреди експертът Цвета Наньова, като отчете, че реално милиарди левове ще трябва да бъдат усвоявани за съкратени срокове, а забавянето е повече от три години.

"Ще стане страшно с изпълнението на всичките тези програми. Всичко се струпва и цялостното изпълнение на програмите по Плана за възстановяване и устойчивост ще трябва да бъде изпълнено в рамките на година и половина, максимум две. Има паралелно с това инвестиция над 1 млрд. лева за общински проекти, които са също със срок на изпълнение до 2026 година. Строителният сектор е изказвал големи притеснения за липсата на кадри, така че трудно ще влязат в необходимите срокове за изпълнение".

Според Цвета Наньова липсата на постоянна инвестиционна програма за енергийно обновяване на сградния фонд ще задълбочава проблема:

"Има необходимост да има една постоянно действаща програма с постоянна подкрепа от публичния ресурс - това е фокусът, защото не е необходимо да ги убеждаваме хората. Те отдавна са разбрали, че най-евтината енергия е спестената енергия. Затова свидетелства и статистиката от последното преброяване – само за последните 10 години в България над 50 % от собствениците са сменили дограмата си с енергоефективна".

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бамбука

    4 3 Отговор
    Супер професионален поглед, но кой да мисли. Тази жена е на 100% права и заслужава наистина МРРБ и Общината да създадат една постоянна група от строители за да се изпълни програмата.
  • 2 "Кредит Маркет ООД"

    10 2 Отговор
    с управител Димитър Смиленов е най-некоректната фирма
  • 3 Отново

    8 2 Отговор
    ще е мижи да те лажем.
  • 4 Аз Кочо

    18 3 Отговор
    България НИКОГА няма да постигне каквато и да е енергийна ефективност!
  • 5 Гост

    3 3 Отговор
    Все по-малко кълве на баст0н.
  • 6 Гост

    8 4 Отговор
    Това е следствие на дългогодишното залъгване на българският народ, че лепенето на фибран по фасадата се наричало саниране. Санирането е укрепване на конструкцията на сградата, а лепенето на фибран е последната фаза на санирането. Хората от ЕС отпуснаха пари, за да се укрепят-санират старите сгради, като така им се увеличи експлоатационният срок. Какво направиха приближените фирми? Укрепваха ли? Разкриваха ли панелните връзки, да ги заваряват или само лепиха фибран отгоре, да замажат и прикрият проблема? В резултат на това кощунство терминът саниране придоби популярност в родината ни като една топлоизолация и беше тотално изкривен, като понятие и обхват на строителноремонтна дейност. И сега се учудвате, че нямало желаещи???? Е, па как тъй?

    Коментиран от #7

  • 7 катран

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    липсата на кадри..При нас когато санираха се смениха поне няколко бригади..и все братя роми..схемата е работеща през години..Фирмата - майка/нашите хора/ печели поръчка и по веригата намират много подизпълнители, накрая баш тези които работят не им плащат пари и все има да вземат..
  • 8 БОЛИ МЕ ФАРА

    1 4 Отговор
    БОЛИ МЕ ФАРА ЗА ЕНЕРГИЙНАТА ЕФЕКТИВНОСТ. !!!

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Аааа ще те заболи

    3 4 Отговор

    До коментар #8 от "БОЛИ МЕ ФАРА":

    Като въведат екосертификати за сградите. Ако продължаваме сляпо да се подчиняваме на екоталибаните от еврогейския съюз. Заспалото племе няма да се събуди.
  • 11 Политиците

    2 0 Отговор
    Излъгаха народа???